Nogomet

Vodstvo želi igrati 12. junija, Pique opozarja: Nekaj dni več ne bi škodilo

Madrld, 11. 05. 2020 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvi mož španskega prvenstva Javier Tebas si je zaželel, da bi se tekmovanje v Primeri Division nadaljevalo 12. junija, a ga je že med videoklicem v studiu branilec in eden od kapetanov Barcelone Gerard Pique opozoril, da naj skupaj z odgovornimi še enkrat premisli o tako hitrem nadaljevanju dogajanja sredi pandemije novega koronavirusa.

Ramos (levo) in Pique na treningu španske reprezentance.
Ramos (levo) in Pique na treningu španske reprezentance. FOTO: AP
Radio Cadena SER je poročal, da bo prva tekma 12. junija vedno težko pričakovani seviljski derbi Sevilla ‒ Real Betis. "Boljše naslovnice za nadaljevanje prvenstva, kot je seviljski derbi, ni," meni športni direktor rdeče-belih, ki bodo igrali v vlogi gostiteljev, Ramon Rodriguez Verdejo ‒ Monchi.

"Treba se je prilagoditi razmeram in delali smo na protokolih. Usklajevali smo zamisli glede tega, kako moramo postopati in kako bi zagotovili najboljše razmere, ki ne bi škodovale nikomur," je med gostovanjem v studiu televizije Movistar+ dejal predsednik organizacije LaLiga Javier Tebas, ki kroji usodo elitne Primere in drugoligaškega nogometnega tekmovanja Segunde Division.

V nedeljo je LaLiga tudi uradno potrdila, da je bilo na testiranjih na okužbo z novim koronavirusom pozitivnih skupno le osem oseb, pet od tega nogometašev, potem ko so sredi prejšnjega tedna začeli izvajati obvezne teste pred začetkom treningov. 

'Dobra novica za nogometno industrijo in špansko družbo'
"Pričakovali smo od 25 do 30 pozitivnih. To je bila dobra novica za nogometno industrijo in špansko družbo. Osem oseb vključno s tistimi, ki niso nogometaši, od 2500 testov. Nogometaši, ki so zdaj v karanteni, bodo v torek opravili drug tip testa. Njihova bolezen je v zaključni fazi," je nadaljeval Tebas.

"Najmanjše tveganje je med samo tekmo. Pozivam k izpolnjevanju zdravstvenih predpisov, da bi lahko začeli s čim manjšim številom okušenih. Nadzor igralcev bo zelo podroben. Pozivam jih tudi, da protokolu sledijo tudi doma. Naše vedenje mora biti vzor družbi. Med igralci vidim veliko odgovornost. Povratek k nogometu nam bodo morale dovoliti zdravstvene oblasti. Nujno se moramo vrniti v finančni pogon, potem ko smo že utrpeli toliko škode."

Želja je 12. junij
Točen datum nadaljevanja prvenstva, v Nemčiji naj bi jim uspelo že ta konec tedna, v Španiji za zdaj še ni razkrit. Si pa je Tebas zaželel, da bi bile prve tekme na sporedu že 12. junija.

"Nihče od nas ne ve. Odvisno bo (nadaljevanje prvenstva, op. a.) od možnega povečanja števila okužb in tega, če se bodo pravila spoštovala. Virus bo še vedno tu. Če bo mogoče začeti do 12. junija, potem toliko bolje. Če bomo vsi sledili zdravstvenim ukrepom, potem verjamem, da ne bomo imeli nobenih težav," je prepričan Tebas. 

 

"Drugoligaško tekmovanje se bo začelo vzporedno s prvoligaškim. Igrali bomo tudi izločilne boje za napredovanje, ker lahko računamo na datume evropskih tekem. Na stadionih občinstva ne bo, a načrtujemo povsem nove situacije, da bi navijači doma lahko uživali," je še povedal.

Ramos: Želim si, da se LaLiga zaključi in da se odigra tudi Liga prvakov
Med njegovim gostovanjem v studiu so se gostitelji oddaje Vamos pogovarjali tudi z nekaterimi nogometaši oziroma športnimi direktorji različnih prvoligaških klubov. Besedo so tako dobili kapetani Real Madrida, Atletico Madrida in Barcelone – Sergio Ramos, Koke in Gerard Pique.

"Poznamo protokol in trenirali bomo v zmanjšanem številu skupin, ki jih bo razdelil (trener Reala Zinedine, op. a.) Zidane," je povedal Ramos. "To je tako resna situacija, da je vse to potrebno, da bi prevladalo zdravje. Menim, da smo morali poskusiti s povratkom. Zelo sem vznemirjen in umiram od želje po tekmovanju. Želim si, da se LaLiga zaključi in da se odigra tudi Liga prvakov. Pomembno je, da  se virus ne vrne. Nogomet je drugotnega pomena, a želim spet stopiti na Bernabeuu," je nadaljeval Ramos.

"Kje bi igral, na Bernabeuu ali v klubskem centru Valdebebas? Glasujem za najvarnejši kraj. Če bodo še bolj pospešeno gradili (na stadionu Bernabeu potekajo prenovitvena dela, op. a.) ... A na osebni ravni bi raje igral na Bernabeuu. Moramo spoštovati odločitve. Moramo poskusiti normalizirati reči, saj česa takšnega še nikoli nismo doživeli. Ponovni zagon zahteva čas. Država potrebuje nogomet kot podporo gospodarstvu, ljudje pa nekaj, kar jih lahko zamoti. Zelo dobro poznam razpored vseh ekip do konca prvenstva. Napovedovati razplet  brez vpliva navijačev pa je malce preveč drzno. Naš cilj je osvojitev naslova."

Kapetan Atletica Koke priznal, da je 'shujšal'
Koke je dodal: "V tem trenutku delamo majhne korake. Zdaj sem bolj suh. Želimo si, da bi se vse skupaj čim prej vrnilo v običajne tirnice. Vedno manj je časa, po navadi sklenemo sezono in začnemo sredi avgusta ... A želimo si, da se vse skupaj začne, bo pa čudno igrati, ne da bi slišali navijače." 

Veliko bolj zgovoren je bil Pique, ki je sprva sicer pohvalil veljavne protokole, nato pa spregovoril o "številnih interesih", zaradi katerih "razume" LaLigo, da želi izpeljati sezono. Branilec Barcelone, ki ima pri podjetju Kosmos tudi vidno vlogo pri organizaciji teniškega turnirja za Davisov pokal, je priznal, da za letošnjo izvedbo tekmovanja, ki so ga lani pripravili prvič, ni veliko možnosti. 

Pique: Čeprav smo vodilni, bi bilo grdo končati LaLigo brez igranja
"Vse so nam glede povratka k nogometu in testiranj zelo dobro razložili. Začeli smo v petek in jutri (v ponedeljek, op. a.) spet. V tem trenutku je občutek povsem v redu. Drugače je, a treba se je prilagoditi. Pomembno je, da vsi poznajo protokol in mu sledijo. Veliko interesov je, razumem LaLigo, ki si želi prvenstvo končati, saj je v igri veliko. Igrati brez občinstva nam ni všeč, a še manj nam je všeč končati LaLigo brez igranja. Čeprav smo vodilni, bi bilo to grdo," je povedal Pique.

"To, kar počne LaLiga, ima smisel. Slišal sem, kako je Javier govoril o tem, da bi nadaljevali sezono 12. junija, do takrat je le še mesec dni časa, brez prijateljskih tekem ... Naj razmislijo v dobro spektakla in tega, da ne bo poškodb. Če lahko dam svoj prispevek, potem bi dejal, da nam nekaj dni več ne bi škodilo. Davisov pokal? Veliko je negotovosti. Poskušamo slediti tistemu, kar bo glede možnosti organizacije tekmovanja odločil vrhovni svet za šport, vse skupaj pa se mi zdi malce pesimistično, ker si je Davisov pokal brez ljudi na tribunah težko predstavljati. Veliko različnih mnenj je in zdaj nihče še ni prepričan, če bi gledalci lahko prišli ali bi igrali za zaprtimi vrati. Čez nekaj tednov bo slika jasnejša. Moramo biti pripravljeni, od doma moramo delati z ekipo, a moramo biti pripravljeni, če bomo turnir na koncu izpeljali." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orcus
11. 05. 2020 10.08
-2
Pike ni v formi!!
Captain MM
11. 05. 2020 08.38
+2
''Kapetan Atletica Koke priznal, da je 'shujšal'.'' - Kako za vraga ti pa to uspe med karanteno?!?!
modelx
11. 05. 2020 08.56
+10
notrajnc05
11. 05. 2020 09.18
+3
Sputnik
11. 05. 2020 10.01
Dany75
11. 05. 2020 08.35
-1
pa kaj se on oglasa.... naj rajsi trenira... da si bo zasluzo te milijone.... ne pa samo lenari
EnKandidatDosmrtniMandat
11. 05. 2020 08.24
+9
Če vsi delamo, lahko pa še najbolje plačani delavci začnejo delati čez 1 mesec.