Nogomet

'Superliga bi bila amerikanizacija nogometa v Evropi'

Ljubljana, 22. 04. 2021 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V zadnjih dneh se je veliko govorilo o novem klubskem tekmovanju Superligi, ki je razburkala evropsko in svetovno nogometno javnost. Projekt (za zdaj) ne bo zaživel, vseeno pa so se ob tem pojavila številna, tudi pravna, vprašanja, ki se tičejo prihodnjih potez velikih evropskih klubov. Na to temo je potekala spletne okrogla miza Sport Lex Talk z gostjo profesorico in pravnico Katarino Pijetlović, ki je osvetlila nekatere ključne teme Superlige, pa tudi nogometne (športne )prihodnosti.

Upor navijačev Chelseaja proti Superligi.
Upor navijačev Chelseaja proti Superligi. FOTO: AP

Tema spletnega omizja Zavoda za športno pravo Sport Lex Talk je bila legalnost ustanovitve nogometne Superlige in z njo povezana vprašanja, ki burijo duhove. Gostja specialista za športno pravo Blaža Tomažina Bolcarja je bila dr. Katarina Pijetlović, profesorica na univerzi Manchester Metropolitan, ki je strokovnjakinja na področju t. i. "breakaway lig", kakršna je tudi načrtovana Superliga 12 močnih evropskih klubov s prvim možem Reala Florentinom Perezom na čelu. Ideja ni doživela realizacije, vsesplošen upor proti takšnemu ravnanju je pustil bogate klube praznih rok. Ali le začasno, bo pokazal čas, saj vsi zanesljivo niso povsem dvignili rok od takšnih ali podobnih megalomanskih načrtov.

Kot pravi Pijetlovićeva, vse skupaj ni čisto nekaj novega: "Superliga ni nova ideja, je pa to nov pristop, zdaj so šli klubi še nekaj korakov naprej. Zdaj ko je konec, vemo, da so v SL klubi le iz treh držav, kako to da ni zraven Nemčije, Francije...Tako resen projekt bi vseboval vse ali večino držav, s sodelovanjem vseh, povsem so ignorirali Uefo, da bi dobili njihovo privolitev za delovanje. Kot je rekel Agnelli, niso vprašali, ker so vedeli, da ga ne bodo dobili. Ni bilo marketinga, reklame, "brandinga", da bi bilo videti kot resen projekt, ničesar ni bilo. Nobenih posvetovanj, konsenza, obšli so vsa pravila. Pa seveda navijači, ko so večkrat izrazili nestrinjanje s takšnim delovanjem, pa se niso ozirali."

"Ni res, da v teh klubih niso ničesar vedeli o navijačih, preden se je to zgodilo. Navijači so bili glasni in so jasno povedali, da so proti takemu tekmovanju. Klubi so to vedeli in da se bodo odtujili od navijačev. Mislili, da bodo navijači še kar naprej prihajali in navijali, jih spodbujali. Preveč je bilo pritiska iz vseh strani, ni pa res, da je šlo le za pritisk navijačev. Kot se je videlo, lastniki niso mislili na navijače.  Bilo je tudi veliko političnih pritiskov, vpleteno je bilo veliko politike, celo kraljeva družina, pa Boris Johnson, šlo je tudi za diplomatske odnose," je prepričana Pijetlovićeva.

"Uefa ne bi nikoli potrdila Superlige, trg bi bil zaprt, ne bi bilo dinamike, pretočnosti, cela piramida ne bi več delovala, zgodila bi se amerikanizacija nogometa, tudi veliki klubi bi se spremenili v manjše klube le za vzgojo igralcev," pravi Pijetlovićeva in dodaja: "Ne vidim razloga, da bi kaznovali igralce. Če bi lahko svetovala Uefi, bi dejala, da kar se tiče kaznovanja igralcev, tega ne bi storila. Prav tako ne pričakujem kazni udeleženim klubom v Superligi, da bi jih Uefa kaznovala ali suspendirala. Ne vidim, da bi se to zgodilo, tudi ker so klubi zaradi denarja pomembni za evropski nogomet in Uefo."

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin.
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin. FOTO: Damjan Žibert

Zato se ob tem pojavljajo tudi aktualna vprašanja, ki so pomembna za prihodnost nogometa. Sploh, če se zadeva ponovi, ali je Superliga sploh legalna in seveda, koliko manevrskega prostora ima Uefa glede morebitnega kaznovanja klubov in igralcev. Ali jim lahko recimo prepove nastope v reprezentančnem dresu?

Odgovore na omenjena vprašanja smo poiskali pri magistru prava Luki Milanoviću, ki je specialist prav za športno pravo. V pogovoru za našo spletno stran je izpostavil pomembno vlogo Uefe: "Ideja o Superligi se pojavlja že kar nekaj let. Prepričan sem, da ta ideja ne bo usahnila. Preprosto iz razloga, ker so največji klubi na svetu tudi med najbolj zadolženimi na svetu (primer Reala in Barcelone) in želijo zase večji kos pogače, ki ga Liga prvakov prinaša. Uefa s prihodki iz naslova organizacije tekmovanj ne le vrača prihodke nastopajočim klubom, temveč tudi vlaga v nogomet preko nacionalnih nogometnih zvez in s tem podpira ne le glavne deležnike klubskega nogometa, temveč tudi mlajše selekcije, ženski šport, športno infrastrukturo." 

Ali je ustanovitev Superlige zakonita, pa Milanović pravi: "Načeloma da, ni pa odgovor povsem enoznačen. Superligo bi organiziralo podjetje, ki bi ga v ta namen ustanovili klubi. V EU velja svobodna gospodarska pobuda, vendar pa podjetje pri nastopanju na trgu ne sme omejevati konkurence oziroma zlorabljati monopolnega položaja. Vsak klub v Evropi ima teoretično možnost, da osvoji Ligo prvakov, z zaprtim modelom Superlige pa se približujemo ameriškemu striktno komercialnemu načinu, s čimer obstaja verjetnost, da bi Superliga s tem modelom kršila konkurenčno zakonodajo EU." 

Eden od glavnih pobudnikov Superlige, predsednik Reala Florentino Perez.
Eden od glavnih pobudnikov Superlige, predsednik Reala Florentino Perez. FOTO: AP

Na vprašanje, ali bi lahko Evropska nogometna zveza (Uefa) kaznovala posamezne klube, ki bi se pridružili drugi ligi oziroma tekmovanju, kot je recimo Superliga, pa Milanović pravi: "Tudi tukaj ni vse povsem enoznačno, saj bi se tudi grožnje Uefe in izključitev klubov iz vseh preostalih tekmovanj lahko smatrala kot poteza v nasprotju s konkurenčno zakonodajo EU. Uefa bi na tak način izkoriščala svoj monopolni položaj z namenom, da klubom, ki se odločijo igrati v Superligi, prepreči nastopanje pod okriljem Uefe v prihodnje." 

"Izkoriščanje monopola pa ni nujno prepovedano. Uefa bi lahko svojo odločitev utemeljevala s tem, da je to edina možnost, da ohrani piramidni sistem športa, ki je priznan in uveljavljen v EU. Šport v tem smislu nima le ekonomske, temveč tudi socialno funkcijo. Zagotovo bi nogometne zveze, vsi preostali evropski klubi, mladinski nogomet in športna infrastruktura utrpeli finančni udarec, saj bi se vlaganja Uefe zmanjšala zaradi manjših prihodkov na račun okrnjene Lige prvakov. Uefa bi s tem ščitila evropski model športa, solidarnost v športno-finančnem smislu in nadaljnji razvoj nogometa v Evropi," pravi Milanović.

Milanovič meni, da kazni za igralce od Uefe v takšni situaciji ne pridejo v poštev: "Moje mnenje je, da Uefa ne sme kaznovati igralcev in jim prepovedati nastopanja za državno reprezentanco, če bi recimo igrali v Superligi. Tudi FIFPro kot zastopnik profesionalnih nogometašev se je odzval na to napoved in poudaril, da nogometaši ne smejo biti kolateralna žrtev spora med klubi in Uefo. Igralci, ki so pogodbeno vezani s klubi, formalno nimajo moči, da bi vodstvu kluba ukazovali, v katerem tekmovanju naj nastopa. Bilo bi nelegitimno in po mojem mnenju tudi nezakonito, če bi Uefa igralce kaznovala, ker so skladno s pogodbenimi obveznostmi igrali za klub v kateremkoli tekmovanju, kjer klub nastopa."

"Vsem je jasno, da so igralci tisti, ki privabljajo množice na stadione in TV-ekrane. To je jasno Uefi in tudi klubom. Vsi se torej zavedajo pomena, ki ga imata vpliv in beseda igralcev, zato bi tako Uefa kot klubi, ki so se odločili za Superligo, želeli imeti igralce na svoji strani," je še pomemben element tega krhkega ravnovesja na koncu izpostavil Milanović.

Polfinale Uefine Lige prvakov
Polfinale Uefine Lige prvakov FOTO:
Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
22. 04. 2021 19.52
-2
cela gnojnica se preliva pa po perezu...ostalih 11 predsednikov klubov pa ni enakih? ...seveda saj je perez predsednik vecno najboljsega kluba in hejterjev je prevec....smesno kdo pa najbolj pljuva ...dragi moji tudi laporta se je strinjal z superligo tako da hejteri umirite konje...sicer pa je perez samo zelel pomagati bayernu, liverpoolu, milanu in vsem ostalim ki sledijo realu...realovih 13* v ligi prvakov v nasi dobi nebo dohitel nihce...tako pa je bolje ustvariti novo ligo kjer bodo vsi zaceli iz nule...ampak tudi tam ne dvomim da bi real hitro naredil prednost...malo za hec malo za res..
grozjak
22. 04. 2021 20.18
+2
cripstoned
22. 04. 2021 21.16
-1
LojzekBojzek
22. 04. 2021 21.37
+3
JAZ SEM PA HEJTER NA VSE KI IMATE DUH PO REALU JS
Vladimir.Krutov
23. 04. 2021 16.23
+1
bumbar m2
22. 04. 2021 15.21
-9
Popolnoma podpiram ustanovitev super lige naj si ti serijski pobiralci lovorik in seveda nagrad ustanovijo svojo federacijo po vzoru NBA-NHL iztopijo iz vseh tekmovanj pod okriljem UEFA in FIFA ter domačih zvez.Tako bo omogočen razvoj "manjših" klubov ki so do sedaj živeli od njihove miloščine(pobirali so denar od TV pravic itd in ostale nagrade)Toliko za enkrat ostalo pa po komentarjih će jih bo kaj
glavni Baja
22. 04. 2021 15.32
dons je sam še dnar , če ga ni nisi na vrhu 😉
DR.Fejsbuk
22. 04. 2021 15.33
+3
ker že sedaj ne spremljaš športa in o njem nimaš pojma, te to, da tekem najboljših klubov ne bi mogel spremljati, ker bi se igrale ob takšnih urah, da bi jih lahko spremljali ameri in seveda ob malo verjetnem odkupu pravic operaterjev za reveže, najbrž ne prizadene kaj dosti. Čudi pa me, da vseeno komentiraš ;)
bumbar m2
22. 04. 2021 15.48
-1
saj sem res nevednež kar se tiče lopovščin v vrhunskih klubih sem pa le navijač Oimpije od leta 58 pa tudi kar nekaj evropskih klubov
grozjak
22. 04. 2021 20.20
+1
To pojasni tvoj komentar, ampak samo da veš, veliki klubi in zvezdniki dajo glamur tekmovanju....brez njih je vse olimpija.....😊😉
alien8potnik
22. 04. 2021 15.19
+3
teh dvanajst je navadnih preračunljivcev. vsi so se lepo pokenjali in bi igrali v super ligi, če bi to šlo skozi. isti so. tisti, ki vrečo držijo, in tisti, ki v njo tlačijo. lepo prosim, sramota za nogomet teh dvanajst. zelo sem razočaran. tako nad perezom kot ostalimi. priskutili so se mi. igralci klubov niso krivi za te pokvarjence, ki klube vodijo. vsi bi morali odstopiti po tem fiasku. vseh 12 predsednikov, brez izjeme. tako perez kot laporta. in ostala banda.
DR.Fejsbuk
22. 04. 2021 15.29
+6
laporta je odgovornost prenesel na skupščino kluba.
resnicaosvobaja
22. 04. 2021 16.50
+3
Za morebiten vstop Barcelone v superligo bi morali sicer še potrditi člani, ki so lastniki kluba, kar je le lepotni popravek iste hinavščine.... če bi šla liga skozi, bi bili zraven...prvo leto je bilo za sodelovanje v ligi in še osvojitev prvega mesta na voljo 600M Barceloni ali Realu...
grozjak
22. 04. 2021 20.21
+1
Slej ko prej se bo to tudi zgodilo. Upam, da bom takrat že tako star, da ne bom vedel kaj gledam
SAF1
22. 04. 2021 14.29
+5
Končno, nekdo je rekel Ameriki ne. Tako naprej, zdaj pa se je treba lotiti te Woke neumnosti.
Ka pa mislis
22. 04. 2021 14.18
+7
stran s kavbojlandom i njihovimi bolanimi ukrepi. Dost imamo turbokapitalizma.
alien8potnik
22. 04. 2021 15.00
+2
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Mladi? Plasto
22. 04. 2021 14.17
+4
ekonomistom se cufa in hodijo s trdimi okrog , ker je v nogometu tako velik potencial , če bi iz njega naredili resničnostni šov ,kot so bli kardani v ameriki , bi bilo denarja kot pečka :D ....... sam nogomet je nekaj več .... je gladiatorski boj med dvema po številu vsaj izenačenima moštvoma ...... igra se po pravilih !!!! ......ki so jasna in določena !!!! (zato so sodniki včasih v želodcu :D) ..... med nasprotniki vlada spoštovanje ..... rasizem se obsoja !!!! ....... fašizem in nestrpnost nista dobrodošla !!!!! ...... in vse TO !!!! - so vrednote ,ki jih mi mali ljudje :D , pogrešamo v vsakdanjem življenju ,ko prižgemo TV in si ogledamo novice !!!!! ........ in ko bi radi ekonomistki to vzeli zase - može samo preko mene mrtvog :D - bi rekli pravi navijači :D
manga
22. 04. 2021 14.16
+6
Za ZDA je EU prav tako moteča kot Kitajska ali Rusija. NATO in Ameri,ven iz Evrope.
clox
22. 04. 2021 14.12
+3
Stari ata Perez težko spusti oblat mlajši generaciji.
modelx
22. 04. 2021 15.14
po moje bi bilo bolje, da pride nazaj calderon. sem ga poslušal včeraj na cnn in je toliko pametnega povedal, da sem se čudil, da en je realar sposoben toliko pametnega povedat, zato, vse spoštovanje. pa čeprav nasprotniku.
bohinj je zakon
22. 04. 2021 13.33
+5
Perez ni v zaporu? Kaj se čaka?
Aven
22. 04. 2021 13.07
+6
DRUŠTVO ni enako kot KLUB. ŠPORTNO DRUŠTVO ni enako kot recimo NOGOMETNI KLUB. Klub je že bolj kot tovarna.
Mladi? Plasto
22. 04. 2021 14.19
-3
dej pejt ... pa si vzem SSKJ - slovar slovenskega knjižnega jezika :D , pa si preberi , kaj pomeni klub :D ...... vse kardašian intrepretacije si pa nekam zatakni :D
Aven
22. 04. 2021 13.04
+9
Igranje igralca v neodvisnih ligah ni šport. To je dejansko molzenje posameznika. Za igralca ni možno, da bi igral v UEFA ligah, FIFA in še med tednom v SL. Posameznika je potrebno zaščitit. Zaščiti zdravje pred pohlepom. Klubi kot je REAL MADRID, ki kupujejo igralce na zalogo, da jih bolj širomašni ne dobijo - so si sami krivi za stanje. BAYERN se ve da ni med njimi - sem na to ponosen. Sicer navijam za vse SLO klube ki igrajo proti tujcem in tudi balkanske klube. Če pa ni nobenega našega - potem pa BAYERN.
Ka pa mislis
22. 04. 2021 14.22
-2
Bayernu so vecinski lastniki navijaci. Tudi oni kupujejo vse kar obeta, predvsem v nemciji, saj lastnih proizvodov skoraj nimajo. Real je pa to izpilil, oredvsem pred destletjem, zadnjih 5 let je real zasluzil s prodajo priblizno enako kot porabil. Za bayern ne morem reci.
modelx
22. 04. 2021 15.16
+1
Bayern ima veliko bolj zdrave finance, kot jih bo real ne bo imel še vsaj naslednjih 20 let
smlatna
22. 04. 2021 13.03
+11
Perez je nekdaj sanjal,da bi se Real basket pridružil NBA kot enakovreden član pa so ga postavli na realna tla..isto bo zdaj
leond1
22. 04. 2021 12.56
+4
se je bal da bo izgubil dobro plačo kriminalc
est
22. 04. 2021 12.51
+8
Dobičke so kovali za svoje žepe ,izgibo naj pokriva pa celotna Evropa.
beauceron
22. 04. 2021 12.48
+2
Tuki se sam vidi kok je vreden in pošten Real Madrid. Polnoma nič kot večina njihovih pokalov ki so prišli v vitrine po krajah sodnikov itd. Čeferin nagradi jih v polfinalu z eno super ekipo sodnikov. Tako da Real se par let ne bo prišel k sebi.
Herba
22. 04. 2021 13.02
+0
Bravo, tako se rešuje zadeve, z sodniki? Bedno razmišljanje. Sicer pa UEFA in FIFA znata to brez tvojih nasvetov...
alien8potnik
22. 04. 2021 15.01
+1
samo real? kaj pa ostalih enajst mandeljcev? v čem so boljši?
cripstoned
22. 04. 2021 19.48
alien... v tem da nimajo imena real madrid...vsi vemo kaj najbolj boli ...to da je real madrid bil in bo vedno stevilka 1 v nogometu....spet prihaja nova era reala in to je za mene kot navijacia se najbolj pomembno...superliga gor dol...lahko pisete, jocete, norite ko vas in moj komentar nimajo vpliva na vse to...
Optimisty
22. 04. 2021 12.45
+7
poglejmo si npr.nba liga...katastrofa
Rade 74
22. 04. 2021 12.45
+5
relos
22. 04. 2021 12.45
+9
ti klubi niso klubi v pravem pomenu besede, ampak podjetja (firme), ki najemajo delavce (igralce), da jim služijo denar ....
Herba
22. 04. 2021 13.07
+1
Te inštitucije so veliko več kakor samo klubi. Igrajo v več ligah, več različnih športnih panog, ženske in moške ekipe, lastne športne šole in lastne športne objekte, da ne govorimo o bazi navijačev, ki redno prihajajo na tekme in plačujejo vstopnine in vse možne reklamne materiale. In res niso samo klubi, kakor pri nas s parimi navijači.
smlatna
22. 04. 2021 12.44
+6
malo se se zaj.. američanov itak pol pride na druženje namesto na tekmo, se nažeravat z vsem možnim..pol tekme itak ne vidijo..pri nas je pa to strast preko katere se ne da kar tako..
relos
22. 04. 2021 12.43
+2
ti klubi niso društva v pravem pomenu besede, ampak podjetja (firme), ki najemajo delavce (igralce), da jim služijo denar....
Matrax
22. 04. 2021 12.48
+1
V tem je problem, ker se vodijo kot firme in ne kot klubi, ki stremijo k športnem uspehu. Po moje pa bi se tud igralci že zdavnaj postavli proti, če ne bi bili tako dobro plačani "delavci".
c00kies
22. 04. 2021 12.43
+4
Tisti ta zapufani najbolj silijo v tole super ligo, zakaj? Denar! In kaj bo po recimo 5-ih letih, še več pufa, ker se grejo tvegane posle kljub zavedanju, da je to nemogoče v dani situaciji. Zgovarjajo pa se, da bo že od nekod prišel ta denar za poplačilo dolgov. A res? Od kod pa, od UEFE-e? Malo morgen. Puf na puf je palača pufov. Sorry, tako ne morejo poslovati. Lahko samo zaprejo vse skupaj in enostavni izginejo iz obličja Zemlje. Nesposoben, požrešen in pohlepen management je smrt tako za male kot velike klube. Žalostno, da mora vsa infrastruktura trpeti bedake nesposbnega managementa. Druga skrajnost, tudi najboljši igralci ne morejo biti vredni več 100 milijonskih poslov, kje za vraga te živijo ti ljudje? To je skrajno nevzdržno. Ena sama kriza pa je vsega konec in to se jim dogaja. Če bi bili vsaj malo razgledani bi vedeli da se krize periodično ponavljajo, zato bi morali razumeti, da so tvegani več sto milijonski posli pred ali v času krize kot strel v koleno.