SP v nogometu 2022

Premier League kraljuje (tudi) v Katarju

Doha, 08. 12. 2022 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
1

V katerem državnem prvenstvu igra največ nogometašev, ki so še ostali v boju za naslov svetovnega prvaka? Katera liga se lahko pohvali, da so njeni predstavniki v Katarju doslej dosegli daleč največ zadetkov? Odgovor na obe vprašanji je enak: angleška Premier League.

Poljska spletna stran mikrotufbol.pl je na svojem Twitter profilu objavila zanimive odgovore na zgoraj omenjeni vprašanji. 

V katerih prvenstvih nastopajo strelci na letošnjem SP?
V katerih prvenstvih nastopajo strelci na letošnjem SP? FOTO: www.mikrofutbol.pl

Angleži z ogromno prednostjo

Nogometaši, ki si kruh služijo v Premier League, so do vključno osmine finala v polno merili kar 35-krat. Po šest golov so zbrali nogometaši Manchester Uniteda (Marcus Rashford, Bruno Fernandes, Casemiro), Chelseaja (Kai Havertz, Raheem Sterling, Kalidou Koulibaly, Christian Pulisic, Hakim Ziyech) in Manchester Cityja (Julian Alvarez, Jack Grealish, Phil Foden, Ilkay Gündogan, Manuel Akanji). Petkrat so se veselili igralci Tottenhama (Richarlison, Harry Kane, Ivan Perišić), medtem ko je edini strelec londonskega Arsenala za zdaj Bukayo Saka s tremi zadetki.

Francija pred ostalimi tremi iz najboljše peterice

Na lestvici državnih prvenstev z največ zadetki sledi francoska Ligue 1, katere nogometaši so doslej dosegli 18 zadetkov, od tega kar deset člani PSG-ja. Pod največ (5) se je podpisal Kylian Mbappe, trikrat je v polno meril Lionel Messi, po enkrat pa Neymar in Carlos Soler. 15 zadetkov so dosegli nogometaši iz španskega prvenstva, od tega kar osem člani Barcelone. 13 golov je doslej pripadlo nemškim bundesligašem, dva manj pa igralcem iz italijanske Serie A.

Pet najmočnejših državnih prvenstev v Evropi je pričakovano na vrhu. Za njimi pa najdemo portugalsko prvenstvo (8 zadetkov), turško Süper Ligo in nizozemsko Eredivisie (obe po 7), na devetem mestu je presenetljivo savdska Saudi Pro League, ki se lahko pohvali, da so njeni nogometaši petkrat merili v polno. 

Na seznamu tudi srbsko in hrvaško prvenstvo

Zvezdnik splitskega Hajduka Marko Livaja, ki je dosegel drugi gol Hrvaške na tekmi proti Kanadi (4:1), je edini strelec iz hrvaškega prvenstva. Srbsko čast pa je ubranil član Crvene zvezde Osman Bukari, ki je dosegel drugi gol Gane ob porazu proti Portugalski (2:3). 

Svoje predstavnike med strelci imajo tudi nekatera prvenstva, ki jih morda ne bi pričakovali na seznamu. Kostaričana Keysher Fuller in Yeltsin Tejeda si kruh služita v domači Primeri, Rouzbeh Cheshmi in Ramin Rezaeian pa igrata v iranskem državnem prvenstvu. Avstralski napadalec Mitchell Duke, ki je zadel za minimalno zmago proti Tuniziji (1:0), pa je član japonskega drugoligaša Fagiano Okayame.

V katerih ligah in državah igrajo nogometaši, ki so se prebili v četrtfinale SP?
V katerih ligah in državah igrajo nogometaši, ki so se prebili v četrtfinale SP? FOTO: www.mikrofutbol.pl

Kar 94 % nogometašev, ki so še ostali, igra v Evropi

Kje pa igra največ nogometašev iz osmih reprezentanc, ki so se uvrstile v četrtino finala? Najbolj poveden je podatek, da si jih 94 odstotkov vseh kruh služi na stari celini. Od tega z naskokom največ (61) v Premier League, medtem ko dva igrata v drugorazrednem Championshipu. Sledijo španska La Liga (31), italijanska Serie A (22), francoska Ligue 1 pa ima enega predstavnika več (19) od nemške Bundeslige (18). Visoko na lestvici je tudi Hrvaška, ki ima po zaslugi "vatrenih" v ognju še šest nogometašev, kar je toliko, kot jih imata skupaj sicer močnejši belgijski in turški prvenstvi. 

Četrtfinalni pari na SP v Katarju.
Četrtfinalni pari na SP v Katarju. FOTO: Sofascore.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

whattheuck
08. 12. 2022 11.30
-1
Noben strelec ni iz Reala? Zakaj je potem Real stalno prvak? Ker Perez podkupuje sodnike in druge klube, da se pustijo zgubiti.