Nogomet

Chelsea zapravljal priložnosti, Adeyemi pa zadel za minimalno prednost Borussie

Dortmund, 15. 02. 2023 22.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Aljoša Vekić, Žiga Košec
Komentarji
5

Nogometaši dortmundske Borussie so po prvi tekmi osmine finala elitne Lige prvakov v minimalni prednosti pred londonskim Chelseajem, ki je zapravil številne zrele priložnosti (1:0). Odločilni trenutek na srečanju se je zgodil v 63. minuti, ko je po eni od zapravljenih priložnosti gostov Borussia izvedla bliskovit protinapad prek hitronogega Karima Adeyemija, ki je na koncu preigral še vratarja modrih Kepo Arrizabalago in poslal žogo v prazno mrežo za zmago. Povratna tekma bo čez tri tedne na Stamford Bridgeu.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Club Brugge - Benfica
    19:37
    Vrhunci tekme Club Brugge - Benfica
  • Gol Karima Adeyemija za 1:0
    01:39
    Gol Karima Adeyemija za 1:0

Londončani so v Dortmund pripotovali z neravno pozitivno popotnico, remijem v domačem ligaškem tekmovanju proti West Hamu (1:1), in glede na trenutno formo obeh moštev bo obračun za četrtfinalno vstopnico najprestižnejšega klubskega tekmovanja na svetu povsem odprt.

Na legendarnem Westfalnu se je gostujoči strateg Graham Potter odločil, da bo po daljšem času priložnost za igro ponudil levemu bočnemu branilcu Benu Chilwellu, ki se je po štirimesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena uspešno vrnil na nogometne zelenice. Ob omenjenem Chilwellu so v obrambni vrsti Chelseaja še izkušeni kapetan Thiago Silva, Kalidou Koulibaly in Reece James, zvezno vrsto sestavljajo obrambno usmerjena vezista Ruben Loftus-Cheek in Enzo Fernandez ter trije napadalno usmerjeni vezisti Hakim Ziyech, Joao Felix in zimska ukrajinska okrepitev Mykhailo Mudryk. Nevarnost za vrata Borussie pa predstavlja vselej nepredvidljivi Kai Havertz.

Jude Bellingham (22) je bil eden od najvidnejših posameznikov dvoboja v Dortmundu.
Jude Bellingham (22) je bil eden od najvidnejših posameznikov dvoboja v Dortmundu. FOTO: AP

Trener Dortmundčanov Edin Terzić pa se je odločil za naslednjo enajsterico: Gregor Kobel v vratih, v obrambni vrsti so Raphaël Guerreiro, Nico Schlotterbeck, Niklas Süle in Marius Wolf, zvezno vrsto v osrčju tvorijo Jude Bellingham, Emre Can in Salih Özcan, kot krilna vezista pa sta tokrat priložnost za igro dobila Karim Adeyemi in Julian Brandt, medtem ko je v konici napada zaigral Sebastien Haller. Do prve izrazitejše priložnosti na tekmi so prišli nogometaši Chelseaja, natančneje njihov kapetan Thiago Silva, ki je v 17. minuti po podaji s kota s strelom z glavo skušal prelisičiti domačo obrambo in glavnega sodnika Jesusa Gila Manzana, a je Brazilec naknadno priznal, da je igral z roko, zato zadetek upravičeno ni obveljal. Že v naslednjem napadu so odgovorili domači prek Mariusa Wolfa, ki pa je meril nenatančno. Borussia je tudi v 25. minuti nevarno pletla mrežo okoli gostujočega kazenskega prostora, na koncu je poizkusil Adeyemi, toda v zadnjem trenutku je njegov strel blokiral Silva.

V drugi polovici prvega dela igre se je pri gostih razigral portugalski reprezentant Joao Felix, ki je najprej v 32. minuti izkoristil napako domače obrambe, a je meril prek vrat, nato pa je šest minut pozneje zapravil bržkone najlepšo priložnost v prvem polčasu, ko je z neposredne bližine zadel le prečko. Pred odhodom na glavni odmor so do nove priložnosti za dosego zadetka prišli tudi nogometaši dortmundske Borussie, ko je v 43. minuti Brandt lepo preigral Chilwella in lepo podaljšal do prostega Wolfa, ki je sicer meril močno, a premalo natančno.

Joao Felix in Marius Wolf
Joao Felix in Marius Wolf FOTO: AP

Chelsea zapravljal lepe priložnosti, Borussia pa zadela prek Adeyemija
Tudi v nadaljevanju obračuna nismo bili prikrajšani za razgibano dogajanje na zelenici. Gosti iz Londona so imeli sicer več od igre, pletli so mrežo okoli domačega kazenskega prostora, a poti do mreže Dortmundčanov do zaključnega sodnikovega žvižga (žal) niso našli. 

V 55. minuti je Reece James dobro izvedel prosti strel, a je bil domači vratar Gregor Kobel na pravem mestu. Dve minuti pozneje je na drugi strani do zaključnega strela prišel Julian Brandt, toda Kepa je žogo odbil v kot. Kobel se je podobno uspešno odzval tudi v 62. minuti, ko je odlično posredoval ob strelu Jamesa. Nato pa je prišel bliskovit protinapad rumeno-črnih, ki ga je po preigravanju Kepe mojstrsko zaključil neustavljivi Adeyemi za vodstvo domačih 1:0. 

Karim Adeyemi
Karim Adeyemi FOTO: AP

Modri so po prejetem zadetku vse sile usmerili v napad, imenitno priložnost za izenačenje je v 78. minuti zapravil Koulibaly, nato pa je v 86. minuti poskusil še Ziyech, a žoga ni našla poti v mrežo Dortmundčanov.

V petminutnem sodniškem dodatku je bilo živahno predvsem na obrambni polovici Borussie, ki se je organizirano in krčevito borila, Chelsea pa je še naprej zapravljal zrele priložnosti za spremembo izida. Na koncu se je končalo z minimalno zmago Borussie, ki pa bo imela zelo zahtevno delo čez 14 dni na povratnem dvoboju v Londonu.  

Statistika tekme Borussia Dortmund - Chelsea

Liga prvakov, osmina finala, prva tekma, izid:
Borussia Dortmund - Chelsea 1:0 (0:0)
Adeyemi 63.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.06

Hvala za vašo pozornost, bodite z nami znova jutri, ko bomo za vas pospremili obračun Barcelone in Manchester Uniteda!

23.01

Še končna statistika tekme ...

Konec tekme

Borussia si je priigrala minimalno prednost pred povratno tekmo, ki bo 7. marca odigrana v Londonu!

95'

Fernandez z razdalje, Kobel znova brani!

90'

Po prekršku nad Mountom je zavrelo ob robu igrišča ...

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
16. 02. 2023 08.21
+0
Odlična tekma...navijaci borussije spet niso razočarali.. Užitek je gledati njihove parole pred tekmo...haller se je pravtako pobral po zahrbtni bolezni in odigral kar se da najbolje za Nemce... Skratka čestitke borussiji upam da napredujejo čeprav jim bo v Londonu zelo težko v kolikor bo chelsea izkoristil to kar ni včeraj....
antikomunist1987
15. 02. 2023 21.43
+0
a je lukač spet nažgan? komentira tekmo kot da je sploh ne gleda🙈
JOSEPH HAYDN
15. 02. 2023 21.29
+5
Dober fuzbal z veliko intenziteto
mackon08
15. 02. 2023 20.36
+1
Nemcev ne morem videti vendar danes BD zmaga definitivno.
Sortegilio
15. 02. 2023 19.25
+1
Potter je premalo samozavesten.