Nogomet

Po derbiju zadovoljstvo v obeh taborih: 'Napeto bo do konca'

Ljubljana, 10. 05. 2021 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po remiju na zadnjem večnem derbiju sezone je jasno zgolj to, da si je Olimpija kljub ohranjenemu "statusu quo" zagotovila vsaj malce boljše izhodišče pred zadnjimi preizkušnjami. Remi brez golov v Stožicah namreč pomeni, da je od večnih tekmecev boljša v medsebojnih obračunih, to dejstvo pa bi v primeru točkovne izenačenosti ob koncu sezone šampionski pokal iz Celja preusmerilo proti Ljubljani.

Več videovsebin
  • Simon Rožman po večnem derbiju z Olimpijo
    01:59
    Simon Rožman po večnem derbiju z Olimpijo
  • Aleks Pihler po večnem derbiju z Olimpijo
    01:41
    Aleks Pihler po večnem derbiju z Olimpijo
  • Timi Max Elšnik po večnem derbiju z Mariborom
    02:00
    Timi Max Elšnik po večnem derbiju z Mariborom
  • Trener Olimpije Goran Stanković po večnem derbiju
    00:56
    Trener Olimpije Goran Stanković po večnem derbiju
Olimpija je sezono 2020/21 sklenila brez poraza proti Mariboru, kar se je zgodilo prvič po "poslovilni" sezoni 2004/05, ko je "stara" Olimpija ostala neporažena na dveh medsebojnih obračunih, nato pa se finančno obubožana poslovila od nastopov med elito. Sezoni brez poraza proti večnemu rivalu sta le še 2000/01 in 1994/95, samo v letu 1995 pa je neporaženost proti Mariboru prinesla državni naslov, ki je bil za Olimpijo takrat četrti in zadnji pred neslavnim propadom.

Razlika na vrhu lestvice ostaja vsega dve točki oziroma zdaj znaša (virtualne) tri, saj mora Maribor po remiju v Stožicah do konca sezone imeti točko več od Olimpije, če bo želel proslaviti svoj prvi naslov po letu 2019 in rekordnega 16. v zgodovini samostojne države.

"Mislim, da smo to tekmo res dobro odigrali in si zaslužili več od končnega rezultata," je bil po tekmi prepričan trener Olimpije Goran Stanković, ki je skupaj s predhodnikom Dinom Skenderjem poskrbel za redek dosežek ‒ proti Mariboru so na vseh štirih tekmah sezone zeleno-beli ostali neporaženi, edino zmago so še pod taktirko Skenderja proslavljali ravno v Stožicah decembra lani, ko je bil izid 2:0.

Takrat sta zadela Đorđe Ivanović in Andres Vombergar, ki pa je tokrat na igrišču zdržal le dobro polovico prvega polčasa, ko je začutil bolečino v mečni mišici. Resnost njegove poškodbe bo znana po ponedeljkovih podrobnejših pregledih, a je argentinskega napadalca Stanković že po tekmi izločil iz kadra vsaj za naslednjo preizkušnjo, pokalni polfinale proti Domžalam. V prvenstvu ta konec tedna sledi gostovanje pri branilcu naslova Celju, ki je Olimpijo pred pohodom do naslova tako dramatično ustavil v zadnjem krogu minule sezone.

Statistika tekme Olimpija - Maribor.
Statistika tekme Olimpija - Maribor. FOTO: Sofascore.com

Kaj je z Vombergarjem?
"Vse je še odprto, tako da bo napeto do konca. Kar imamo, imamo, igralci morajo, tudi tisti, ki toliko ne igrajo, dobiti priložnost," je še povedal Stanković. "Sama situacija nas sili v določene spremembe, a mislim, da je šlo za menjavo napadalec za napadalca. Perović je imel prej težave s poškodbo, ampak sigurno je 'Vombi' ujel nek ritem in sem verjel, da če bi do konca igral, bi tudi dal gol. Neko težavo ima v listu, zdaj ne vem ... Nekaj ga je zapeklo, tako da bo imel verjetno jutri (v ponedeljek, op. a.) slikanje, nato pa bomo imeli kakšno informacijo več. Lahko da ni nič hudega in bo v kadru že v nedeljo, za sredo sigurno ne bo v kadru. Tako da moramo počakati te izvide."

Tudi v taboru Maribora so bili po tekmi prepričani, da bi si morda zaslužili več od remija. Kot je dejal trener Simon Rožman, mu z njegovimi varovanci ni uspelo "uresničiti cilja", je pa prepričan, da Maribor ostaja v boju za naslov, v katerem bodo po njegovem mnenju "odločale malenkosti".

Rožman: Ostajamo v boju za prvo mesto
"Morda smo tekmo nekoliko slabše začeli, potem pa vzpostavili ravnotežje in imeli dober nadzor. Vedeli smo, da bo Olimpija skušala razširiti igro, s tem pa se nam bo odpiral prostor za polprotinapade in protinapade," se je glasila ocena nekdanjega trenerja Celja, Domžal in Rijeke, ki jo je prenesla uradna spletna stran kluba.

"Žal mi je, da teh dveh izrazitih priložnosti, ko smo bili sami pred vratarjem, nismo izkoristili. Nismo zmagali in uresničili cilja, fantom pa lahko čestitamo za bojevitost ter izraženo željo. Faza obrambe je bila na nivoju, tekmecem nismo pustili veliko. Onemogočali smo predložke, saj smo vedeli, kje nam lahko preti nevarnost. Tudi Ivanovića smo pustili daleč od gola, kar je bil naš cilj. Smo pa bili nepotrpežljivi v zaključku akcij. Pripravili smo si nekaj solidnih situacij, ti dve izraziti pa sta bili tisti odločilni, ki bi tekmo lahko obrnili v našo smer," je nadaljeval Rožman, ki je ponudil priložnost tudi golobradima Vidu Kodermanu in Galu Gorenaku.

"Ni preračunljivosti, vedno igrajo tisti, ki so najbolj pripravljeni za posamezno tekmo. Strategija je bila dobro postavljena, z energijo ob samem finišu tekme smo zadeli. Žal mi pa je, da nismo zabili gola za zmago, kar bi nam dalo velik zagon za zadnje tri tekme. Za gledalce je po tekmovalni plati izjemno zanimivo. Igralci se trudijo po najboljših močeh, vendar vse ne gre po načrtih. Na terenu celotna podoba ni takšna, kot bi si želeli. Imamo še nekaj dela v kontinuiranem napadu, iskanju boljših situacij, ostajamo pa v boju za prvo mesto. Pred nami so še tri tekme, da iztisnemo iz sebe največ, kar zmoremo, in bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Troboj bodo odločale malenkosti, obeta se zelo zanimiv zaključek sezone," je še povedal Rožman.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

James Bond
10. 05. 2021 11.53
-1
...če je v ekipi kao najboljši igralec Elšnik pol pa je z trenerjem nekaj hudo narobe....enako za NK MB..če staviš na Kronavetra in Matkota ter Mlakarja kao napadalce pol velja enako za Rožmana.....kot za Stankovića..
Armonia
10. 05. 2021 11.53
+0
Pol na eni in drugi strani jih ne zna štopat žoge, podaje so višja matematika, motorola in dinamika pa sta druga galaksija. Če bi šel gledat, bi šel Elšnika, ker je talent. A Tavates bo zdaj na golu, ko je že malo zmatran?
Armonia
10. 05. 2021 11.53
+1
James Bond
10. 05. 2021 12.02
+0
Armonia...talent si pri 15 16 17...pri 23 pa nisi več talent...kar znaš znaš...to je to...
martinov
10. 05. 2021 11.53
+2
Izjave objeh trenerjev in nekih igralcev so vsak po svoje ! Bila je nižjeligaška tekma !
KOdOvce
10. 05. 2021 11.14
-1
Zdaj pa bodo penalčki leteli ko vroče žemljice
martinov
10. 05. 2021 11.54
+1
Kdor bo ponudil več, jih bo več prejel ! Kot leta 1981, ob "aferi žoga"