Nogomet

Povratna tekma pokala libertadores dokončno odpovedana

Buenos Aires, 25. 11. 2018 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Južnoameriška nogometna konfederacija (Conmebol) je ugodila prošnji Boce Juniors in prestavila povratno tekmo cope libertadores proti River Platu. Obračun cope libertadores bi moral biti že v soboto, a so ga zaradi nasilja navijačev, ki so napadli avtobus Boce, prestavili. V napadu je poškodbe utrpelo več igralcev Boce.

Več videovsebin
  • Napad na avtobus nogometašev Boce Juniors
    02:32
    Napad na avtobus nogometašev Boce Juniors
  • Iz 24UR: Povratna tekma pokala Libertadores dokončno odpovedana
    02:14
    Iz 24UR: Povratna tekma pokala Libertadores dokončno odpovedana
Kljub poostrenem varovanju se je v soboto zvečer zgodil veliki incident.
Kljub poostrenem varovanju se je v soboto zvečer zgodil veliki incident. FOTO: AP
Vodstvo Boce Juniors je vodstvo tekmovanja zaprosilo za prestavitev tekme in sankcije za navijače River Plata, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Boca si je želela enake možnosti v pripravah na tekmo, Conmebol pa skuša temu ugoditi s prestavitvijo obračuna. Kdaj bo odigrana povratna tekma - prva se je pred dvema tednoma končala z 2:2 - še ni jasno. Navijači so v soboto med potjo na Riverjev stadion Monumental napadli avtobus Boce in vanj metali kamenje ter druge predmete. Televizijska slika je pokazala nogometaše Boce, kako zapuščajo povsem razbit avtobus, zaradi solzivca, s katerim je policija želela odgnati množico, pa so imeli solzne oči in se borili s kašljem. Nekaj nogometašev je bruhalo, nekaj pa je bilo porezanih od razbitega stekla. Pabla Pereza, kapetana Boce, so najprej odpeljali v bolnišnico zaradi steklenih drobcev v očesu, pozneje so ga pripeljali nazaj na stadion, zdravniško oskrbo pa naj bi potrebovala vsaj še dva nogometaša Boce. Napad se je zgodil kljub številčni, a vendarle ne najbolj učinkoviti policijski zaščiti.

Finale južnoameriške različice lige prvakov sicer velja za največjo klubsko tekmo v zgodovini argentinskega nogometa.

Burna noč in jutro v Buenos Airesu ...

Prva finalna tekma velikih argentinskih rivalov se je končala brez zmagovalca (2:2)
Prva finalna tekma velikih argentinskih rivalov se je končala brez zmagovalca (2:2) FOTO: AP

Po napadu huliganov na avtobus Boce Juniors v Buenos Airesu iz Argentine prihaja vse več posnetkov, ki si jih običajen ljubitelj nogometa ne bi želel videti. Navijači so izrabljali celo otroke, da bi na stadion prinesli nedovoljene pripomočke, v avtobus Boce pa je letelo vse, kar je bilo pri roki. Kljub poškodbam nogometašev Boce je Fifa vztrajala, da naj se tekma odigra še isti dan.
Zdi se, da bi v normalnem nogometnem svetu, pokal Cope Libertadores moral romati v roke Boce Juniors, saj so navijači River Platea prestopili mejo. Z barbarskim napadom na avtobus mestnega rivala so poškodovali več igralcev, policija pa je morala posredovati s solzivcem, kar je pri nogometaših izzvalo alergijsko reakcijo. Kljub vsemu je Fifa namesto strogih sankcij za River vztrajala, da naj se tekma odigra. "Šokiran sem nad tem, kar se je zgodilo. Na nas so šli s solzivcem, kar je pri meni izzvalo alergijsko reakcijo. Nismo mogli igrati. V takih trenutkih si želiš le slišati s člani družine, da bi vedeli, da smo živi in zdravi," je v izjavi za javnost povedal legendarni argentinski nogometaš Carlos Tevez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetovni mediji so sicer enotni: nogomet je v soboto zvečer doživel veliko sramoto. Kar bi moral biti svetovni nogometni praznik, je postal trenutek groze zaradi določenih oseb, ki uničujejo nogomet zaradi denarja. Najlažje je zaključiti, da so zaradi napada na avtobus Boce Juniors navijači Riverja pošastni, a vendarle gre iskati razloge drugje. In sicer v argentinskem podzemlju, ki je najverjetneje pripravilo maščevanje oblastem - napad na nogometaše Boce.

Conmebol, ki je vedel, da gre za tekmo visokega tveganja, saj gre za največji mestni derbi na svetu, je naredil premalo za varnost nogometašev. Šlo naj bi za skupino navijačev iz podzemlja, ki je v petek ostala brez 300 vstopnic, ki so jih želeli preprodati, kar naj bi jim domnevno prineslo 165.000 evrov zaslužka. V petek naj bi tožilstvo prijelo vodjo skupine Los Borrachos del Tablon (Pijanci iz Tablona, op. p.) Caverna Godoya in preprečilo dobičkonosen posel. A dokazi niso bili dovolj trdni, da bi vodjo skupine obdržali v priporu. V nekaj urah je prišel na prostost, a vendarle naj v napadu na avtobus ne bi bil udeležen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Med poškodovanimi nogometaši Boce je tudi nekaj takšnih, ki so stalni člani udarne enajsterice.
Med poškodovanimi nogometaši Boce je tudi nekaj takšnih, ki so stalni člani udarne enajsterice. FOTO: AP

Glede na to, kar je razvidno s posnetkov, se zdi, da je bilo vse skupaj načrtovano s strani skupine Los Borrachos del Tablon. Videlo se je namreč, da se na ulici Monroe, ki ni bila ograjena in zaščitena s strani oblasti, zbira veliko število navijačev Riverja. Prav tam so se začeli napadi na avtobus. Zakaj oblasti niso zavarovale te ulice, vedo le same.

Fifa želela, da se igra
"Želim, da ljudje vedo, kako so nas silili v to, da igramo kljub temu, da so naši igralci poškodovani," je brez dlake na jeziku povedal Tevez. "Vodilni možje argentinske zveze, Conmebola in Fife so želeli, da gremo na zelenico, a mi se nismo niti še preoblekli," je še pojasnil.

Še več: argentinski novinar Juan Arango trdi, da je predsednik Fife Gianni Infantino sporočil glavnemu človeku Boce Danielu Angelici, da bo njegov klub ostro kaznovan, če bo odpovedal igranje tekme. Vodilne organizacije naj bi poslale celo svoje zdravnike, ki so ocenili, da so gostje sposobni za igro, čeprav so imeli še povite oči. Spomnimo, ko se je v evropski Ligi prvakov aprila 2017 zgodil napad na avtobus Borussie Dortmund in je prišlo do poškodbe Marca Bartraja, je Uefa nemudoma tekmo med Nemci in Monacom prestavila. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oglasil se je tudi legendarni Argentinec Diego Armando Maradona. "Argentina je danes nesrečna država. Nimamo spoštovanja in v vsemu se pretirava. V Argentini je danes v ospredje stopilo nasilje. Sem veliki Argentinec, sovražim nasilje, a zaslužili smo si takšno stanje. Nisem glasoval za Mauricia Macrija (aktualni predsednik Argentine, op. p.), a veliko Argentincev so in zdaj imamo katastrofo. V državi ni nikakršne varnosti in reda, povsod se dogajajo ropi, ljudje nimajo kaj jesti, a to so spremembe, za katere so glasovali državljani," je ostro puščico v sam vrh države usmeril zdajšnji trener mehiškega kluba Dorados de Sinaloa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Macri je rojen v bogati družini, on ne ve, kaj je umazanija in ne briga ga, da so otroci iz geta lačni. Rekel je, da bo prinesel spremembe, a pod njegovim vodstvom se je stanje le še poslabšalo," je še pristavil legendarni argentinski nogometaš.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deltex
25. 11. 2018 18.56
+7
Profesionalni nogomet se igra zgolj zaradi denarja in že zelo dolgo ni več zgolj šport. In kapitalu je podrejeno vse, tudi FIFA.
Lucky
25. 11. 2018 20.18
+1
Si pa duhovit. Za kaj za vraga pa se naj igra profesionalni nogomet, če ne za denar?
Trend01
25. 11. 2018 18.28
+5
Tekma je tudi danes odpovedana.
mackintosh
25. 11. 2018 18.20
+10
hujši so od zveri. ni to nogomet kriv. če nogometa ne bi bilo bi pa našli kaj drugega kjer bi svoje nizkotne nagone lahko sproščali
fafajonka
25. 11. 2018 17.10
+14
Infantino je infantilen,....glej SSKJ, nezrel, otročji....
Michael Jordan
25. 11. 2018 17.03
+27
Butli pač...3:0 za Boco za zeleno mizo, pol pa naj navijači Riverja obračunajo med sabo kako in zakaj je do tega prišlo...ne bo nobene škode, par norcev manj na svetu!!
chuddo
25. 11. 2018 17.16
+5
Saj vodstvo ni neumno. Tudi, če bi pravila velevala to, kar si napisal so to takšni divjaki, da bi napadli vse odgovorne za takšen rezultat. Potrebno je upoštevati zdrav razum.
fihner
25. 11. 2018 18.36
+6
Mamba4Life
25. 11. 2018 16.44
+12
in pol folk misli da je olimpija maribor riskantna tekma :) :)
lotkolba
25. 11. 2018 21.05
+1
tocno to. V bistvu gre pa za kricanje otroskih vrtcev
chuddo
25. 11. 2018 15.11
+23
Sramota, da se kljub temu, da so vedeli za kakšno tekmo gre lahko zgodi kaj takega.
Bigbadjohn
25. 11. 2018 16.05
+34
To, da so FIFA in ostali zahtevali, da se tekma vseeno odigra, je še večja sramota...kriminal! Vse bi bilo treba kolektivno razrešiti s položajev- doživljensko!
tedoVV2HCmedo
25. 11. 2018 17.57
+8
Nogomet znotraj fife in uefe je samo biznis.