Nogomet

'Tega boja ne moremo dobiti'

Dortmund, 11. 05. 2022 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
6

Erling Haaland je pri 21 letih za Borussio Dortmund na 88 tekmah dosegel neverjetnih 85 zadetkov, zato je bilo jasno, da ga bodo v klubu, ki zadnje sezone v Evropi ni več konkurenčen najboljšim, težko zadržali. Za Norvežana so se zanimali malodane vsi najbogatejši, na koncu pa je bitko zanj dobil Manchester City. Odhod prvega strelca za Borussio vseeno ni tako velik udarec, ker so se na to že navadili, pravi izvršni direktor kluba. Obenem so v Dortmundu za Haalanda ekspresno našli zamenjavo.

Erling Braut Haaland je (bil) ob Kylianu Mbappéju najbolj zaželen napadalec na prestopni tržnici.
Erling Braut Haaland je (bil) ob Kylianu Mbappéju najbolj zaželen napadalec na prestopni tržnici. FOTO: AP

Ker Borussia zadnje sezone na domači sceni ni več konkurenčna Bayernu, v Ligi prvakov pa je dlje od četrtfinala nazadnje prišla leta 2013, so se v klubu že dolgo zavedali, da bo trenutno enega od dveh najbolj vročih mladih napadalcev na svetu nemogoče zadržati v svojih vrstah. Da je prodajanje najboljših nogometašev najbogatejšim klubom za velikana iz Dortmunda neizbežno, priznava tudi izvršni direktor kluba, Hans-Joachim Watzke

"Nimamo druge možnosti. Ko se nekdo izkaže, se moramo zanj boriti proti klubom, za katerimi stojijo oligarhi ali arabske države. Tega boja pa ne moremo dobiti," je 62-letnik pojasnil v intervjuju za CNN. "Lahko pa dobimo boj za 18-letne talente, kakršen je bil Jude Bellingham. Takšni nogometaši radi igrajo za nas, ker to pomeni, da jih vsak vikend čakajo polne tribune in 80 tisoč glasnih navijačev. Mi pa dobro vemo, kako ravnati z njimi." 

Da zares dobro vedo, kako ravnati z mladimi talenti, so pri Borussii v zadnjih letih večkrat dokazali. Spomnimo samo prodaje Ousmaneja Dembéléja, Jadona Sancha, Christiana Pulisica in Maria Götzeja. Vsi so iz Borussie odšli, ko so bili stari 20 ali 21 let, klub pa je z njimi skupno zaslužil 340 milijonov evrov. 

"To je naš način delovanja. Imamo odlično ekipo za iskanje mladih talentov. A to še ni vse. Težko je najti pravi talent, a še težje ga je nato razviti. V večini primerov nam to dobro uspeva," je nadaljeval Watzke, ki, kot dodaja, razume, da je določene nogometaše nemogoče za vedno zadržati v klubu. Kljub temu pa so bili odhodi nekaterih ljubljencev občinstva bolj boleči od drugih. 

"Včasih je vse skupaj zelo čustveno. Ko mi je Mats Hummels leta 2016 povedal, da nas bo zapustil, je bilo zelo boleče. Pri nas je bil sedem ali osem sezon, imeli smo posebno razmerje. Včasih pa nogometaši odidejo po enem ali dveh letih. Če si želijo oditi, jim to dovolimo." 

Ousmane Dembélé (na desni) je iz Borussie v Barcelono odšel za neverjetnih 140 milijonov evrov.
Ousmane Dembélé (na desni) je iz Borussie v Barcelono odšel za neverjetnih 140 milijonov evrov. FOTO: AP

Watzke je tudi priznal, da vsi posli v preteklosti niso potekali idealno. Robert Lewandowski je denimo ogorčenega tekmeca iz Bundeslige, Bayern, okrepil brez odškodnine. Tudi odhod Haalanda, ki je imel odkupno klavzulo za vsega 60 milijonov evrov, bi lahko sodil v to kategorijo, a se vodilni na Westfalenstadionu s tem ne obremenjujejo preveč. 

"113 let že igramo nogomet, od tega smo ga 111 let igrali brez Erlinga Haalanda. Lewandowski nas je zapustil leta 2014, a naslednje sezone smo, ne boste verjeli, še naprej nastopali. Nato je prišel Pierre-Emerick Aubameyang, za njim pa Haaland. Zagotavljam vam, da bomo tudi po njegovem odhodu našli ustrezno zamenjavo."

In zamenjavo so v Dortmundu našli zares ekspresno. Le nekaj ur po tem, ko je odhod norveškega napadalca postal uraden, so naznanili, da so z RB Salzburgom sklenili dogovor za nakup 20-letnega Karima Adeyemija. Gre za nemškega napadalca, ki je bil v tej sezoni soigralec našega Benjamina Šeška. Za bike iz Mozartovega mesta je v vseh tekmovanjih dosegel 23 zadetkov na 42 tekmah. 

Adeyemi se je torej odločil za identičen korak, kot ga je pred dvema letoma storil Haaland. Če bodo tudi predstave nemškega nadobudneža podobne Norvežanovim, potem ga bodo v Dortmundu težko zadržali dlje časa. Toda, kot poudarja Watzke, so na to že navajeni. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

09ZarMan10
11. 05. 2022 12.44
+4
Bravo za takšno razmišljanje. Sam pa upam, da bo v svetu nogometa še več Tottijev in podobnih, kjer bo čast igranja za določen klub in pripradnost vredna več, kot nekaj dodatnih milijončkov v žepu že tako prepolnih milijončkov...
cripstoned
11. 05. 2022 12.14
+1
mislim da je potrebno pohvaliti tudi upravo borussije...to kar dela borussija ne dela niti bayern v nemciji...v zadnjih letih so prodali aubameyanga (arsenal= 63.7mio.eur), pulisic (chelsea= 64mio.eur), sancho (united=85mio.eur) dembele (barcelona 140mio.eur) in haaland (city= 60-100mio.eur)...samo od teh igralcev je kapnilo v blagajno borussije 412mio.eur-452mio.eur... noro poslovanje borussije..
BitterTruth
11. 05. 2022 12.02
+3
Takega igralca klub kot je city ne bi smel dobit... zasluzi si klub z zgodovino, tradicijo
cripstoned
11. 05. 2022 12.17
-1
tudi sam sem taksnega mnenja...united, liverpool v angliji...v nemciji bayern...to so pravi klubi za haalanda ampak kaj ko ima oce glavno besedo enako kot pri neymarju cigar denar mu je unicil kariero..upam da v primeru haalanda ne bo tako..
fedr?k
11. 05. 2022 12.49
+2
Njegov oce3 je 3 leta igral za city tako da je mali Haaland tudi malo navijač oziroma je malo bolj čustveno navezan na ta klub. Zato je sel v city poleg denarnih razlogov seveda.
Koruptilona
11. 05. 2022 11.31
+0
Napaka, da je šel v City