Nogomet

Barcelona brez Messija, a z 'norim' Ter Stegnom v finale

Cordoba, 13. 01. 2021 23.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nogometaši Barcelone so se brez pomoči poškodovanega kapetana Lionela Messija dramatično uvrstili v finale španskega superpokala. V Cordobi so Katalonci po rednem delu tekme remizirali z Real Sociedadom (1:1) in po zaslugi izjemnega vratarja Marc-Andre ter Stegna nato slavili po izvajanju enajstmetrovk.

Ter Stegen (na fotografiji) se je v Cordobi izkazal z nekaj odličnimi posredovanji.
Ter Stegen (na fotografiji) se je v Cordobi izkazal z nekaj odličnimi posredovanji. FOTO: AP

Črne napovedi, ki so se po medijih razširile pred tekmo v Cordobi, so se za katalonski tabor na dan tekme z Real Sociedadom tudi potrdile: kapetan in prvi strelec v zgodovini kluba Lionel Messi je bil zaradi bolečin v stegenski mišici nared zgolj za spremljanje tekme s tribune, saj ga Ronald Koeman ni uvrstil v kader za dvoboj z Baski. Ti so od prve minute pritisnili na zadnjo vrsto Kataloncev, ki je imela težave s pripravo napadov, kar nekaj sreče pa je imel v eni prvih akcij vratar Marc-Andre ter Stegen, ki je izgubil ravnotežje, a nekako le uspel spraviti žogo do pravega naslovnika. Kot prvi je njegovim vratom zapretil postavni napadalec Reala Alexander Isak, čigar strel z glavo pa je v tretji minuti v visokem loku preletel Nemčevo prečko.

Napake Kataloncev pri oddaji žoge so se kar vrstile in po eni takšnih je v 12. minuti do strela znotraj kazenskega prostora prišel Portu, a je meril mimo oddaljenejše vratnice. Že minuto kasneje je po podaji iz kota z glavo do strela prišel še Robin Le Normand, toda Ter Stegen je njegov poskus brez večjih težav ukrotil. Prvi obetavnejši napad so Katalonci sestavili v 17. minuti, ko je po samostojni akciji zapretil Ousmane Dembele, čigar strel je končal v bloku Igorja Zubeldie pred vratarjem. Sledil je še precej nevarnejši protinapad realovcev, Isak je sicer precej z leve strani prišel sam pred Ter Stegna, ki ga je mojstrsko zaprl.

Statistika tekme Real Sociedad - Barcelona.
Statistika tekme Real Sociedad - Barcelona. FOTO: Sofascore.com

Boljši drugi del polčasa in vodstvo Kataloncev
V 21. minuti je Isak po predložku s strani "snedel" žogo Mikelu Merinu, ki se je osamljen znotraj kazenskega prostora pripravljal na strel. A nato se je prebudila tudi Barcelona, najprej je dober poskus Martina Braithwaita v 26. minuti v dveh poskusih ukrotil Alejandro Remiro, danski napadalec Barcelone pa tri minute kasneje po ostrem predložku Oscarja Mingueze ni uspel preusmeriti žoge bližje golu nasprotnika. Veliko več bi lahko v 31. minuti po novem odličnem prodoru Dembeleja iztržil Jordi Alba, ki je nepotrebno akrobatsko poskušal zadeti z volejem, a bil s strelom bližje golavtu kot vratom Reala. Za veliko boljšo igro so bili Katalonci nagrajeni še pred polčasom, natančneje v 39. minuti, ko je Antoine Griezmann po podaji v globino pred vrati zaposlil Frenkieja de Jonga, ki je odlično reagiral v težkem položaju in z glavo zatresel mrežo belo-modrih. Vratom Barce je s strelom od daleč, ki ga je brez večjih težav s pestmi odbil Ter Stegen, do konca polčasa po dolgem času zapretil le še Isak.

V drugem polčasu je Real hitro izenačil, ko je žoga po predložku s strani v komolec zadela De Jonga, kljub pritožbam Kataloncev pa je odločitev glavnega sodnika Joseja Luisa Munuere Montera obveljala. Oyarzabal je zanesljivo izvedel strel z bele pike in Ter Stegna poslal v eno, žogo pa v drugo smer za 1:1. De Jong se je že čez nekaj sekund po podaji Griezmanna znašel v izjemni priložnosti in iz igre lepo vrgel svojega čuvaja, nato pa se pred strelom predolgo obiral in nato namesto žoge brcnil Andonija Gorosabela, ki mu jo je izbil v zadnjem hipu. Griezmann je sam nevarno pomeril v 59. minuti, ko mu je žogo za volej "nastavil "Sergio Busquets, po nekaj nevarnih akcijah Barce pa je bil v 63. minuti najbližje zadetku Dembele, čigar preigravanje po robu 16-metrskega prostora in strel po tleh je za las zgrešil cilj.

Drama do zadnjega strela v 'loteriji', junak pa golobradi Puig
Razen prodora Isaka v kazenski prostor v 70. minuti, ki se je končal z neposrečeno podajo v sredino, ko je Ter Stegen že precej zapustil svoja vrata, si realovci v tem delu igre niso pripravili veliko nevarnih situacij. To velja tudi za njihove nasprotnike, ki so baskovskega vratarja preizkusili zgolj ob strelu Pedrija v 77. minuti, ki pa pod prečko ni bil (pre)velik zalogaj za Remira. Kmalu po začetku podaljška se je z izvrstnim posredovanjem po strelu Josebe Zaldue z okoli 20 metrov izkazal Ter Stegen, ki je poletel pod prečko in izbil žogo v kot. Dembele je imel v 100. minuti izjemno priložnost za vodilni zadetek, po lepem preigravanju pa je meril točno v vratarja. Na začetku drugega polčasa je nenadoma sam proti Ter Stegnu stekel Oyarzabal, a ga je z izjemnim sprintom dohitel Ronald Araujo, ki se je samo na tej tekmi kar nekajkrat izkazal s tovrstnimi posredovanji.

Po tem, ko je v 112. minuti Griezmann zapravil lepo priložnost s prostega strela, žoga ni prišla do Remira, so jo Katalonci z visoko podajo v sredino uspeli spraviti nazaj pred vrata Reala, kjer jo je spet pričakal francoski napadalec, čigar strel pa je izvrstno ustavil vratar Sociedada. Ta bi lahko že v naslednjem protinapadu dosegel zmagoviti gol, a po podaji pred vrata Isaku in soigralcem ni uspelo nevarneje streljati. Ter Stegen je v 115. minuti nato ustavil rezervista Adnana Januzaja, ki je kot blisk prodrl po desnem boku in streljal precej s strani proti daljšemu kotu. Ter Stegen je še lepše posredoval v 118. minuti, ko je nekdanji član Manchester Uniteda mojstrsko pomeril proti stičišču vratnice in prečke s prostega strela, po zaslugi Nemčevih konic prstov pa je zatresel samo okvir vrat in ne mreže.

Ter Stegen je v "loteriji" enajstmetrovk ubranil prvi strel Jonu Bautisti, a nato je vratnico zatresel tudi De Jong. Neverjetni Ter Stegen je nato "prebral" še Oyarzabala, ki je bil seveda od Nemca z bele pike boljši v rednem delu tekme, Williana Jose pa je zadel vratnico, ko se je Ter Stegen spet vrgel v pravo stran. Že pred Josejem je bil brezhiben pri izvedbi strela Dembele, v podobnem slogu pa je svojo nalogo opravil rezervist Miralem Pjanić. A nato so bili izvajalci Reala zanesljivi, Griezmann pa je svoj morda že odločilni strel poslal pod oblake. Rešil ga je mladi Riqui Puig, ki nato kot peti strelec ni grešil in poskrbel, da se bo Barcelona ta konec tedna lahko potegovala za prvo lovoriko v tej sezoni.

Messi (levo) med ogrevanjem s soigralci na zaključnem turnirju Lige prvakov v Lizboni.
Messi (levo) med ogrevanjem s soigralci na zaključnem turnirju Lige prvakov v Lizboni. FOTO: AP

Bo Messi nared?
Messija naj bi še vedno mučila poškodba, zaradi katere je predčasno končal z nastopom na sobotnem dvoboju z Granado (4:0). 33-letni Argentinec v sredo dopoldne ni sodeloval na zadnjem treningu s soigralci in njegov nastop v polfinalu španskega superpokala proti Real Sociedadu je bil po poročanju ESPN pod velikim vprašajem. Trener Koeman nato Messija res ni uvrstil v ekipo za večerni obračun s finalisti lanske sezone španskega pokala.

Uradno Katalonci niso komentirali zdravstvenega stanja kapetana, ESPN pa poroča, da najverjetneje ne bo nared niti za morebitni finalni obračun z zmagovalcem dvoboja Real Madrid ‒ Athletic Bilbao. Messi je predčasno zapustil že torkov trening na stadionu Nuevo Arcangel v Cordobi, kjer je potekal prvi polfinale letošnjega superpokala, ki zaradi pandemije covida-19 tokrat ne bo na sporedu v Savdski Arabiji.

Pasica osmina finala Lige prvakov

Messi naj bi v sredo ostal v hotelu, ko je ekipa z avtobusom odpotovala na tako imenovani aktivacijski trening. Leto 2021 je sicer začel v dobri formi in na zadnjih dveh tekmah dosegel skupno štiri gole. Po dveh zadetkih v mreži Granade ga je Koeman iz igre presenetljivo potegnil 25 minut pred koncem, ko je zelenico zapustil z nekaj očitnimi znaki bolečin v preponi. Koeman je pred torkovim treningom v Cordobi sicer priznal, da ima Messi določene težave, a je optimistično dodal, da bo nanj verjetno lahko računal v obračunu z Real Sociedadom, proti kateremu so Katalonci nastopili brez že dalj časa odsotnih Gerarda Piqueja, Ansuja Fatija, Sergija Roberta in Philippa Coutinha

Koronavirus pasica november

Izid španskega superpokala, polfinale (Cordoba, stadion Nuevo Arcangel):

Real Sociedad  ‒ *Barcelona 1:1 (0:1) (enajstmetrovke)
Oyarzabal 51./11-m; De Jong 39.
* - napredoval v finale

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
14. 01. 2021 16.16
+3
Veliki problem je strelska neučinkovitost in prepočasen prehod v napad. Preveč se komplicira in premalo se odloča o strelu na gol. Kar pa je najbolj žalostno je to, kako Greizmann izvaja strele iz bele točke. Sam sebe sramoti in izgleda , da se preveč ne sekira . Ko je zabil dva gola po veliki strelski suši , smo pričakovali ,da mu bo šlo vsaj malo na boljše. Ni se ni spremenilo na bolje .
Vladimir.Krutov
14. 01. 2021 18.12
Anticripstoned
14. 01. 2021 13.02
+6
Barca je zakon...naj klub v zgodovini
dark horse
14. 01. 2021 09.09
+4
Solidna predstava. Ko pa sta v igri Trincao in Pjanić je isto kot da igraš brez dveh. Le še to sem čakal da Trincao strelja penal. Pa tip ni za v slo 2 ligo. Brez brzine, brez ideje, brez driblinga, brez predložka, natančen strel je za njega ZF...
Johnny_J
14. 01. 2021 09.29
+3
Res je. Tud začeli so z desetimi, ko je bil braithwait.
dark horse
14. 01. 2021 09.41
+0
Pa on vsaj še vsako 5 tekmo nekaj naredi od teh dveh pa nič od nič. Včasih takšni igralci ne bi mogli biti pri barci niti na klopi
Johnny_J
14. 01. 2021 10.01
-1
Mah, človek ne dobi nobenega duela, ne zadrži žoge, ne zna stopat, se nastavlja soigralcem...
apodgra
14. 01. 2021 16.17
+3
Johnny včasih igrajo celo samo z devetimi igralci , ko se vključi tudi Greizmann.
Lucky
14. 01. 2021 18.23
+2
Johnny, dobil je par duelov. Ampak v obrambi. 😊
messibog
14. 01. 2021 18.51
+1
trincao,breit vait katastrofa, da lahko igrata v barci . Ta ronald je pa res za nagnat.
denis pohoric
14. 01. 2021 08.14
+5
bravo barca...ni bila tole neka sanjska predstava, skoda da je slo v podaljske, prevec moci je slo...ter stegen je le se enkrat dokazal, kaksen vratar je...veseli me tudi da je puig zadel odlocilni penal, da si malo zvisa samozavest, upam mu koncno koeman nameni vec igralnega casa.
Johnny_J
14. 01. 2021 08.30
+6
Čudna odločitev je dati Puiga streljati odločilen penal, ampak opravil je z odliko. Ne bo dobil več priložnosti, dokler ne naredi vezne linije Pedro-de Jong-Puig. To bi bila hitra, kreativna in odločna vezna linija, ki bi prinašala naslove.
dark horse
14. 01. 2021 09.43
+2
Manjko Puiga je le to da je fizično preslaboten. Če bi bil malce višji močnejši bi bil top off the too
Lucky
14. 01. 2021 18.26
+1
V ozadju je verjetno kopica interesov. Koemanu je za zameriti to, da mu ni dal prave priložnosti. Potem bi malo več vedeli, točk pa verjetno ne bi bilo nič manj.
Vladimir.Krutov
14. 01. 2021 18.55
Luki točno to....so veliki interesi zadaj...pa tudi vem kateri...
Johnny_J
14. 01. 2021 08.10
+10
Začnimo s pohvalami. De Jong zame najboljši igralec barce in ga je treba res pohvaliti, kako je dvignil nivo igre. Povsod ga je polno in je igralec, ki trenutno najbolj sledi Messiju v kvaliteti nastopov. Potem je za pohvalit še Arauja za katerega že nekaj mesecev govorim, da mora igrati saj bo pravi steber v barcini obrambi. Potem so tu solidno odigrali dembele, busquets, Pedro, lenglet in tudi mingueza, čeprav sta oba boka bila zelo nevidna v napadu. Mingueza je vsaj poslal 2 nepričakovano dobra predložka, medtem, ko albe ni bilo nikjer in je po dveh dobrih predstavah, spet popolnoma razočaral. Griezmann tu in tam kak preblisk, kot recimo z asistenco in en dober poskus na gol, ostalo pa razočaranje. Med drugim je krivec, da ni barca zmagala že v rednem delu, saj v eni izmed konter sploh ni opazil de jonga ki je uletaval po njegovi desni on pa kot nek pionir, ki nima nobenega pregleda nad igro poda na levo dembeleju in potem ni bilo nič, medtem, ko bi de Jong bil sam pred vratarjem. Potem pa pridemo še do človeka, ki bi res moral pod nujno zapustiti barco, to je braithwait. Bolje da kakšen mlad napadalec dobiva priložnosti, kot ta pajac. Človek ne dobi nobenega zračnega dvoboja, slabi sprejemi žog, v napadu ga dejansko ni edin kjer je bil koristen, je bil v obrambi. Tudi tist en strel z glavo, mu je de Jong pokazal kako se iz težjega položaja zabije gol. V glavnem, braithwait mora it in takoj za njim tudi trincao. Zdaj mi pa z njim mineva potrpljenje in ga je dost. Oba imata odlično sposobnost motenja soigralcev in se nastavljat točno tam, kjer nebi smela bit. Tudi riqui je dobro odigral svoje minute. Kaj je bilo z destom, da je že tako dal minguezo na njegov položaj, potem pa še juniorja, ki bi zagotovo moral menjati slabega albo.
Kollerik
13. 01. 2021 21.53
+6
Dobro se brani R. Sociedad. Toda vseeno Barca boljša in zadetek De Jonga ob asistenci Grieza. Čudovito ter Stegen, Ped*ri in Dembele. Solidno Araujo, Mingueza in Lenglet...Alba danes slabo, danski biser pa....kot je rekel že Obrez, najslabša devetka v zgodovini Barce.
samomojemnenje
13. 01. 2021 21.56
+0
Treba pa je priznati, da je Martin B. dobro poslal žogo v prostor Griezmannu, ta pa tudi lepo zadel glavo De Jonga. Ampak še en polčas je, Sociedad pa tudi kar lepo preti v napadu.
Od Halerja ati
13. 01. 2021 21.58
+2
pogrešam Obreza dans haha Kako ta komentator naglašuje igralce... drugače pa kot si napisal. Arauho mi je postal res dober. Kako je prešprintal Isaka... 👏
samosamo7026
13. 01. 2021 20.56
+4
Skoda. Vedno je privilegij gledati najvecjega vseh casov
Johnny_J
13. 01. 2021 20.43
+2
Ojej, spet neki čudni eksperimenti Koemana. Ni videl zadnji dve tekmi, kako mora izgledati postava in taktika. Ok Messija ni zaradi poškodbe, kaj pa mingueza dela namest Desta? Upam, da me demantira, ampak ne se hecat no. Desni bok je spet nekoristen v napadu in dembele ne bo mogel igrati sam s sabo. In potem seveda še danski diamant. Bolje da da enega 15 letnika igrat.
kojnusar
13. 01. 2021 19.36
-5
kaj je to mesi?
Kollerik
13. 01. 2021 21.46
+8
HALAcR7
13. 01. 2021 19.32
-7
Čeprav nemaram Barce mu poškodbe ne privoščim,za razliko od slamnatih,ki marsikaj hudega privosčijo Realovim igralcem sploh pa Ronaldu
Rdeča kapica69
13. 01. 2021 19.34
-5
Kar naj. Za kazen bo Barca z Mesijem izpadla proti Psgju Ronaldo pa se bo z Juvetom uvrstil naprej.
Anticripstoned
13. 01. 2021 19.59
+6
halar Cr7 ni Realov igralec...je Juventusov
HALAcR7
13. 01. 2021 21.11
-8
HALAcR7
13. 01. 2021 21.11
-8
fihner
13. 01. 2021 21.43
+9
Kollerik
13. 01. 2021 21.55
+5
Anti ++++. Zdaj pišejo, da bi naj Juve prodajal rončija nazaj na otok za 60 milijonov...
Kollerik
13. 01. 2021 21.58
+5
samomojemnenje
13. 01. 2021 21.58
+5
Halar, to pa se spomnim, da bi kdo Ronaldu privoščil poškodbo. Če pa je kak tak človek, da privošči poškodbe, pa ni vreden, da se mu reče človek. Pa ni važno kdo je.
samomojemnenje
13. 01. 2021 21.58
+2
Rdeča kapica69
13. 01. 2021 19.23
-7
Sociedad se uvrsti naprej.
Maxx365
14. 01. 2021 08.19
+3
Kollerik
13. 01. 2021 18.44
-1
Barci odsotnost Messija tokrat ne bi smela delat problemov. Na glavna vrata kluba pa za 5 milijonov, katere lako klub poravna šele naslednji sezono, iz MU prihaja tudi obrambni igralec Andy Garcia.
Vladimir.Krutov
13. 01. 2021 19.31
+2
Pep ga pošilja domov...prihaja pa iz citya...to je pa dovol za ta prestopni rok razen da prodajo umtitija ali martina....mladi pa naj ostanejo vsi....
Kollerik
13. 01. 2021 21.56
+1
Fuzbaler
13. 01. 2021 18.38
+1
Problem je, ce bo namesto njega igral Breithweit..
PhoneRebel
13. 01. 2021 18.31
+0
cripstoned
13. 01. 2021 18.15
+1
messiju zelim cimprejsnje okrevanje...na tekmi z sociedadom pa ga barca ne potrebuje...boljse da pociva...v kolikor koeman v zacetno enajsterico uvrsti puiga in pedrija bo barcelona premocna za real sociedad ki je padel v formi in to zelo....medtem ko se je barca dvignila v formi....
mojcd
13. 01. 2021 18.57
-3