Nogomet

Egiptovski sodnik trdi, da na SP 2002 ni sodil v korist Južne Koreje

Madrid, 03. 01. 2019 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovno prvenstvo leta 2002, ki sta ga gostili Japonska in Južna Koreja, se je v zgodovino vpisalo kot prvo, na katerem je nastopila slovenska izbrana vrsta, a tudi kot prvenstvo, ki je bilo zaradi čudnih sodniških odločitev (predvsem v korist domačinov) vse prej kot brezmadežno.

Xavi Hernandez (in Ivan Helguera v ozadju) sta imela po koncu tekme veliko pripomb nad predstavo sodnikov.
Xavi Hernandez (in Ivan Helguera v ozadju) sta imela po koncu tekme veliko pripomb nad predstavo sodnikov. FOTO: AP

Med najbolj "okradenimi" so bili, vsaj po lastnem prepričanju, nogometaši Španije, ki so se po več spornih sodniških odločitvah v četrtfinalu morali posloviti proti Južni Koreji, ki je bila po remiju z 0 : 0 boljša pri izvajanju najstrožjih kazni. Glavni sodnik iz Egipta, Gamal Al Ghandour, si zaradi groženj vse od tedaj ni upal odpotovati na Iberski polotok, zdaj pa so ga pri televiziji Movistar+ uspeli zvabiti pred kamere, kjer ni kazal nobenih znakov obžalovanja, tekmo med Španijo in Južno Korejo je celo označil za "eno najboljših" v svoji karieri.

"Sem inštruktor Fife in poučujem veliko sodnikov. Že dlje časa delam tudi na televiziji. Rad analiziram sodnike, bil pa sem tudi predsednik egiptovske sodniške zveze," je začel Al Ghandour. "Španski mediji so me močno napadali zaradi mojega sojenja. A to je bila vseeno ena mojih najboljših tekem v karieri. Obožujem Španijo, do zdaj pa je še nisem obiskal," je nadaljeval.

Morientes: Če je bila ta najboljša tekma, kakšne so bile ostale?
Zavrteli so mu tudi več nedavno posnetih izjav nogometašev, ki so takrat igrali. Gaizka Mendieta, letos se je sicer udeležil odmevne dobrodelne tekme v Biljah, je videno označil za "rop", Fernando Morientes pa mu je sarkastično zabrusil: "Ni bil niti malo profesionalen. Pravi, da je bila to njegova najboljša tekma. Sprašujem se, kakšne so bile potem ostale, a vsak je, kakršen je."

Vrhunci tekme Južna Koreja  Španija, četrtfinale SP 2002:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Morientes se je tudi spominjal, da so Španci najverjetneje podcenili Južne Korejce, četudi so ti v osmini finala izločili Italijo. Tudi Italijani so imeli veliko pripomb nad sojenjem, Al Ghandour pa je razkril, da bi moral sprva soditi eno od polfinalnih tekem, a so ga na četrtfinalni obračun Južne Koreje in Španije delegirali, ker so po slabi predstavi njegovega kolega Ekvadorca Byrona Morena v osmini finala potrebovali "izvrstnega sodnika" za naslednjo tekmo domačinov.

'Plačal sem za napake mojih pomočnikov'
Skupaj z upokojenim španskim delivcem pravice Antoniom Jesusom Lopezom Nietom sta nato analizirala sporne situacije s tekme v Kwangjuju in egiptovski delivec pravice je priznal, da je bilo pri golu Morientesa "jasno, da žoga ni šla z igrišča" in da v podaljšku "ni bilo prepovedanega položaja". V več izjavah po tekmi je sicer večino krivde za napake zvalil na enega svojih pomočnikov.

"Kontrolor sodnikov mi je dal oceno 8,7," se je kljub priznanim napakam še pohvalil. "Da je šlo za rop stoletja? Največjega v stotih letih? Dobro, potem imam v lasti rekord. Moraš imeti dokaze, da bi lahko kogar koli označil za lopova. Spoštujem čustva ljudi, a pretirano je, da govorimo o nogometni tekmi z besedami, kot so lopov, rop ali atentat. Plačal sem za napake mojih pomočnikov," je v najbolj napetih trenutkih intervjuja, ko so mu prebirali zapise v španskih medijih, še izjavil Al Ghandour.

Njegova vest je čista
Lopez Nieto je pojasnil, da so želeli pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) zajeti čim večje število držav in zato na tekme delegirali pomočnike z manjših nogometnih zvez.

"Do tiste napake, ko je razveljavil gol, je bil moj pomočnik eden najboljših na turnirju," mu je v bran stopil Al Ghandour, ki je na Mendietine obtožbe, da je s pomočniki v zameno za takšno sojenje dobil denar in avtomobile, še pristavil: "Nisem prejel denarja Korejcev, nisem sodil v korist nobeni ekipi. Sem musliman in znam ločiti med dovoljenim in prepovedanim. Imam čisto vest."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fuzbaler
03. 01. 2019 17.34
+3
Kaj se bo moralo zgoditi,da enkrat nasim tako sodijo? Je pa tudi res,da vprasanje ce bi pomagalo...
Kollerik
03. 01. 2019 16.29
+8
...realovsko sojenje v korist države gostiteljice bi skorajda privedlo do vojne. Stvari so šle tako daleč, da so npr. v Italiji zaradi očitnega sojenja v korist J. Koreje takrat jezni navijači nabili skupino nič hudega slutečih in krivih J. Korejskih turistov... In sedaj ta klovn pravi, da ni nič kriv....
pako-san
03. 01. 2019 20.27
Kollerik,ti pa ne mores brez da bi real omenil.
banda56
03. 01. 2019 13.21
+3
En kup španskega metanja. Pa tut ene 2 rdeča bi mogl dobit. Edina napaka na tekmi je tisti gol ko žoga ni bila v golout-u. Ostalo vse čisto
Fuzbaler
03. 01. 2019 17.33
+6
Tezko reči. A sojenje je bilo res smesno. Mislim pa,da je bilo proti Italijanom v osmini finala se hujse.
poper00
03. 01. 2019 18.07
+3
To verjetno nisi isto tekmo gledal.O tej kateri je govora lahko povem ,da sem redko gdaj v športu videl večjo krajo.Večja je bila tudi v Koreji ,ko je Roy Jones izgubil borbo proti Korejcu
Žac
03. 01. 2019 19.50
+0
Tudi gol z glavo,mu nobeden ne bi mogel nič zameriti če bi ga priznal.