Nogomet

Spins zagrozil s stavko nogometašev

Ljubljana, 05. 04. 2012 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) je čez 14 dni napovedal stavko slovenskih poklicnih nogometašev, ti ne bi odigrali tekem prve lige.

Predsednik sindikata Dejan Stefanović je dejal, da je pismo o nameri podpisalo 211 od okrog 225 poklicnih igralcev, ker želijo opozoriti na kršenje statuta Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Kot je dejal Stefanović, je sindikat dal NZS enotedenski rok, da odgovori na zahteve sindikata. Upravni odbor Spins ter po trije delegati klubov, skupaj 40 nogometašev, se bo nato sestal prihodnji ponedeljek. Stavke ne bo, če bo prišlo do kompromisa z NZS.

Predsednik Spinsa Dejan Stefanović je zagrozil s stavko ...
Predsednik Spinsa Dejan Stefanović je zagrozil s stavko ... FOTO: Damjan Žibert

"NZS je že novembra leta 2009 spremenila statut in obljubila ustanovitev neodvisne arbitraže za reševanje sporov nogometašev. To se ni zgodilo in mnogi igralci so se znašli v zelo težkih razmerah. Tako je vodstvo Gorice avgusta 2011 iz športnih razlogov prekinilo pogodbo s Tinetom Kravanjo. Prvostopenjska komisija Združenja prvoligašev je določila, da mora klub plačati igralcu 500 evrov, drugostopenjski organ, v katerem je pet predstavnikov klubov, pa je razsodbo razveljavil. Klubi lahko podpisujejo z igralci pogodbe o delu, ki so dejansko neveljavne, saj ne vsebujejo finančnih pogojev. Še slabše je v drugih športih, kot sta košarka in hokej, to pa dokazuje tudi najnovejši pravilnik Smučarske zveze Slovenije. Zato napovedujemo širitev stavke na nogometno reprezentanco in na druge športe," je dejal Stefanović.

Spins je leta 2008 stavko odpovedal, sredi leta 2099 pa napovedal opozorilno stavko, ki pa ni bila izvedena in so igralci kljub napovedi odigrali ligaške tekme. "Tedaj smo se dogovorili z Združenjem prvoligašev, da glede rešitve neodvisnega reševanja sporov počakamo na NZS. Ta je novembra leta 2009 spremenila statut, vendar potem ni ustanovila neodvisne arbitraže. Iz političnih razlogov zavlačujejo, da lahko kršijo pravice slovenskih nogometašev," je pojasnil Stefanović. Dejal je, da je vprašanje pravic igralcev v Sloveniji na repu v Evropi, stanje na stari celini pa je porazno na vzhodnem delu celine.

Mednarodno združenje profesionalnih igralcev (FIFpro) in Evropska nogometna zveza pa bo 19. aprila v Bruslju podpisala memorandum o sodelovanju in prvo kolektivno pogodbo v Evropski uniji nasploh. Pogoje za zaposlitve nogometašev, ki ne bodo več dovoljevale statusa samostojnih podjetnikov, bo Uefa po besedah Stefanovića potem razširila med vseh 53 članic, rok za spremembo statutov nacionalnih zvez pa bo trileten.

Spins bo 14. maja v unionski dvorani v Ljubljani pripravil enajsti izbor najboljšega nogometaša, na slovesnem večeru pa pričakujejo okrog 150 nogometašev in drugih gostov. Nominiranci bodo znani 8. maja, dosedanji izbor pa bodo razširili z razglasitvami najboljšega vratarja, obrambnega igralca, napadalca, trenerja, mladega upa ter najboljšega oskrbovalca travnate površine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Duška Duska
05. 04. 2012 18.04
Zaradi mene lahko štrajkate 50 let,v časih ko ljudje nimajo za položnice in životarijo,je nogomet res zadnja stvar zaradi katere bi se objemenjeval,naj igrajo za senvič in pivo,kot nekoč,pa v službo naj hodijo