Nogomet

Privrženci nogometa, pozor: v nedeljo prve tekme tadžikistanske lige

Dušanbe, 04. 04. 2020 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Beloruska športna tekmovanja so času, ko je večina dogodkov odpovedanih ali vsaj prestavljenih, pridobila na priljubljenosti. Podobna zgodba bi se lahko odvila v Tadžikistanu, državi z devetimi milijoni prebivalcev, ki kljub temu, da ni zabeležila okužbe z novim koronavirusom, nogometno sezono odpira brez gledalcev.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: AP

S superpokalnim obračunom med državnim prvakom Istiklolom in Hujandom, ki je v minuli sezoni zasedel drugo mesto na prvenstveni lestvici, se je v soboto brez prisotnosti gledalcev začela nova nogometna sezona v Tadžikistanu. Istiklol je po golu zaostanka na koncu slavil z 2:1 in osvojil deveti superpokal v klubski zgodovini.

V prestolnici Dušanbe in okolici se lahko skupaj z Belorusijo, Nikaragvo in Burundijem sicer pohvalijo, da pandemija novega koronavirusa ni ustavila njihovega državnega tekmovanja, ki bi lahko tako kot belorusko v prihodnjih tednih zabeležilo zgodovinsko visoko gledanost. Svetovna zdravstvena organizacija (Who) medtem še naprej opozarja, da naj se ljudje izogibajo množicam, čeprav v Tadžikistanu niso zabeležili nobene okužbe z novim koronavirusom.

Navijače pozvali k potrpežljivosti
"Veste, da so prvenstva ustavljena v skoraj vseh državah zaradi pandemije koronavirusa," je na petkovi novinarski konferenci povedal trener Istiklola Vitalij Levčenko. "Hvala Bogu, da v Tadžikistanu ni koronavirusa in da se bo začela nova sezona državnega prvenstva."

Oba trenerja sta tudi podprla odločitev Tadžikistanske nogometne zveze, da se superpokalni obračun odigra za zaprtimi vrati.

"Menim, da igranje pred praznimi tribunami ne bo vplivalo na tekmo," meni Levčenko. "Rad bi pozval navijače, da so potrpežljivi. Tu se bo prvenstvo vsaj začelo, v drugih državah so navijači povsem prikrajšani za nogomet."

Šestletna vladavina nedotakljivega Istiklola
Istiklol se je v minuli sezoni razveselil trojne krone in kot prvi v zgodovini državnega tekmovanja osvojil šest zaporednih naslovov. Na vrhu seznama najbolj priljubljenih športov v državi je sicer guštigiri, tradicionalna rokoborba, na velikem tekmovanju (svetovnem ali azijskem prvenstvu) pa reprezentanca Tadžikistana še ni igrala. Je pa leta 2006 osvojila pokal Asian Challenge, v katerem so se pomerile manj razvite nogometne države iz regije.

Noben tadžikistanski klub se tudi še ni uspel prebiti do skupinskega dela azijske lige prvakov, je pa Istiklol svoje navijače navdušil z januarsko zmago nad savdskim Al-Ahlijem v playoffu zahodne regije. V tadžikistanskem prvenstvu bo tudi letos nastopilo deset ekip, v nedeljo pa bodo odigrali prve tri tekme, ki bodo vse minile brez prisotnosti navijačev. V prvenstvu je 42 tujcev, in sicer 20 nogometašev iz sosednjega Uzbekistana, 10 pa je Gancev.

"Moja duša je nemirna. Skrbi me za rojake, mojo družino in moje sorodnike," je dejal uzbekistanski vratar Hujanda Mamur Ikramo. "Saj veste, da je v Uzbekistanu 205 primerov koronavirusa," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samomojemnenje
04. 04. 2020 20.09
+15
24ur, seveda komaj čakamo, da bomo gledali tekme Tadžikistanske lige. Prosim še za informacijo, kdaj se bo začela Uzbekistanska liga in morda Pakistanska.
Zentrum
05. 04. 2020 16.09
Saj tekme niti niso tako slabe. Beloruska liga je glede na videno recimo nekje na ravni naše prve lige.
farobasso
04. 04. 2020 18.54
+8
Kere lige? Điki kere?