Nogomet

Baskovski finale z letom 'zamude' pripadel Real Sociedadu

Sevilla, 03. 04. 2021 23.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z enajstmetrovko kapetana Mikela Oyarzabala sredi drugega polčasa je Real Sociedad v finalu španskega pokala, ki bi moral biti na sporedu že lansko leto, premagal velikega tekmeca Athletic Bilbao (1:0). To je prvi večji naslov ekipe iz San Sebastiana po letu 1987 in tretji pokalni uspeh v zgodovini kluba.

Vratar Unai Simon spremlja slavje nogometašev Real Sociedada.
Vratar Unai Simon spremlja slavje nogometašev Real Sociedada. FOTO: AP
V Bilbau je prišlo pred tekmo do hudih izgredov, saj se je v neposredni bližini stadiona San Mames zbralo več sto mladih navijačev, ki niso upoštevali veljavnih ukrepov španske vlade. Med obmetavanjem in spopadi s policijo so prevračali in zažigali smetnjake, mlado žensko pa je v glavo zadela steklenica, zato je potrebovala zdravniško oskrbo.

Po tem, ko sta ekipi po lanski prekinitvi tekmovanj upali, da bosta lahko prestavljeni pokalni finale za sezono 2019/20 odigrali pred navijači, so bile po skoraj letu čakanja tribune v Sevilli še vedno prazne. Kar bi moral biti praznik španskega (in predvsem baskovskega) nogometa, se je na koncu prelevilo v precej povprečno nogometno predstavo na stadionu La Cartuja, kjer pa je po sicer boljšem začetku Athletica vse niti v svojih nogah držal Real Sociedad.

Edini gol na tekmi je po prekršku Realovega "šolarčka" in dolgoletnega člana kluba Iniga Martineza z najstrožje kazni dosegel kapetan Sociedada Mikel Oyarzabal v 63. minuti. S tem je moštvo trenerja Imanola Alguacila prekinilo kar 34-letno sušo v klubskih vitrinah, kjer je leta 1987 nazadnje "pristal" ravno španski kraljevi pokal.

To je bil prvi finale omenjenega tekmovanja v zgodovini, na katerem je bil dosežen le en gol iz enajstih metrov. Athletic ostaja na drugem mestu večne lestvice s 23 naslovi, rekorderka je z veliko prednostjo Barcelona (30). Katalonci bodo lahko svojo prednost še povečali čez dobra dva tedna, ko bodo njihovi tekmeci v finalu pokalnega tekmovanja za aktualno sezono vnovič baskovski "levi", ki bodo torej v nekaj mesecih odigrali kar tri pokalna finala. Barcelono so izbranci trenerja Marcelina Garcie Torala že premagali v finalu španskega superpokala.

Koronavirus pasica nova

Španski pokal (Copa del rey), finale sezone 2019/20, stadion La Cartuja:

Athletic Bilbao ‒ Real Sociedad 0:1 (0:0)
Oyarzabal 63. (11-m)

Postavi: 

Athletic: Simon; De Marcos, Alvarez, Martinez, Berchiche, Berenguer (od 76. Villalibre), Garcia (od 76. Vesga), Vencedor (od 68. Lopez), Muniain, Williams, Garcia.

Real: Remiro; Gorosabel, Zubeldia, Le Normand, Monreal, Silva (od 85. Guevara), Zubimendi, Merino, Portu (od 88. Barrenetxea), Isak (od 88. Fernandez), Oyarzabal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vladimir.Krutov
04. 04. 2021 13.39
Škoda...😢