Nogomet

Na Wembley še Arsenal, Chelsea in Man. City: žreb preprečil mestna derbija

Sheffield, Leicester, Newcastle upon Tyne, 28. 06. 2020 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.B., J.K., STA
Komentarji
1

Po Manchester Unitedu, ki je v soboto premagal Norwich City (1:2), smo v nedeljo dobili še preostale tri polfinaliste pokala FA. Arsenal je na gostovanju pri Sheffield Unitedu slavil golom Danija Ceballosa v 91. minuti (1:2). Kasneje je napredoval še londonski rival "topničarjev", Chelsea, ki je z golom Rossa Barkleyja po dobri uri igre slavil pri Leicester Cityju (0:1), kot zadnji pa je na Wembley odpotoval Manchester City.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Newcastle United - Manchester City
    01:23
    Vrhunci tekme Newcastle United - Manchester City
  • Vrhunci tekme Leicester City - Chelsea
    01:16
    Vrhunci tekme Leicester City - Chelsea
  • Gol Daniela Ceballosa na tekmi Sheffield United - Arsenal
    00:20
    Gol Daniela Ceballosa na tekmi Sheffield United - Arsenal
Na edini nedeljski tekmi 32. kroga Premier League je Southampton v gosteh premagal Watford (3:1). Za goste sta zadela Danny Ings v 16. in 70. ter James Ward-Prowse v 82. minuti. Tudi četrti zadetek na tekmi je dosegel nogometaš Southamptona, Poljak Jan Bednarek je v 79. minuti premagal gostujočega vratarja Alexa McCarthyja. Southampton je po dvanajsti zmagi v tej sezoni napredoval na 13. mesto, Watford pa se še vedno krčevito bori z obstanek. Trenutno je na 16. mestu v 20-članski ligi.

Prvi zadetek na srečanju v Sheffieldu smo videli že v deveti minuti. Domači United je imel podajo iz kota, po kateri je bil najvišji napadalec Oli McBurnie. Ta je žogo podaljšal proti Johnu Lundstramu, ki iz neposredne bližine ni imel večjih težav. A intervenirala je sodniška video soba. Po ogledu posnetka je postalo jasno, da je bil Lundstram v trenutku McBurnijevega dotika v prepovedanem položaju. Topničarji so tako tudi z nekaj sreče odnesli celo kožo. Četa Mikela Artete je na drugi strani do prve resne priložnosti prišla v 25. minuti. Chris Basham je nespametno v svojem kazenskem prostoru podrl Alexandra Lacazetta, ki je sicer hitro padel, a je sodniška ekipa po še drugi uporabi VAR tehnologije pokazala na belo točko. Zanesljivo jo je izvedel Nicolas Pepe. Do konca polčasa se rezultat ni več spremenil. 

V drugem polčasu so v želji po izenačujočem zadetku domači povsem prevzeli pobudo. Krivec za enajstmetrovko Basham je v 60. minuti nevarno meril z glavo, a je njegov strel končal tik ob levi vratnici vratarja Emiliana Martineza. Skoraj bi zadel tudi domači vratar Dean Henderson, ki je poslal dolgo žogo pred Arsenalova vrata, ta se je nekaj metrov pred golom neugodno odbila, a je nato končala nekaj deset centimetrov nad okvirjem. Topničarji so bili v drugem delu povsem izgubljeni, saj si niso uspeli pripraviti niti ene prave priložnosti. Kazen za to je prišla v 87. minuti. Podaja iz avta neposredno v gostujoči kazenski prostor je bila previsoka za Roba Holdinga, za njim pa jo je neposrečeno izbijal Sead Kolašinac. Žoga se je nato odbila na Davida McGoldricka, ki ni imel večjih težav pri zaključku. 

Bukayo Saka (v rumenem dresu) na tekmi Sheffield United - Arsenal
Bukayo Saka (v rumenem dresu) na tekmi Sheffield United - Arsenal FOTO: AP
Žreb polfinala, ki so ga opravili med polčasom tekme Newcastle ‒ Man. City, je določil, da bo mestni derbi na sporedu, morda, zgolj v finalu, saj se bo Arsenal udaril z Manchester Cityjem, Chelsea pa z Manchester Unitedom. Tekmi bosta na londonskem Wembleyju na sporedu 18. oziroma 19. julija, finale pa bo prav tako na stadionu angleške reprezentance 1. avgusta.

Arteta: Odlična priložnost za lovoriko
Ko je vse kazalo, da bomo na Bramall Lanu spremljali podaljške, so topničarji izpeljali enega od redkih protinapadov na tekmi. Pepe je bil pri preigravanju premalo konkreten, a je odbito žogo pobral Dani Ceballos, ki je z zvitim zaključkom uspel doseči zmagoviti zadetek. Gol za zmago gre vsaj do določene mere na dušo vratarja Hendersona, ki ni uspel dovolj pokriti prve vratnice. 

Stratega topničarjev je po tekmi veselil predvsem odnos njegovih fantov, ki so na prejeti zadetek hitro odgovorili. "Zelo sem zadovoljen. Sheffield je vselej zahtevno mesto za gostovanje. Veseli me, kako smo se odzvali na gol za 1:1. Odnos in predstava na splošno sta bila z naše strani zelo dobra. Pokal FA je odlična priložnost za lovoriko," je dejal Arteta. 

Statistika tekme Leicester City - Chelsea
Statistika tekme Leicester City - Chelsea FOTO: Sofascore.com

Pokal FA ostaja 'Barkleyjev pokal'
Pozno popoldne se je londonskim tekmecem v polfinalu pridružil še Chelsea, ki mu je zmago nad Leicester Cityjem prinesel vezist Ross Barkley. To je bil že četrti gol v pokalu FA za nekdanjega člana Evertona, ki je imel s soigralci sicer veliko težav z "lisjaki". Ti so na lestvici Premier League še vedno točko pred nedeljskimi tekmeci in kljub nekaj slabšim rezultatom v zadnjih mesecih še vedno držijo tretje mesto ter vozovnico za skupinski del Lige prvakov. A Chelsea je trenerju Brendanu Rodgersu, ki je pred leti kot pomočnik na Stamford Bridgeu pomagal tudi slovitemu Joseju Mourinhu (Frank Lampard pa je takrat še igral), zadal že tretji poraz na zadnjih devetih obračunih, na katerih so državni prvaki iz leta 2016 uspeli slaviti le dvakrat.

Leicester je imel po treh minutah igre prvo veliko priložnost, a je izkušeni Wilfredo Caballero po predložku Harveyja Barnesa ustavil prvega strelca domačega moštva Jamieja Vardyja. Caballero je pri tleh dobro posredoval tudi ob poskusu Yourija Tielemansa, z ugodnega položaja pa je strel z glavo zapravil še Jonny Evans. V prvem polčasu je imel najlepšo priložnost za Londončane vroči Christian Pulišić, a se je z izvrstnim posredovanjem izkazal Kasper Schmeichel. Njegova mreža se je prvič zatresla po desetih minutah igre drugega polčasa, a so sodniki gol Tammyja Abrahama razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Nič pa ni moglo preprečiti vodilnega zadetka Barkleyja v 63. minuti, ko je robustni vezist v padcu lepo preusmeril predložek Williana za hrbet Schmeichla. V izdihljajih tekme bi se domači skoraj rešili v podaljšek, a je strel Caglarja Söyüncüja preusmeril gostujoči kapetan Cesar Azpilicueta, Schmeichel pa je na drugi strani Barkleyju preprečil, da bi dokončno odločil dvoboj.

Statistika Rossa Barkleyja na tekmi Leicester City - Chelsea.
Statistika Rossa Barkleyja na tekmi Leicester City - Chelsea. FOTO: Sofascore.com

Zadnji finalist branilec naslova Manchester City
Branilec naslova Manchester City je na večernem gostovanju pri Newcastle Unitedu kot zadnji napredoval v polfinale, kjer bo lovil že svoj tretji pokal FA v zadnjih desetih letih, skupno pa sedmega v klubski zgodovini. Kevin De Bruyne je v zaključku prvega polčasa na legendarnem St James' Parku zanesljivo izvedel najstrožjo kazen, potem ko so sodniki tudi s pomočjo sistema VAR ocenili, da je Fabian Schär storil prekršek nad Gabrielom Jesusom. Do tedaj brezhibni vratar Karl Darlow je bil premagan, nato pa je prevlado sinje modrih in končno zmago v drugem polčasu potrdil še Raheem Sterling. Ta je v 68. minuti po dolgi diagonalni podaji iz zadnje vrste na Phila Fodena in prodoru Angleža s samostojno akcijo ter strelom z roba kazenskega prostora zatresel mrežo "srak".

Popolna prevlada gostov je vsaj malce popustila v drugem polčasu, ko bi lahko rezervist Dwight Gayle tudi izenačil, a je grdo zgrešil iz zelo ugodnega položaja, minuto kasneje pa je Sterling pritisnil piko na i. Vse štiri četrtfinalne obračune, vsi so bili na sporedu brez gledalcev, so dobili gostje, to pa se je zgodilo prvič po letu 1987. City, ki je lani osvojil vse domače naslove, si je v tej sezoni že zagotovil nov ligaški pokal, ko je tik pred "koronakrizo" na Wembleyju opravil z Aston Villo (2:1), ni pa mu uspelo še drugič zapored ubraniti državnega naslova, ki ga je prvič po 30 letih osvojil Liverpool.

Izidi četrtfinala angleškega pokala FA:

Newcastle United ‒ Manchester City 0:2 (0:1)
De Bruyne 37., Sterling 68.

Statistika Kevina De Bruyneja na tekmi Newcastle United - Manchester City.
Statistika Kevina De Bruyneja na tekmi Newcastle United - Manchester City. FOTO:

Leicester City ‒ Chelsea 0:1 (0:0)
Barkley 63.

Sheffield United ‒ Arsenal 1:2 (0:1)
McGoldrick 87.; Pepe 25./11-m, Ceballos 90.

Norwich City ‒ Manchester United 1:2* (0:0)
Cantwell 75.; Ighalo 51., Maguire 118.
RK Klose: 89./Norwich
* - po podaljšku

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KeepTheBlueFlagFlyHigh
29. 06. 2020 08.10
+3
London is blue!🔵🔵🔵