Nogomet

Haaland pokopal upe Bayerna in City popeljal v polfinale

Ljubljana, 19. 04. 2023 22.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec, Aljoša Vekić
Komentarji
22

Med štiri najboljša nogometna moštva na stari celini, kamor sta se že uvrstila madridski Real in AC Milan, sta se uvrstila še Manchester City in Inter. Oba sta brez večjih težav obdržala prednost s prvih tekem in kljub remiju na povratnih tekmah napredovala v polfinale elitnega klubskega tekmovanja. Na predzadnji stopnički se bodo 'meščani' pomerili z 'belim baletom', Inter pa čaka mestni derbi z Milanom.

Bavarce je čakalo težko delo, saj so lovili visok zaostanek s prve tekme, na kateri so jim nogometaši Manchester Cityja nasuli kar tri gole. A čudeži se dogajajo. Trem klubom je do sedaj v Ligi prvakov uspelo nadoknaditi zaostanek vsaj treh golov s prve tekme. 

To je najprej uspelo Deportivu La Coruni, ki je v četrtfinalu sezone 2003/2004, na povratni tekmi premagal Milan s 4:0 po tem, ko so bili Italijani na prvi tekmi na San Siru boljši s 4:1. Največji preobrat, ki je sedaj znan po kultnem vzdevku 'La Remontada', pa je v osmini finala sezone 2016/2017 uspel Barceloni. Katalonci so prvo tekmo proti PSG-ju izgubili z visokih 4:0, nato pa pripravili filmski preobrat in doma zmagali s 6:1 ter se uvrstili v četrtfinale. Kot zadnjemu pa je v sezoni 2018/2019 uspelo tri zadetke nadoknaditi Liverpoolu, ki je v četrtfinalu najprej s 3:0 na Camp Nouu izgubil proti Barceloni, nato pa na Anfieldu pripravil preobrat in slavil s 4:0.

Glavni adut gostov je bil kdo drug kot fenomelani Erling Haaland , ki je v polno zadel že na prvi tekmi. Odkar je maja 2020 norveški napadalec odigral svojo prvo tekmo proti Bayern Münchnu, ni nihče zadel več zadetkov proti Bavarcem kot norveški napadalec, ki jih je do današnje tekme zadel šest, z nocojšnjim obračunom vred pa že kar sedem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetni enajsterici:

Thomas Tuchel se je odločil za formacijo 5-2-3-1: Yann Sommer med vratnicama, Benjamin Pavard, Dayot Upamecano, Matthijs de Ligt in Joao Cancelo v obrambi, Joshua Kimmich in Leon Goretzka v vlogi obrambno naravnanih vezistov, Jamal Musiala kot napadalni vezist, krilna napadalca Kingsley Coman in Leroy Sane  ter v konici napada Eric Maxim Choupo-Moting.

Pep Guardiola pa je tokrat svoje varovance postrojil v zanimivo formacijo 3-2-4-1: Ederson v vratih, Manuel Akanji, Ruben Dias in Nathan Ake kot osrednji branilci, John Stones in Rodri kot defenzicna vezista, pred njima Kevin De Bruyne in Ilkay Gundogan, na krilih Bernardo Silva in Jack Grealish, v vlogi golgeterja pa kdo drug kot Erling Haaland.

"Pokončno drže se borimo do konca!" so pred tekmo zapisali Bayernovi navijači:

Domači nogometaši so takoj pokazali, da bodo poskušali s prodori po krilih in predložki na Erica Maxima Choupo-Motinga. Tako je bilo tudi v 9. minuti, ko je bilo prvič nekoliko nevarno. Kingsley Coman se je izstrelil po desni strani in želel zaposliti Choupo-Motinga, žoga pa je za kakšen meter preletela kamerunskega napadalca.

Gostje z Manchestra pa so si prvo priložnost priigrali v 14. minuti, ko je Kevin De Bruyne, ki se je znašel globoko v kazenskem prostoru Bayerna, s podajo iskal Ilkaya Gundogana, a je njegovo namero prebral in žogo ujel Yann Sommer.

Sommer je bil hitrejši od Gundogana
Sommer je bil hitrejši od Gundogana FOTO: AP

Le nekaj minut kasneje pa je imenitno priložnost zapravil Leroy Sane, ki se je po dobrem vtekanju in še lepši podaji sam znašel pred Edersonom, a meril nekaj centimetrov mimo desne vratnice gostujočega vratarja. Angleži niso dolgo ostali dolžni. Kevin De Bruyne je zaposlil Haalanda, ki je v šprintu krenil proti vratom Bayerna, s prekrškom pa ga je ustavil Dayot Upamecano in prejel rdeč karton. A izključitev ni dolgo obveljala, saj so sodniki ob ogledu VAR-a dosodili prepovedan položaj in francoski branilec je lahko ostal na zelenici.

Bavarci si v želji po zadetku, ki bi jim vlil upanje, pritisnili in po nekaj manj kot pol ure igre je zadišalo po najstrožji kazni. Rodri je s hrbta potisnil Jamala Musialo, piščalka glavnega sodnika Clementa Turpina pa je ostala nema.

V ljubljanskem lokalu se navijači zabavajo in pravijo, da ni še vse odločeno. Pika iz Lepe žoge je že pobrala prve stave:

Se pa je francoski delilec pravice oglasil nekaj minut kasneje na drugi strani igrišča, ko je z roba kazenskega prostora sprožil Gundogan, žoga pa je le oplazila Upamecanojevo roko. Žogo si je na belo piko nastavil Haaland in jo namesto v gol poslal visoko na tribune. Pravici je bilo zadoščeno in Bavarci so še ostali v igri za napredovanje. To je bila za norveškega napadalca prva zgrešena enajstmetrovka po dveh letih, vmes jih je uspešo izvedel kar 15 in hkrati prva v dresu Manchester Cityja.

Novo priložnost sta domači ekipi priigrala Sane, ki je v kazenskem prostoru Bayerna lepo preigraval in Coman, ki je sprožil z levico. Dobro je bil postavljen Ederson, ki je močan, a ne pretirano natančen strel brez težav ubranil. Brazilski vratar se je nato preveč poigraval z živci navijačev Bayerna in tudi glavnega sodnika, ki mu je pokazal rumen karton.

V sodnikovem podaljšku prvega polčasa je prišel Bayern do izvrstne priložnosti, da doseže prvi zadetek na tekmi. Po preigravanju Musiale in gneči v kazenskem prostoru Cityja je do strela prišel Coman, ki pa je zadel kar soigralca Choupo-Motinga. Prvi polčas, ki je bil tako vse prej kot dolgočasen, se je tako končal brez zadekotv, ki pa jih Bayern nujno potrebuje.

Novinarski kolega Milan Doknić je med polčasom tekme na Allianz Areni našel tudi nekaj slovenskih ljubiteljev nogometa:

City ali Bayern? Kaj pravijo navijači v Lepi žogi?

Bavarci so podjetno začeli tudi drugi polčas, a prvo resno priložnost so si priigrali gostje. Te so v 55. minuti prek Jacka Grealisha izvedli hiter protinapad, ki ga je z levico zaključil Haaland, a je sprožil preveč po sredini gola in Sommer je brez težav strel ubranil.

Ni pa mogel švicarski vratar storiti ničesar, ko je nekaj minut kasneje City ponovil vajo in uspešno izvedel protinapad. Tokrat je Haalanda zaposlil De Bruyne, visokorasli Norvežan pa je najprej na tla položil Upamecanoja, nato pa matiral domačega vratarja in pokopal upe navijačev Bayerna.

Igra se je po zadetku Cityja povsem umirila. Meščani je sicer doletelo nekaj smole, saj se je poškodoval Nathan Ake, ki je moral zapustiti zelenico, namesto njega pa je vstopil Aymeric Laporte. Obupani Thomas Tuchel se je odločil osvežiti ekipo, zato je v igro poslal Alphonsa Daviesa, Sadia Maneja, Thomasa Müllerja in Mathysa Tela. Slednji je le nekaj minut po vstopu v igro dosegel zadetek, a je bil podajalec pri zadetku Kingsley Coman že pred tem v prepovedanem položaju.

Slabih deset minut pred koncem pa je po igri z roko Manuela Akanjija dobil še Bayern. Ponujeno priložnost je izkoristil kapetan domačih Joshua Kimmich, ki je močno sprožil po sredini gola in izenačil na 1:1, a je bilo izenačenje pirovo, saj je bilo v skupnem seštevku 4:1 za Otočane. Vseeno pa ni bilo konec vroče krvi, saj se je na sodnike še naprej jezil Tuchel, ki mu je Turpin z največjim veseljem pokazal drugi rumeni karton na tekmi in posledično rdečega.

Tekma se je nato počasi umirila, saj so se Bavarci sprijaznili z usodo, Otočani pa misli usmerili nazaj v domače prvenstvo. Čet tri tedne pa varovance Pepa Guardiole čaka še eno težko delo, saj se bodo v polfinalu pomerili z rekorderjem tega tekmovanja: madridskim Realom.

Statistika tekme Bayern – Manchester City

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.16

Polfinalna para: Real Madrid vs. Manchester City in AC Milan vs. Inter

Za nami je še en zanimiv večer v elitni Ligi prvakov. Realu in AC Milanu, ki sta si polfinalni vozovnici priigrala že v torek, sta se z zmagama nad Bayernom oziroma Benfici pridružila še Manchester City in Inter. Polfinalna para torej sta: Real Madrid vs. Manchester City in AC Milan vs. Inter. Hvala, ker ste bili v naši družbi, in lahko noč!

23.15

Statistika tekme v Münchnu

95'

Konec srečanja v Münchnu (1:1)

Nogometaši Manchester Cityja se zasluženo veselijo uvrstitve v polfinale elitne Lige prvakov. Po tem, ko so prvo tekmo na svojem Etihadu dobili z visokih 3:0, so brez večjih težav ohranjali priigrano prednost tudi v drugem polčasu. Izid je bil 1:1.

83'

Kimmich zadel z bele pike

Po igranju z roko v svojem kazenskem prostoru Manuela Akanjija je sodnik Turpin upravičeno pokazal na najstrožjo kazen, ki jo je brez težav za izenačenje izida na 1:1 izvedel kapetan Joshua Kimmich.

...

Vtisi iz Münchna

Naš novinar in poročevalec iz Münchna Milan Doknić se je pomešal med slovenske navijače, ki so se odločili, da si bodo povratni četrtfinalni obračun elitne Lige prvakov ogledali v živo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ledr
20. 04. 2023 11.41
+0
Zadnje čase je vse več tekem, ki spadajo v kategorijo "kaj bi, če bi"? Tudi včeraj je bilo tako. Kaj, če bi Bayern zadel po onih dveh kontrah v prvem polčasu? Na koncu vse izpade lepo in gladko za neki klub ampak ne manjka veliko, pa bi lahko bilo čisto drugače. Veliko krat zadnje čase. Tudi včeraj. Ampak tokrat je bil to Bayern. Vemo pa, da Real pri teh kontrah ne bo tako "radodaren"... Ampak vseeno upam, da jih City nažge...
Definbahija
20. 04. 2023 08.29
+1
In teve roke se bo treba neki dorečt. Al pa vsem igralcem dat proč roko, ker še v žepih jih ne smeš met in ti bo piskla roko
Definbahija
20. 04. 2023 08.27
+2
Prejšnji teden smo vsi toukli čez Tuhla. Ja sej lohk mal preuranjeno. On pač je tu in dela zna. Prava krivca sta pa un Nemški cnasoB in vso vodstvo Fc Bayerna. Upam da se doma zgubimo prvenstvo in se znebimo tega vodstva, kljub temu da je Oli legenda in najboljši vratar.
zmerni pesimist
20. 04. 2023 08.20
+6
Pa da sedaj vidimo real
zabuko
20. 04. 2023 10.16
-4
graf
20. 04. 2023 08.11
+2
Bayern me je napram začetka lige prvakov v zadnjih dveh tekmah zelo presenetil , kajpak v negativnem smislu ! Bavarci polfinale niso izgubili včeraj , ampak že s prvo tekmo na Otoku ! Pretresi in nezaupnice znotraj kluba so se žal prenesli na zelenico , srčno upam da se bo bodo pri klubu kaj naučili iz tega , včeraj vsaj 5 igralcev v rdečih dresih še za Olimpijo ne bi bili dovolj dobri ...
Pagliaccio 46
19. 04. 2023 21.59
+13
M. City je bil torej umeten že 23 let , ko so šele ustanovili Real Madrid ?
Rdeča kapica69
19. 04. 2023 21.58
-12
Citya ni nikjer Bayern jih je zgazu a žal ni zadeu.
graf
20. 04. 2023 09.08
+3
ni bilo treba , so zadevali na prvi tekmi , včeraj so samo kontrolirali tekmo ...
Pagliaccio 46
19. 04. 2023 21.57
+9
Roka je roka ...in žoga je šla pri strelu v okvir vrat...ne vem kaj bi lahko bilo spornega ? Lepo se je pripravil za blok roke pa ni umikal ampak iztegnil....
MadmonK
19. 04. 2023 21.55
+12
"podarjeno enajstmetrovko"? Očitno ne gledam iste tekme kot avtor tega prispevka. Roke je imel obrambni na hrbtu na začetku akcije v trenutku strela pa roka nikakor ni bila več v naravnem položaju in ob telesu. Roka čista kot solza za enajstmetrovko...
Rdeča kapica69
19. 04. 2023 21.54
-16
City čisto nebogljen a zgleda da je danes sreča na njihovi strani.
stanga123
19. 04. 2023 21.53
+0
Kot da želita Kahn in Hasan z menjavami trenerjev uničiti Bayern.brezpotrebne rošade trenerja.vodstvo je treba zamenjat
Mekenzi
19. 04. 2023 21.52
-2
Kaksne sodnike, deligirajo, zataksne tekme, prva tekma nepostena druga spet nova napaka, sodnika zakaj imajo VAR. Čeferin bi se moral boriti prot takem sodnikom, kaj ce bi bil slabsi klub, bi bilo, še slabse.
Koronavirusovec
19. 04. 2023 21.44
-1
Ko je goretska kazal da je nekaj na igrišču je najverjetneje zmedel haaland in je potem zgrešil. Tako pametne poteze se nisem videl
MesOjediPinGvin
19. 04. 2023 21.44
+5
Minimalen dotik žoge s komolcem in takoj penal. Se spomnite, kaj je naredil Alaba na El Clasicu, pa ni bilo penala?? Zdaj pa razumite sojenje, če ga lahko. Na drugi strani pa prekršek nad Mussialo brez dosojenega penala.
graf
20. 04. 2023 09.11
sprejeli so pravilo da je VSAK dotik z roko znotraj vratarjevega prostora penal , kaj ti tukaj ni jasno ?
MadMax_
19. 04. 2023 21.17
+0
strokovnjaki City kot klub je bil ustanovljen že leta 1880. Od leta 1894 pa se uradno imenuje Manchester City. Veliko krat preberem da je to klub brez tradicije. Res je do prihoda Katarcev niso imeli nekih hudih uspehov, kot jih nebi imel niti en klub brez pomoči generalov, kraljev itd, itd.
Dany75
20. 04. 2023 08.13
-3
Apoteka
19. 04. 2023 20.53
-5
To smo mi Slovenci.
punkracij
19. 04. 2023 20.51
+4
Sanja še vedno top voditeljica,kaj ni ona bolj ekspert košarke.
TITO 50
19. 04. 2023 19.33
+6
Vrhunska kluba bo komentiral Pavlin iz conske lige.
cripstoned
19. 04. 2023 19.04
-8
Jasno da držim pesti za tradicijo in velikana kot je Bayern Munich ampak dejstvo je da jim nasproti stoji umetni City ki je tudi po koncu lanske sezone spet zapravljal ogromno denarja za okrepitve in pripeljal ravno Halaanda ki je bil nočna mora Sommerja se kot član BVbJa..danes se bavarcem ne piše nič dobrega sploh ker se Haland vrača na nemška tla in Pep k bivšemu klubu kjer so ga nagnali zaradi norih zahtev...moja napoved..1:4 za city
Rdeča kapica69
19. 04. 2023 19.23
-2
I primeru da City izpade četrtkouci ne bojo meli volje za živet.
Kollerik
19. 04. 2023 20.27
+6
Dva bela pacienta s svojimi postanimi forami o ,umetnih, klubih. Ko za njun Real igra tujska legija, je pa vse ok
cripstoned
19. 04. 2023 20.33
-8
kollerik ti prideš na vrsto ko bo govor o dolgovih, korupciji in podkupovanju.. ko je na sporedu nogomet ti moraš biti tiho... jasno!?
Sky85
19. 04. 2023 21.19
+5
Zate so vsi umetni klubi,razen reala,ki ima celo 2 igralca iz svoje mladinske šole.real res ne kupuje za velike denarje,nima pa svojih igralcev,vsi so skor prisleki.se enkrat pojdi na zdravljenje,dvomim pa da ti je kej pomoči
bohinj je zakon
19. 04. 2023 18.33
-12
Sanja Modrić? Sorodstvo z Modrićem iz Rala?
SLOvenijaRUSSIASRBija
19. 04. 2023 19.28
+1