Nogomet

Superliga naj bi znova zaživela, Čeferin ogorčen nad ignoranco vztrajajočih akterjev

London, 03. 03. 2022 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
43

V zadnjih dneh tuji mediji poročajo, da je ponovni zagon projekta Superliga neizbežen. Real Madrid, Barcelona in Juventus naj bi slej ko prej znova poskusili obuditi projekt, ki je aprila lani hitro ugasnil, saj je iz njega odstopilo devet od 12 ustanovnih klubov. O Superligi je znova spregovoril tudi Uefin predsednik Aleksander Čeferin, ki je za lastnike treh vztrajajočih klubov dejal, da 'živijo v paralelnem svetu'.

Projekt Superliga, ki so ga 19. aprila lani lansirali Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal, bo, kot kaže, dobil novo epizodo. Čeprav je devet od 12 ustanovnih klubov kmalu po uradni ustanovitvi novega evropskega klubskega tekmovanja odstopilo in se pokesalo za storjeno, trije klubi še naprej vztrajajo. Španska velikana Real Madrid in Barcelona ter italijanski Juventus naj bi po poročanju tujih medijev v prihodnjih dneh predstavili nekoliko spremenjen projekt Superliga. Ta naj bi bila sestavljena iz prve in druge lige, ki bi potekala po klasičnem ligaškem sistemu. V vsaki od lig bi sodelovalo 20 klubov, ki ne bi imeli zagotovljenega mesta v tekmovanju. 

Superliga – projekt, ki je ugasnil, a bo kot kaže znova ugledal luč sveta.
Superliga – projekt, ki je ugasnil, a bo kot kaže znova ugledal luč sveta. FOTO: Twitter

V javnost so že pricurljali nekateri dokumenti, ki bodo poslani v predlog Evropski Uniji in zatrjujejo, da je bil prvotni projekt 'narobe interpretiran' in da Superliga ne želi 'razdreti uveljavljenega nogometnega ekosistema'. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S tem se ne strinja Uefin predsednik Aleksander Čeferin, ki je na poslovno-nogometni konferenci (izvorno Financial Times Business of Football Summit) v Londonu ponoven poskus zagona Superlige označil za nesmiseln: "Tistih, ki še naprej govorijo o Superligi, ne zanima nogomet, temveč denar. Utrujen sem že govorjenja o tem nenogometnemu projektu." 

54-letnega Slovenca je še posebej zmotilo, da želijo pobudniki projekta znova izkoristiti ranljivo obdobje: "Najprej so projekt lansirali sredi pandemije, sedaj lahko beremo o tem, da želijo znova poskusiti sredi vojne. Moram sploh še govoriti o teh ljudeh? Več kot očitno je, da živijo v vzporednem svetu."

"Mi se trudimo pomagati ljudem v težkih časih, oni pa se ukvarjajo s takim projektom. To je nesmiselno in vsi to vejo. Eden izmed prvotnih pobudnikov me je poklical in se mi opravičil, a sedaj ima znova prste vmes. Zanje so navijači njihove stranke, za nas so navijači navijači."

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: AP

Čeferin je bil še posebej kritičen do Juventusovega predsednika Andree Agnellija in dodal, da bo vsak klub, ki se bo odločil igrati v Superligi, avtomatsko izključen s tekmovanj pod okriljem Uefe: "Tako so kritizirali Uefo in Združenje evropskih nogometnih klubov, a eden izmed njih je bil predsednik Združenja, ki je še nekaj tednov pred ustanovitvijo Superlige hvalil Uefin sistem. Lahko imajo svoje tekmovanje, nihče jim tega ne prepoveduje, a če bodo igrali v njem, ne bodo igrali v naših tekmovanjih."

Andrea Agnelli
Andrea Agnelli FOTO: AP

Ob tem je Grosupeljčan spomnil, da se od sezone 2024/25 obetajo spremembe tudi v Ligi prvakov, v kateri bo od tedaj 36 namesto 32 klubov. "Kdor koli primerja reforme v Ligi prvakov s Superligo, ne more biti resen," še dodaja Čeferin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekajpavem
04. 03. 2022 13.49
Brez 💸 se bo težko izvlekel! Aja pa saj jih ne potrebuje, glede na to da sponzorje čez noč odruva stran…
Debely
04. 03. 2022 11.52
-1
Laški psihopat kar noče odnehati.
cripstoned
04. 03. 2022 11.29
+3
ostro proti superligi.. tiste ki vztrajajo pri tem pa izkljuciti iz lige prvakov za 2 sezoni...
Štanjkol
04. 03. 2022 21.12
Trend01
04. 03. 2022 09.55
+3
Če se zelijo odcepit, naj se odcepijo. Uefa in Fifa imata svoje mišljenje in pravila. Če ne bodo smeli igrati pod njihovim okriljem, tudi prav. Se bodo klubi sami odločili kje bodo igrali. Ja, denarja bo zanesljivo več, a bo tudi (kot sem prej pisal) na nas gledalcev, finančno vplivalo. Uefa in Fifa lahko narediti še slednje (ne vem, če je to sicer zakonsko dovoljeno); da prepove igralcem v "Super ligi", da ne igrajo reprezentančnih tekem. A to bi bil precedens brez primere. Bodo pa tako ti klubi, ki naj bi igrali v "super ligi", dobili cel kup t.i. satelitskih klubov, kateri so danes uradno (prepovedani v domačih ligah).
Trend01
04. 03. 2022 08.58
+2
Če prav vem, bo problem za navijače/TV gledalce še drugod. Vsak ogled tekme bo plačljiv. In ne bo (baje) poceni. Torej bo poleg TV paketa, ki ga zdaj plačujete, treba doplačati še paket (ali posamezne tkme) za t.i. Super ligo.
David Doler
03. 03. 2022 19.24
-7
evo moje mnenje je da se bo superliga zgodila z izboljšavami v super ligi bo podoben format igre kot v ligi prvakov ko bo predstavljen bo veliko več navijačev menim da večina za saj bo skoraj isto kot liga prvakov kar pa bo prednost je veliko več denarja in res veliko več s tem denarjem bi standarni klubi ki bodo najvrjetneje v ligi pa ne zato ker nemorejo ispasti ampak so tako dobri naprimer juventus real barcelona totenham chelse liverpool kar bi bila prednost za klube da bi bilo veliko več denarja in klubi bi si s tem denarjem veliko olajšali poti v tekmovanjih naprimer juventus bi s tem denarjem lahko v veliki meri nakupil veliko dobrih igralcev najverjetneje iz svoje lige in si s tem omogočil lahko pod k naslovu serie a vemo da z sedanjim raspletom niso najbolj zadovoljni in veliko lazje bi osvajali tudi copa italia in cup in ker bi se znebili konkurence v serie a bi se lahko osredotočali le na super liggo ki bi bila isto kot liga prvakov sedaj pa zakaj si ti klubi želijo ustvariti superligo ker so prišli arabci z svojim denarjem psg mancity sedaj še newcastle in oni imajo denarja na pretek kupijo kar se jim zahoče in posledično stari velikanai juve real... nemorejo več dobro konkurirati s tem denarjem bi se vse drastično spremenilo seveda od teh arabskih klubov najbolj izstopa psg saj kopuje velike zvezde in je s tem na udaru kritik medtem ko man city zapravlja veliko denarja na igralce a ne na neke super zvezdnike in zato nihče ne komentira citijevega denarja enako bo z newcastlom najprej bodo kupili razmeroma dobre igralce sedaj so jih že tripier ... s tem se bodo dvignili po razpredelnici in čez cas bo marsigdo prišel v newcastle svetovne zvezde ki pa sedaj nočejo saj newcastle ni konkurenčen enako je bilo z psg najprej zlatan cavani potem pa akr zamenjava z mbappeejem neymarjem in messijem lp david
Trend01
04. 03. 2022 08.55
+9
Ne znam prebrat. Brez vejic, pik, velikih začetnic... Daj, malce se potrudi. Ne pisat takšna skropucala.
Debely
04. 03. 2022 11.54
+3
Dolarček, bi ti napisal, da se nauči pravopisa, pa nima smisla, saj so tvoje blodnje popolnoma nepomembne.
janmar1234
03. 03. 2022 18.22
-6
Tudi Čeferina izključno zanima denar, v nasprotnem primeru, bi lahko kandidiral za premiera vlade v Sloveniji za desetkrat manjšo plačo...
Trend01
04. 03. 2022 08.56
+2
Druzini je obljubil, da se ne bo direktno ukvarjal s politiko.
Sisoje
03. 03. 2022 18.08
+1
A mogoce UEFA zmanjkuje denarja ? treba nova doza dotoka denarja pripeljat pa bomo malo spet dvigovali glasove dokler denar ne legne na racune in bo spet kot vedno utihnilo vse.
Ni nam vseeno
03. 03. 2022 16.49
+5
Američani se s svojim denarjem pač ne dajo ?
Debely
04. 03. 2022 11.54
ZDA kapitalisti so največji škodljivci na Zemlji.
dajno
03. 03. 2022 16.33
-10
Slej ko prej se bo zgodilo.... Nogomet je denar, ne se slepit, posebej pa ne Čeferin! V nogometu se vrtijo bajni milijoni. Če bi bilo tako kot pravi Čeferin, bi igrali za sok in potne strođke, torej amatersko.
Dildoslav
03. 03. 2022 16.37
+13
Nikoli se ne bo zgodilo, ker bodo navijači znoreli, kot so že prej. Ce le pride do začetka resnih pogovorov, bodo predsedniki leteli po luftu ven s pisarn.
dajno
03. 03. 2022 18.49
+0
Se bova čez kakšni dve leti pogovarjala...
Debely
04. 03. 2022 11.57
+1
Dajno, nič se ne bomo pogovarjali. Omenjene 3 klube bi morala UEFA že ob propadu prvega poizkusa izključiti iz tekmovanj UEFA za 2 sezoni. Ob temle drugem poizkusu jih je treba zares izključiti za 3 sezone.
Saibaba
03. 03. 2022 16.30
-1
Dildoslav
03. 03. 2022 16.32
+2
Dildoslav
03. 03. 2022 16.27
+10
Pa kdo bo gledal same super derbije vsak teden. To postane dolgčas. Živ dolgčas. Nobenega čara. Noben ne izpade. Pobasali bi denar od tv pravic, čez nekaj let bi pa jokali, da bi šli nazaj. Ravno to je čar, da mura igra s tottenhamom in dobi točko, da rangers borrusio zažene ven, da šerif premaga real. Nogomet se igra po celem svetu, za nekatere nogometaše je vrhunec kariere in za nekatere klube zgodovinski nastop igrati proti takemu klubu. Zato je toliko denarja v nogometu iz vseh držav, ker ljudje to gledajo. Pri nas nogometna zveza ne dela niç, za gledanost jim ni mar, koliko vas ve, da so danes tekme prve lige? Kdo ve kdaj in s kom je naslednja tekma slovenske reprezentance? Točno to bi naredila ta liga kar dela nzs. Nekaj časa bi spremljali, leto, dve, potem pa ne.
David Doler
03. 03. 2022 19.25
-4
pred nekaj dnevi je izšel novi format super lige ki je skoraj isti kot iz lige prvakov takoda nebi bilo velikih derbijev vsak teden bilo bi skoraj kot liga prvakov
Clausevitz
03. 03. 2022 16.16
+2
Savdski kralj je lahko lastnik Newcastla FC, Abramovič pa ne more bit Chelsea..še ena hipokrizija UEFE in Angleške politike.
zaraella
03. 03. 2022 16.26
+4
če bi malo prebiral novice, bi zasledil da se je Abramovič sam odločil, najprej da nekdo drug upravlja z klubom , takoj ko so rusi vdrli v Ukrajino, po enem tednu pa ga prodaja in nihče ga ni v to prisilil, ampak je hitro spoznal da ni druge poti.
Dildoslav
03. 03. 2022 16.28
+6
Kaj ima uefa s tem, če imajo rusi blokade na racunih, oz jih bodo dobili.
SFRJJNA
03. 03. 2022 16.28
+2
Ne bluzi. Abramovič je uradno največ naredil za Chelsea in UK nogomet. Pravočasno se je umaknil saj bi mu vse zaplenili. UK in ZDA stekli psi….
Ni nam vseeno
03. 03. 2022 16.50
+2
Sam se je odločil, ko so ga izgnali iz VB ?
Debely
04. 03. 2022 11.58
Za UK nogomet ni naredil nič, za Chelsea pa ogromno.
Clausevitz
03. 03. 2022 16.14
-4
V UEFI imajo pa vse čez bogati Arabci, kot da so kaj drugačni od teh ki želijo super ligo. Podpiram ker konkurenca je vedno dobra stvar
Dildoslav
03. 03. 2022 16.35
+5
Od 10 glavnih klubov, ki se jih omenja imajo štirje glavnega sponzorja prav iz arabskih držav. Ne gre skupaj, kajne?
Limona2021
03. 03. 2022 16.10
+10
Ja naj imajo svoj superligo in med sabi igrajo te “trije velikani”. Vedno bod na prvih treh mestih🙃
flisd
03. 03. 2022 16.10
+12
Ne verjamem, da bo to zanimalo ful ljudi. Gledat konstantno 10 klubov, pac mene ne zanima.
fedr?k
03. 03. 2022 16.19
+8
Tudi to. Pa majhni klubi bodo propadli. Saj Modric pa večina ostalih zvezdnikov niso začeli igrati že takoj v Realu ampak so se drugje v malih klubih dokazali in postali dobri igralci. Pluvajo v lastno skledo.
David Doler
03. 03. 2022 19.29
-1
niti ne z tem denarjem bi real naprimer veliko več plačal za igralca ker ko vedo da maš denar bodo ceen višje vse se bo čez postalo isto prve 3 leta bi si ti velikani nakupili gomilo zveznikov potem bi pa mali klubi zvišali cene za igralce in bi bilo spet vse isto naprimer vlahoviča je juve dobil za 65milijonov če se superliga ustvari bo tak igralec čez 3 leta stal 110milijonov ne mislim vlahoviča recino nova mlada zvezdA
blazter
03. 03. 2022 16.05
+5
motorist_mb
03. 03. 2022 16.01
+8
Kufte bo treba pakirati 😁😁😁
Petarda10
03. 03. 2022 16.00
+12
tudi uefa je ena velika mafija... naj ne bodo prevec glasni
fedr?k
03. 03. 2022 16.00
+5
Ni druge kot da se izkljucijo ti izdajalski klubi. Mogoče jih bo potem pamet srečala.