Nogomet

Sterling spet tarča rasističnega napada, angleški as spisal ostro sporočilo medijem

London, Manchester, 10. 12. 2018 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dan po tem, ko so v javnost prišle podrobnosti o rasističnem napadu, ki ga je bil med tekmo s Chelseajem v Premier League deležen napadalec Manchester Cityja Raheem Sterling, je angleški reprezentant prek družbenih omrežij opozoril na neuravnoteženo poročanje otoških medijev, ki po njegovem mnenju zgolj še poslabšujejo zadeve.

Sterling (v sinje modrem dresu) med mestnim derbijem z Manchester Unitedom.
Sterling (v sinje modrem dresu) med mestnim derbijem z Manchester Unitedom. FOTO: AP
Navijači Chelseaja so se že nekajkrat v zadnjih letih osramotili pred svetovno javnostjo. Nazadnje je odmevalo njihovo gostovanje v Parizu, ko na pariškem Metroju niso dovolili vstopa temnopoltemu potniku. "Mi smo Chelsea in smo rasisti," so peli.

Manchester City je v soboto izgubil pomembno tekmo v boju za vrh lestvice v Premier League, z 2:0 je ekipo Josepa Guardiole premagal Chelsea, tekma pa je kmalu dobila bolj žalostno drugo poglavje, potem ko je postalo jasno, da policija preiskuje rasističen izpad, uperjen proti napadalcu gostujočega Cityja Raheemu Sterlingu. Angleški reprezentant je bil že pred časom tarča podobno ostudnega dejanja, decembra lani so njegovega napadalca, ki ga je žalil na ulici, zaprli za 16 tednov.

STERLING

Metropolitanska policija je po sobotni tekmi hitro potrdila, da so s pomočjo videoposnetkov kršitelja prepoznali in po vsej verjetnosti je bila to zadnja tekma, ki si jo bo lahko v živo ogledal na britanskih nogometnih stadionih. Sterling se je na vse skupaj odzval v dolgem zapisu na Instagramu, kjer je dejal, da glede na zgodbe v otoških medijih "ni pričakoval nič boljšega". Citiral je zgodbo dnevnika Daily Mail, ki je z mastnim naslovom januarja poročal o hiši njegovega klubskega kolega Tosina Adarabioya.

Sterling (desno) proslavlja enega od golov z reprezentančnima kolegoma Harryjem Kanom in Marcusom Rashfordom.
Sterling (desno) proslavlja enega od golov z reprezentančnima kolegoma Harryjem Kanom in Marcusom Rashfordom. FOTO: AP

'Moral sem se nasmejati'
"Dobro jutro, želim samo povedati, da običajno nisem človek, ki bi veliko govoril, a mislim, da mora biti moje mnenje slišano, zato bom dvignil glas," je na Instagramu ob zgodbi Daily Maila zapisal Sterling. "Glede na to, kaj se je izreklo na tekmi s Chelseajem, lahko vidite že po moji reakciji, da sem se prav moral nasmejati, ker nisem pričakoval nič boljšega," je nadaljeval eden najboljših angleških nogometašev, nekdanji član Queens Park Rangersov in Liverpoola.

Sterling je v svoji objavi primerjal dve zgodbi, zgodbo temnopoltega Adarabioya in velikega Cityjevega talenta Phila Fodena, ki je belec. Naslov se je pri Adarabioyu osredotočil na njegovo plačo in dejstvo, da je za hišo plačal 2,25 milijona funtov (2,5 milijona evrov), četudi še nikoli ni začel tekme Premier League od prve minute. Pri Fodenu se je zgodba vrtela okoli dejstva, da naj bi dva milijona funtov (2,22 milijona evrov) vredno hišo kupil za svojo mamo.

Zmotila jih je tudi Sterlingova tetovaža
"Imate na primer dva mlada igralca, ki začenjata svoji karieri, oba igrata za isto ekipo, oba sta storila pravo stvar. To je, da sta kupila novi hiši za svoji mami, ki sta v pomoč, da sta prišla do sem, do kjer sta, vložili veliko časa in ljubezni. A poglejte, kako časopisi prenesejo sporočilo o mladem temnopoltem igralcu in nato o mladem belem igralcu," je bil pronicljiv Sterling.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Mislim, da je to nesprejemljivo, oba sta nedolžna in nista storila ničesar narobe, a tako so vse skupaj ubesedili. Na tega mladega temnopoltega fantiča zdaj gledajo na slab način. To pomaga podpihovati rasizem in agresivno obnašanje, zato bi vsem časopisom, ki ne razumejo, zakaj so ljudje rasisti v današnjem času in prostoru, rekel le to, da dvomim v pošteno publiciteto in dajanje enakih možnosti vsem igralcem."

24-letnik se je poleg rasističnega napada znašel tudi pod napadi kritičnih medijev, ki so se ga tik pred svetovnim prvenstvom v Rusiji, kjer je Angliji pomagal do največjega uspeha po letu 1992, uvrstitve v polfinale. Otoškim časopisom namreč ni bilo všeč, ker si je Sterling na desni nogi omislil tetovažo jurišne puške, čeprav se je Anglež kasneje branil, da se je želel s tem pokloniti pokojnemu očetu, ki so ga s strelnim orožjem ubili, ko je imel sam vsega dve leti.

TEKMA

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KiNgKoNg
10. 12. 2018 13.30
+2
Kaj se ima za ukvarjati z dnevnim rumenim cajtngom kot je DM? Če bi kak priznan medij to objavil na takšen način bi še podpiral njegovo pritoževanje, DM je pa na nivoju tega portala. Se pravi, rumen, in vse za klike.