Nogomet

Španci in Italijani do visokih zmag

Palermo, 18. 11. 2019 22.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nogometna reprezentanca Španije je s 5:0 premagala Romunijo in kvalifikacije za Euro 2020 zaključila z zmago in 26 točkami. Še štiri več so v skupini J zabeležili Italijani. Ti so zbrali vseh možnih 10 zmag in za konec doma visoko premagali Armenijo (9:1).

Španija in Švedska sta imeli v skupini F vstopnici za Euro že zagotovljeni, zadnjo nalogo pa so bolje opravili Španci. Romune so odpihnili s 5:0 (Fabian Ruiz, Gerard Moreno dva, Milkel Orayzabal), Romuni pa so si zabili še avtogol. Švedi so se Ferskih otokov lotili bolj ležerno, na koncu pa z zadetki Sebastiana Anderssona, Mattiasa Svanberga in Johna Guidettija slavili zanesljivo s 3:0. V zadnji tekmi skupine je Malta z 1:2 izgubila z Norveško.

ŠPA - ROM

Predzadnji dan kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 so nogometaši igrali osem tekem, nova potnika na EP pa sta Švica in Danska. Le v tej skupini še ni bilo znano, kdo se bo uvrstil na Euro, medtem ko so v skupinah F in J odločitve padle že pred zadnjim krogom. Italija je dosegla še deseto zmago, tokrat je kar z 9:1 odpravila Armenijo.

Do danes so se na prvenstvo že uvrstile Avstrija in Poljska iz slovenske predtekmovalne skupine, Belgija, Hrvaška, Češka, Anglija, Finska, Francija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Portugalska, Rusija, Španija, Švedska, Turčija in Ukrajina. Pred večernima tekmama v skupni D so bili v najboljšem položaju Danci, ki so imeli 15 točk, Švicarji eno manj, za Irce, ki so začeli z 12 točkami, pa bi se ob njihov zmagi morala z ugodnim izidom končati še druga tekma. Švica je proti Gibraltarju sama odločala o svoji usodi, zadoščal bi ji neodločen izid. Na začetku ni blestela, a na koncu v drugem polčasu dosegla pet golov ter slavila s 6:1. Po razpletu na drugi tekmi je skočila na prvo mesto.

Gerard Moreno
Gerard Moreno FOTO: AP

Danski bi prav tako zadoščala točka, toda proti borbeni Irski, ki je iskala rešitev v zadnjem hipu (in po možnosti zmago z dvema goloma), ji ni bilo lahko. Prvi polčas se je končal brez zadetkov, v nadaljevanju pa so čvrste tekmece strli z golom Martina Braithwaita v 73. minuti. Irski je točko nato priigral Matt Doherty v 85. minuti, toda tudi 1:1 je bilo za Dance dovolj.

ITA - ARM

V skupini J sta si Euro že prej priigrali Italija in Finska; slednja je v zadnji tekmi igrala proti Grčiji, na koncu je bil izid 2:1 za Grke. Italija je bila še enkrat prepričljiva, Armenijo je premagala kar z 9:1 in dosegla še deseto zmago v kvalifikacijah; Ciro Immobile in Nicolo Zaniolo sta se med strelce vpisala po dvakrat. V zadnji tekmi te skupine sta Lihtenštajn in BiH igrala 0:3.

Izidi, skupina F:
Španija
- Romunija 5:0 (4:0)
Švedska - Ferski otoki 3:0 (1:0)
Malta - Norveška 1:2 (1:1)

skupina J:
Grčija
- Finska 2:1 (0:1)
Italija - Armenija 9:1 (4:0)
Lihtenštajn - Bosna in Hercegovina 0:3 (0:0)

skupina F:
Španija - Romunija 5:0 (4:0)
Švedska - Ferski otoki 3:0 (1:0)
Malta - Norveška 1:2 (1:1)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
19. 11. 2019 07.47
+3
Za evropsko prvenstvo bi morali napraviti selekcijo držav po njihovi kvaliteti in formirati več skupin . V prvi skupni bi naj igralo največ osem držav po turnirskem sistemu .Zmaga tista ,ki zbere največ točk. Dobili bi resnično najboljšo reprezentanco Evrope.To kar pa imamo danes pa je nesmiselno , nezanimivo in igra mačke z mišjo. Rezultati 4:0. 5:0 ali celo 9:1 povedo vse.
AtleticoSLO
19. 11. 2019 09.12
+2
apodgora...se nestrinjam sta bo popolnoma...kar poglej Infantino želi v katar pripeljat 48 reprezentanc...res je se sreča favorit z outsiderjam in je ne vem 8:0 ampak tisti igralci od male ekipe, saj lahko lažje pridejo na prvenstvo in tam tekmujejo...in tisti se lahko s tem pohvalijo....v izločilnih so pa itak najboljši...pa še to male reprezentance bi bile res miši roti mačakam ampak te miši(reprezantance) se lahko razvijejo in so LAHKO (ni nujino) zelo dobre v prihodnje ne vidim težav….Pa še prvenstvo je dolgo in tekmovalcem nekaj pomeni...to bi moralo biti kot OI, kjer imajo vsi pravico priti tja….in 48 reprezentanc je veliko...Moje mnenje