Nogomet

Mojstrovina Dembeleja prinesla lovoriko Barci in kapetanu Messiju, Bayern povozil Eintracht

Frankfurt ob Majni, Tanger, 12. 08. 2018 22.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Barcelona in Bayern nadaljujeta s prevlado na tekmah španskega oziroma nemškega superpokala. Po tem, ko so Bavarci v Frankfurtu premagali Eintracht s kar 5:0, so Katalonci v maroškem Tangerju stežka ugnali Sevillo (2:1). Tekmo je z mojstrovino odločil Ousmane Dembele, medtem ko so imeli Sevillčani v sodnikovem podaljšku na voljo tudi enajstmetrovko za izenačenje.

Več videovsebin
  • Vrhunci nemškega superpokala Bayern - Eintracht
    02:40
    Vrhunci nemškega superpokala Bayern - Eintracht
  • Prihod nogometašev Seville in Barcelone v Tanger na tekmo španskega superpokala
    03:01
    Prihod nogometašev Seville in Barcelone v Tanger na tekmo španskega superpokala
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pred tekmo v Maroku je bilo prelitega veliko črnila zaradi spora med Špansko nogometno zvezo (RFEF) in vodstvom La Lige, ki je podprlo Sevillo v zahtevi, da lahko na tekmi nastopijo le trije nogometaši iz držav izven Evropske unije. Sevilla je napovedala, da bo v primeru nastopa štirih Neevropejcev v vrstah Barcelone zahtevala zmago za zeleno mizo, RFEF pa je objavil, da omejitev za nastop igralcev izven Evropske unije ni. Sevillo je nato podprla La Liga, a se je zgodba hitro končala, saj je trener Barcelone Ernesto Valverde v ekipo uvrstil le tri "sporne" nogometaše.

Prvič v zgodovini sta se kakšni ekipi iz španskega prvenstva na tekmi superpokala pomerili izven državnih meja. Prizorišče spopada državne in pokalne prvakinje Barcelone s poraženo finalistko minule izvedbe Cope del Rey, Sevillo, je bil maroški Tanger, kjer se je na lokalnem stadionu zbralo prek 40.000 privržencev nogometa. Ti so lahko od prve minute na zelenici spremljali tudi največjega zvezdnika Lionela Messija, prvič v vlogi prvega kapetana članov, trener Barce Ernesto Valverde pa je od novincev aktiviral branilca Clementa Lengleta, še pred nekaj tedni člana Seville, in brazilskega vezista Arthurja Mela

Pablo Machin, ki je do minule sezone tako uspešno vodil katalonsko Girono, je novinec na klopi Seville, pred povratno tekmo z Žalgirisom v kvalifikacijah za Ligo Evropa pa je v boju za domačo lovoriko vseeno sestavil močno enajsterico, ki je močno spominjala na najmočnejšo, medtem ko so na klopi Barce obsedeli Ivan Rakitić, Philippe Coutinho, Samuel Umtiti in tudi novinec Arturo Vidal, medtem ko trener Valverde še ene poletne okrepitve, Brazilca Malcoma, sploh ni uvrstil v ekipo.

Sarabia in soigralci slavijo po vodilnem zadetku.
Sarabia in soigralci slavijo po vodilnem zadetku. FOTO: AP

Hladen tuš za Katalonce
Barcelona je imela s tribun veliko glasnejšo podporo kot njena andaluzijska tekmica, a doživela hladen tuš po desetih minutah igre, ko je po akciji Luisa Muriela in lep podaji vstran Pablo Sarabia matiral nemočnega Marca-Andreja ter Stegna. Prvič v zgodovini španskih tekmovanj so sodniki zadetek preverili z uporabo sistema VAR in pravilno ocenili, da prepovedanega položaja ni bilo. Češki novinec v Sevillinih vratih Tomaš Vaclik je v 15. minuti prvič ustavil Messija, nato pa še poskus Jordija Albe.

Po predložku s strani pred iztekom prvih 30 minut igre je imel Lenglet lepo priložnost za gol proti nekdanjim delodajalcem, a je z glavo meril mimo vrat. Mimo oddaljenejše vratnice je v 36. minuti udaril še Luis Suarez, v 41. minuti pa so Katalonci izenačili: po tem, ko je prosti strel blizu roba kazenskega prostora izsilil Arthur, je Messijev udarec zadel vratnico in nato Vaclika, odbito žogo pa je v mrežo pospravil Gerard Pique. Sevilla bi lahko že v naslednjem napadu spet vodila, toda strel Sarabie znotraj kazenskega prostora je bravurozno ustavil Ter Stegen.

Pique, ki je tik pred tekmo potrdil, da ne bo več igral za špansko reprezentanco, je poravnal izid po tem, ko je Messi s prostim strelom zadel vratnico.
Pique, ki je tik pred tekmo potrdil, da ne bo več igral za špansko reprezentanco, je poravnal izid po tem, ko je Messi s prostim strelom zadel vratnico. FOTO: AP

Na zelenico Rakitić in Coutinho, prečka Vazqueza
V drugi polčas je Barcelona krenila tudi z Rakitićem, ki se je v postavo Kataloncev vrnil po zgodovinskem svetovnem prvenstvu za njegovo Hrvaško. Nekdanji kapetan Seville je zamenjal Rafinho, že po manj kot sedmih minutah nadaljevanja pa je namesto rojaka Arthurja vstopil še Coutinho, medtem ko je s klopi rdeče-belih le nekaj ur po potrjeni selitvi iz AC Milana vstal Andre Silva. Resnih poskusov proti vratom razen prostega strela Messija, ki ga je Vaclik v 60. minuti brez težav odbil, ni bilo. 

Zato pa je v enem naslednjih napadov po podaji iz kota Franco Vazquez z glavo iznajdljivo zatresel prečko že premaganega Ter Stegna. Na drugi strani je v 63. minuti Messi zaposlil Ousmana Dembeleja, ki je neoviran prišel do roba kazenskega prostora, nato pa meril točno v Vaclika. Ter Stegen bi bil verjetno spet brez moči ob poskusu Vazqueza, ki je imel v 69. minuti veliko preveč časa za strel z okoli 17 metrov, a je italijanski reprezentant pomeril malce preveč v desno.

Dembele (na fotografiji) slavi po izjemnem zadetku za zmago in naslov Barce.
Dembele (na fotografiji) slavi po izjemnem zadetku za zmago in naslov Barce. FOTO: AP
Niko Kovač je kot trener frankfurtskega Eintrachta v zaključku minule sezone Bayernu preprečil zmago v nemškem pokalu, tokrat pa je na klopi Bavarcev že po 26 minutah igre proslavljal dva gola Roberta Lewandowskega proti nekdanjim delodajalcem. Na nekoč domačem stadionu je hrvaški trener v 54. minuti že lahko proslavljal zmago in hat-trick razpoloženega Lewandowskega, za "petardo" pa sta poskrbela Kingsley Coman in Thiago Alcantara. Za Bayern je to sedma superpokalna lovorika po letih 1987, 1990, 2010, 2012, 2016 in 2017. Z nedeljsko zmago je Bayern postavil tudi nov rekord v tem tekmovanju, saj je bila doslej najvišja zmaga tista iz leta 1990, ko so prav Bavarci premagali Kaiserslautern (4:1).

Silva in Navas sta si v 76. minuti izmenjala dvojno podajo, Španec pa je s polvolejem udaril preblizu Ter Stegnu. Vaclik je dve minuti kasneje zablestel z dvojno obrambo strelov Suareza in Messija, ko se je že zdelo, da za južnjake ni več rešitve. In v 78. minuti je res ni bilo, ko je z roba kazenskega prostora pomeril do tedaj neprepričljivi Dembele: s strelom, zelo podobnim tistemu, s katerim je na Camp Nouu marca zatresel mrežo Chelseaja, je Francoz od prečke v mrežo pospravil pravcati evrogol. Machin je krenil na vse ali nič z aktiviranjem Wissama Bena Yedderja, medtem ko je Valverde prve minute namenil tudi Čilencu Vidalu.

Ko se je že zdelo, da je vsega konec, je Sevilla izpeljala akcijo, ki je prinesla najstrožjo kazen. Aleix Vidal, ki je iz Barcelone šele nedavno prestopil oziroma se vrnil v Sevillo, je v kazenskem prostoru sprejel žogo Silve, nato pa padel prek Ter Stegna in rdeče-beli so imeli idealno priložnost za izenačenje, a je Ter Stegen prebral namero Ben Yedderja ter ohranil prednost in zmago. Katalonci so trpeli do konca, Sevilla je proti nemškemu vratarju poslala še en strel, a je slednji zadel blok, glavni sodnik pa je po pobegu in prekršku nad Coutinhom zapiskal za konec tekme. Messi je tako na prvi tekmi v vlogi kapetana dvignil prvo trofejo, s katero je po številu lovorik v vrstah Barce (33) prehitel svojega predhodnika Andresa Iniesto (32).

Lewandowski (na fotografiji) se je na novo ligaško sezono "ogrel" s kar tremi goli.
Lewandowski (na fotografiji) se je na novo ligaško sezono "ogrel" s kar tremi goli. FOTO: AP

Izida tekem superpokala:
- Španija:
Sevilla ‒ Barcelona 1:2 (1:1)
Sarabia 9.; Pique 42., Dembele 78.
Wissam Ben Yedder (Sevilla) je v 90. minuti zapravil enajstmetrovko.

- Nemčija:
Eintracht Frankfurt ‒ Bayern München 0:5 (0:2)
Lewandowski 21., 26., 54., Coman 63., Alcantara 85.

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Johnny_J
14. 08. 2018 07.06
+1
Barcelona potrdila absolutno dominantnost v Španiji!
happyy123
13. 08. 2018 19.50
+2
BRAVO OBA FCB! :D :D
cripstoned
13. 08. 2018 19.44
+2
cestitke barceloni za novo lovoriko...lep uvod v sezono...barca je bila boljsi tekmec in je zasluzeno slavila...
Achilleus
13. 08. 2018 19.32
+9
Cestitke Barceloni za dobljeno lovoriko. In cestitke moderatorju Mirku (jezdimiru) za kopiranje tujih clankov. Mirko, nesposoben si!
Fanatik Top
13. 08. 2018 17.39
+1
Itak naj spola v Francijo..v barvi ga ne rabijo 😄
Trend01
13. 08. 2018 16.12
+17
Čestitke Barceloni za lovoriko. Tekme sicer nisem gledal, a sem videl povzetek. Kot kaže je Messi v formi, željan igre. Nekateri igralci lepo sodelujejo že zdaj. Me prav zanima kaj lahko ta ekipa (ki je imensko zelo močna) naredi v tej sezoni. Po vsej verjetnosti se nam obeta troboj med Barço, Atleti in Realom (vsi ti so tudi investirali v igralce enako denarja - cca. 125m evrov) . Lepe in zanimive okrepitve so (oz. bodo) dobili še Villarreal, Sevilla in Valencija. Zanimivo kako le ekipi iz dežele Baskov "izgubljajo" igralce. Tako Athleti kot Sociedad nekako ne morejo (zardi interne politike) nadomestiti prodanih igralcev. Skratka; pred nami je/bo zanimiva sezona v LaLigi ter še bolj v Ligi prvakov kjer se bodo "usekali" španski klubi z L'poolom, Cityjem, PSGjem, Bayernom ter Juventusom. Morda lahko dodamo še Tottenham in ob skrajnem optimizmu (in, če se poklopijo še zvezde) tudi Arsenal. Lep dan še naprej. P.s. - pa brez kreganja prosim. Se ne splača. Ali žaljenja. Se tudi ne splača.
BBarca
13. 08. 2018 16.33
+6
Za Athletic je logično, da pride kakšno suho obdobje, ker igrajo le Baski, a Sociedad načeloma ne bi smel imeti teh problemov, ker kolikor je meni znano nimajo nobenega takega pravila/načela. Ne vem pa kako močni so v finančnem smislu, tako da je to lahko problem. Kar se pa Barcelone tiče: bo potrebno še veliko uigravanja, da se bodo nove okrepitve lepo vklopile v sistem in da bodo 'čutili' drug drugega na igrišču. Bo pa zanimivo, to pa res
Trend01
13. 08. 2018 16.41
+4
Res da Sociedad takšnega striktnega pravila nima, a želi si tudi čim več Baskov znotraj ekipe. Ali vsaj Špancev. Zanimiva je ponudba Athletov proti Sociedadu - ponujajo €60m za Oyarzabal-a (21 let, LW). Sicer je klavzula 50m, a če gre k neposrednemu tekmecu (beri Athleti), se le-ta dvigne še za 10m. Athleti so zaradi "nespodobnega" plačila za Kepo v kar lepem finančnem plusu in si kaj takšnega lahko privoščijo. Za Sociedad bo pa to katastrofa. A klavzula je kakršna je.
BBarca
13. 08. 2018 16.45
+6
Zanimivo. Bi pa Athleti rabili kakšno klasično devetko, golgeterja ker Aduriz tudi ne more več vse sam (presenetljivo da sploh še igra na takem nivoju pri teh letih).
dark horse
13. 08. 2018 18.12
+1
Arsenal v LP??? Katerega leta veleum trend???
Trend01
13. 08. 2018 18.27
+3
Se opravičujem g. "črni". Mea Culpa. Si pa lepo napisal. Strastno. S srcem.
dark horse
13. 08. 2018 19.26
+1
Od nekoga ki misli da vse(priznam da veliko veš)ve človek ne pričakuje takšnih lapsuzev
ehjaehja
13. 08. 2018 19.45
-5
dark horse ti si tudi mislil da veš vse dokler ni kraljevi klub zmagal trikrat zapored ligo prvakov, tri leta zapored od osmine naprej si govoril kako se bodo sprehodili čez real tako da res nisi pravi ki bi lahko obsojal če se gospod trend zmoti 😁😁😁😁😄🙈🙈🙈
Johnny_J
13. 08. 2018 12.03
+10
Najbolj sem si želel videti,kaj lahko dajo barci novinci in nad Arturjem sem jaz navdušen. Imam občutek,da so res dobili igralca, ki po slogu igre spominja na xavija z malo zmesi inieste,ter zelo dobrim strelom od daleč. Arthur bo čez kakšno leto pospravil večino playmakerjev, čez 2 bo pa že najboljši. Upam,da ima v glavi postimano in ga ne bo zaneslo. Me pa muči,zakaj je rafinha še vedno član moštva? Bomo videli, kaže kar dobro,tudi za 5+ let naprej.
ehjaehja
13. 08. 2018 12.00
-28
Samo 27 komentarjev..to vse pove
MesOjediPinGvin
13. 08. 2018 16.56
+10
Ja, ker si se samo enkrat oglasil in ne 100 krat, kot ponavadi.
nisde357
13. 08. 2018 18.29
+1
Samo toliko jih je ker mi normalni napišemo en komentar in je to to ne pa kot ti ki jih 30+ na članek o realu...
GoAtleti
13. 08. 2018 11.24
+25
Čestitke Barci za odličen začetek sezone! :)
Kollerik
13. 08. 2018 08.52
+39
Uuuh, kako dobra tekma... Sevilla zelo nevarna, dobro uigrana in na nivoju... oba vratarja med junaki tekme, Suarez pa črni raček, ki je najedal živce praktično ves igralni čas. Kakorkoli, čestitke novemu kapetanu Barse Messiju za še eno novo lovoriko. Super, kar tako naprej!
crpistoned
13. 08. 2018 10.13
+2
ne pozabi da je imela sevilja sodnisko pomoc!
Anticripstoned
13. 08. 2018 10.22
+8
KavčStrokovnjak
13. 08. 2018 11.13
+1
Vidva sta kot jin in yang. Neločljiva. Eno. Ista! Kaj pa če bi se oba pobrala pa nekje na pijači na privat debatirala o fuzbalu med sabo?
crpistoned
13. 08. 2018 11.51
+4
Kollerik
13. 08. 2018 12.07
+5
anti, saj to ni cripsoned.. je crpistoned.... tip mu je sunil profilno slikco.. :)
Kollerik
13. 08. 2018 12.12
+1
crpistoned, sodnik je v nekaterih primerhi sodil v korist Seville... kljub VAR-u lahko torej sodniki še vedno "pomagajo" z raznimi nedosojenimi favli, koti itd...na to bo treba žal ostati še naprej pozoren..
Uporabnik1175947
13. 08. 2018 16.38
+1
ehjaehja
13. 08. 2018 08.18
-40
izjemen gol dembeleja včeraj so res bili lahko srečni da so ga imeli saj nobeden ni bil v pretirani formi
ehjaehja
13. 08. 2018 08.24
-50
moglo bi te zanimati rekel sem ker je res toliko vseeno ni vreden,pa ne bit sedaj jezen name ker navijam za klub ki kraljuje v ligi prvakov?!!!
krnekilojz
13. 08. 2018 08.51
+32
in pu..ši na vseh drugih frontah. real je mali vaški klubek, ki je sposoben se boriti na eni fronti za razliko od velikih, ki se borijo na treh.
ehjaehja
13. 08. 2018 08.58
-39
Ki se je sposoben boriti na najtežji fronti v najtažjem tekmovanju in ga tudi zmagati TRI KRAT ZAPORED!!!!
88887
13. 08. 2018 09.09
-15
Real ima možnost v letu 2018 osvojiti tri lovorike..prav tako kot jih je osvojila Barca...Lojz mal si ga mim pihnu :)
krnekilojz
13. 08. 2018 10.23
+16
ojoj 7 tekem v LP primerjaš z 38 tekmami v prvenstvu in ne vem koliko v pokalu.
88887
13. 08. 2018 10.48
-15
Barca kej takšnega ni uspela že 4 leta osvojit. Pa mal več tekem je..in veliko bolj zahtevnih kot 30 v prvenstvu, ki ga omenjaš...
krnekilojz
13. 08. 2018 10.56
+13
mal več tekem? ok predtekmovanja nisem štel, ker če je težko premagati klube na ravni maribora nimaš v LP kaj delati. Izločilni dvoboji pa osmina finala real dobi kakšen schalke, potem pa kakšen top klub. Ja imaš prav, v LP je resnih tekem samo 5, se opravičujem realu, ker ostale tekme so kot proti gironi, alavesu, tenerife, real sociedad, ojoj saj to so klubi, ki redno perejo real v domačem prvenstvu. Ja res ste hudi.
88887
13. 08. 2018 11.09
-14
JanezBos.
13. 08. 2018 07.43
-47
Če bi igral Real namesto barcelone bi bilo tukaj že veliko izjav,da je bila tekma prodana....zaradi zgrešene enajstmetrovke.Tako pa vse tiho je bilo.Očitno je bilo,da Sevilla noče zadeti za izenačenje.
apodgra
13. 08. 2018 08.12
+25
Pokaži mi igralca, ki ne bi žele zabiti gol iz enajstmetrovke - Je pa tudi res , da so streli iz bele točke velika loterija .
Kollerik
13. 08. 2018 08.56
+24
Sevilli je bil (pravilno) priznan gol, ob kateremu je stranski sodnik že zamahnil z zastavico, češ da je šlo za prepovedan položaj. NO, na VAR-u pa se je izkazalo, da gol velja in da je res šlo za mišjo dlako. Kljub temu, da je tokrat v španskih medsebojnih tekmah prvič uporabljen VAR "zatolkel" ravno Barso, sem še vedno močno zadovoljen z njegovo uporabo, kot posledično tudi z dvigom kvalitete sojenja. Kočno!
KavčStrokovnjak
13. 08. 2018 07.28
+27
Čestitke Barci za prvo lovoriko. Napeta tekma!
BBarca
13. 08. 2018 07.01
+34
Zanimiva tekma, ni kaj. Čestitke Dembeleju - to je bil res super gol. Se je pa še poznalo, da je to prva tekma odkar vsi skupaj trenirajo in da še ni prave uigranosti. Ampak tudi to še pride. Edino kar me je včeraj res zmotilo je to, da je Suarez igral, čeprav je daleč od dobre forme in prave pripravljenosti za tekmo.
apodgra
13. 08. 2018 08.10
+1
Gol je bil sicer res lep , ampak , takega gola ne bo nikoli več dosegel .Ne vem kaj ima to opraviti z njegovo mojstrovino. Mojster si takrat ,ko se to zgodi večkrat in strel ,ki se zgodi vsakih nekaj let. Tudi mene je zelo motila igra Suareza in ne vem zakaj ga trener ni zamenjal. V napadu je delal več škode ,kot koristi , kar pa je pri njemu že stalna praksa.
Maxx365
13. 08. 2018 08.54
+14
ga je že proti Chelseaju, ne vem zakaj ga še ne bi kdaj
Maxx365
13. 08. 2018 08.55
+7
kar se pa tiše Suareza, je bil pa res daleč pod svojim nivojem
krnekilojz
13. 08. 2018 08.56
+10
takega gola ne bo nikoli več dosegel? a to si videl iz kart, zoca, zajčjih tačk??
Kollerik
13. 08. 2018 09.00
+9
Obrez je včeraj glede na trenutno slabo formo Suareza nekaj pletenčil o "Urugvajskem ostrostrelcu" ki ima " motor na Diesel" in ki zato pred akcijo vedno rabi daljši čas ogrevanja.... :))