Nogomet

Šporar junak izjemnega slovenskega večera v Atenah

Atene , 30. 10. 2023 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

"Imaš kopačke? Pojdi noter, boš še ti dal kakšnega," me je v šali vprašal novinarski kolega, ko je rezervist Adam Gnezda Čerin povišal prednost Panathinaikosa proti Panserraikosu. 24-letni vezist je zadel za 4:0, to pa je bil že tretji slovenski gol nedeljskega večera. Pred tem je za dva poskrbel Andraž Šporar. Svoj pečat, ki je bil nagrajen z glasnim aplavzom ob odhodu z igrišča, je pustil tudi Benjamin Verbič.

Andraž Šporar je svoj drugi zadetek na nedeljski tekmi dosegel z bele točke.
Andraž Šporar je svoj drugi zadetek na nedeljski tekmi dosegel z bele točke. FOTO: pao.gr

Nogometaši Panathinaikosa so v nedeljo z zanesljivo domačo zmago proti Panserraikosu (5:0) poskrbeli, da bodo tudi po devetem krogu grškega prvenstva ostali vodilni. Pot do novih treh točk je z najhitrejšim golom kariere začrtal prav Andraž Šporar, ki je po vsega 45 sekundah igre rutinirano izkoristil sijano globinsko podajo Rubena Pereza

Drugi gol so si gostje zabili sami. V 42. minuti pa je Šporar po podaji Benjamina Verbiča padel v kazenskem prostoru in dobil enajstmetrovko. Odgovornost je prevzel nase, vratarja gostov poslal v napačno smer in poskrbel za 3:0. 

Do konca prvega dela se je pritisk domačih še stopnjeval. V drugi minuti sodniškega dodatka je Verbič mojstrsko izvedel prosti strel s približno 20 metrov, a mu je veselje preprečila prečka. Že v naslednji akciji je 29-letni Celjan še enkrat sprožil s praktično identičnega položaja in še enkrat je goste rešil okvir vrat.

"Nikoli se mi še ni zgodilo kaj takega. Pri prostem strelu sem mislil, da je šla žoga čez črto, a očitno ni. Res nisem imel sreče, ampak zadovoljen sem z zmago. Zadovoljen sem, da je Šporar dal dva gola. Potem je zabil še Adam, samo jaz sem manjkal," je bil po tekmi kljub veliki smoli zadovoljen Verbič. 

"Škoda, glede na predstavo bi si zaslužil vsaj en gol. Dva vrhunska udarca, zmanjkalo mu je le malo sreče," pa je nesrečnega rojaka pohvalil Šporar. 

Tako bučnega alpavza ni pričakoval

Čeprav je Verbič ostal brez zadetka, so ga navijači znali nagraditi za prikazano. Ko ga je v 59. minuti nadomestil strelec zadnjega gola Daniel Mancini, je stadion Apostolos Nikolaidis preplavil bučen aplavz, česar po ne najboljšem startu v sezono ni pričakoval. 

"Malo sem bil presenečen. Veliko mi pomeni, da so mi navijači namenili takšen aplavz. Lepo je igrati v klubu s takšno zgodovino in navijači, kot jih ima Panathinaikos. Tudi če igramo proti manj atraktivnim nasprotnikom, je stadion vedno poln," je pred našim mikrofonom nadaljeval 51-kratni slovenski reprezentant. 

Le dve minuti pred Verbičevim odhodom z igrišča je piko na i izjemnemu slovenskemu večeru dodal rezervist Adam Gnezda Čerin. Ta je sicer vstopil že sredi prvega polčasa, ko je moral zamenjati poškodovanega Tonnyja Vilheno. V 57. minuti je do svojega drugega ligaškega gola sezone prišel po nesebični asistenci Šporarja. 

Benjamin Verbič je igrišče ob glasnem aplavzu svojih navijačev zapustil po slabi uri igre.
Benjamin Verbič je igrišče ob glasnem aplavzu svojih navijačev zapustil po slabi uri igre. FOTO: pao.gr

Če bodo tako nadaljevali, so možnosti za prekinitev suše velike 

Panathinaikos je z zmago prednost pred drugouvrščenim Olympiakosom ob tekmi več povišal na štiri točke. Zeleno-beli so pred svojimi navijači v prvenstvu dvakrat zapored slavili s kar 5:0. Vmes so minuli vikend na predčasno prekinjenem večnem derbiju v prvem polčasu povsem nadigrali Olympiakos. 

Zdi se, da so trenutno najmočnejša ekipa v Grčiji. A podobno je bilo že lani, ko je Panathinaikos kar 31 od 36 krogov preživel na vrhu lestvice, prvi naslov po letu 2010 pa mu je povsem ob koncu speljal mestni tekmec AEK. Po Verbičevih besedah jih je ta izkušnja utrdila, zato ne dvomi, da je s soigralci v tej sezoni sposoben storiti še korak dlje.

V prejšnjem krogu je bil derbi med Olympiakosom in Panathinaikosom prekinjen v 50. minuti, potem ko je po izenačenju domačih eno od pirotehničnih sredstev počilo tik ob gostujočem nogometašu Juankarju. Prva odločitev sodišča je bila, da se tekmo registrira s 3:0 v korist Panathinaikosa, Olympiakos pa se kaznuje tudi z odvzemom točke. Klub iz Pireja se je pričakovano pritožil, zato epilog verjetno še kar nekaj časa ne bo znan.

"Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Nas to ni ubilo. Dobili smo še večjo motivacijo, da se vrnemo in dokažemo, da smo najboljši v Grčiji. Ko si 10 ali 11 mesecev na prvem mestu, kot smo lani bili mi, in na koncu izgubiš prvenstvo, je razočaranje ogromno. Zato bomo letos naredili vse, da nam uspe."

"Lani smo začeli še boljše, a smo v zaključku zakockali prvenstvo. Do konca je še daleč, zato ne bi rad govoril o tem. Če bomo igrali, kot smo nocoj, imamo lepe možnosti za uspeh," pa o borbi za naslov prvaka še ne želi razmišljati Šporar. 29-letnik je letos v grškem prvenstvu super učinkovit. Na sedmih tekmah je v 309 minutah igre sodeloval pri kar šestih zadetkih (trije goli, tri asistence). 

Domače tekme Panathinaikosa so odlično obiskane, skoraj vse so tudi razprodane, zaradi česar je Verbič zelo hvaležen navijačem.
Domače tekme Panathinaikosa so odlično obiskane, skoraj vse so tudi razprodane, zaradi česar je Verbič zelo hvaležen navijačem. FOTO: 24ur.com

Šporar: Konkurenca je vedno dobrodošla

Kljub temu v konici napada nima več statusa nezamenljivega. Veliko priložnosti namreč dobiva 23-letni grški reprezentant Fotis Ioannidis, Šporar pa konkurenco za igralne minute samo pozdravlja:"Ioannidis je v izjemni formi. Pred njim je lepa prihodnost. Konkurenca je vedno dobrodošla. Čudno bi bilo, če je v Panathinaikosu ne bi bilo." 

Trener kluba Ivan Jovanović vseskozi uporablja sistem z enim napadalcem, tako da prostora za oba niti ni. To je ena od razlik v primerjavi z reprezentanco, kjer se Šporar odlično znajde v tandemu z Benjaminom Šeškom

"Ko se na igrišču dobro počutiš in si samozavesten, sistem niti ni pomemben. Na srečo igram v dveh dobrih ekipah (v klubu in reprezentanci, op. a.), tako da se mi je bilo lažje razigrati. Je pa seveda lažje, če imaš ob sebi še enega napadalca," pravi nekdanji napadalec Olimpije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne glede na klubske obveznosti je reprezentanca vedno nekje v glavi

Tako Šporar kot Verbič sta po tekmi s Panserraikosom v en glas poudarila, da komaj čakata novembrsko reprezentančno akcijo, ko si bo Slovenija skušala prvič po 14 letih priigrati nastop na velikem tekmovanju. 

"V klubu imamo še ogromno tekem, tudi evropskih, ampak enostavno je reprezentanca vedno nekje v glavi. Imamo sijajno priložnost, da spišemo zgodovino. Slovenija 24 let ni igrala na Euru," je povedal Šporar.

"Teh osem ali devet dni, ko smo v reprezentanci, nam vedno zelo hitro mine, ker se imamo odlično. Že prejšnja leta smo imeli dobro vzdušje, ampak letos z rezultati je še toliko lepše. Komaj čakamo na zadnji dve tekmi, a pred tem imamo vsi še klubske obveznosti, ki jih bomo morali oddelati maksimalno zbrano," je podobno razmišljal Verbič. 

Oba še obljubljata, da bosta s soigralci naredila vse, da bi reprezentančna akcija prihodnjega junija trajala občutno več kot le osem ali devet dni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BitterTruth
30. 10. 2023 12.32
+2
Abanet
30. 10. 2023 09.26
+5
Res so v formi, naj to izkoristijo s tekmo z Dansko in Kazahstanom, zraven še Šeško in obramba pa smo na EP, Nemčija vabi💪
Castrum
30. 10. 2023 09.09
+7
Odlično. Pred zelo pomembima tekmama z Dansko in Kazahstanom, so naši trije ključni reprezentanti v top formi. 👍💪