Nogomet

Tekme Premier League izziv za policijo in ostale službe

London, 30. 04. 2020 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tekme v otoški Premier League bodo sredi pandemije novega koronavirusa prestavljale zelo velik izziv za policijo in ostale službe, ki bodo skrbele za varnost in javno zdravje ter preprečevanje širjenja okužbe z virusom, je za britansko tiskovno agencijo PA povedal vodja angleške policije za področje nogometne varnosti Mark Roberts.

Policija pri podzemni postaji Parsons Green - 1
Policija pri podzemni postaji Parsons Green - 1 FOTO: AP

Zaradi izbruha koronavirusa v Angliji od 13. marca ne igrajo nogometa. Predstavniki klubov v Premier League bodo v petek razpravljali o načrtu, poimenovanem Ponovni zagon (Project restart), saj želijo tekmovanje nadaljevati junija. Predstavnik policije za področje varnosti na nogometnih igriščih Mark Roberts napoveduje težave, če bodo želeli izpeljati prav vse tekme sredi pandemije novega koronavirusa. 

"Mislim, da moramo vsi preučiti možnosti, katere tekme je treba nujno igrati," je dejal. Pri vseh 20 klubih v prvenstvu bi po njegovem mnenju morali razmisliti, ali so pripravljeni igrati na "odobrenih prizoriščih" za zaprtimi vrati, torej brez gledalcev na tribunah.

"Poglejmo, kako je mogoče najbolj učinkovito in varno izpeljati tekme, po možnosti na predvidenih domačih stadionih, vendar je treba preučiti tudi možnosti, ali bi bilo mogoče igrati na nevtralnem, nadzorovanem prizorišču, da bi zmanjšali zdravstveno tveganja na najmanjšo možno mero," je povedal Roberts.

Tekme se ne bi mogle nadaljevati, če bi se začelo zbiranje in povzročanje težav
Kot možnosti za takšno nevtralno prizorišče se v britanskem tisku omenja stadion Wembley v Londonu, možna izbira je tudi nogometni center St George's Park, ki se na 130 hektarjih razteza v Burton upon Trentu. Roberts je tudi opozoril, da bi navijači, če bi se tekme nadaljevale, lahko z zbiranjem zunaj stadionov kršili pravila socialnega distanciranja.

"Klubi bi torej morali navijače povabiti k odgovornemu ravnanju ter jim predlagati pravičen dogovor, da bi, če se bodo ljudje začeli zbirati in povzročati težave, s čimer bi lahko ogrozili javno zdravje ali kršili javni red, to lahko pomenilo, da se tekme dejansko ne bi mogle nadaljevati," je povedal predstavnik angleške policije.

Obstajajo pa tudi precej inovativne zamisli, kako navijačem omogočiti bolj doživeto spremljanje nogometa, četudi zaradi pandemije ne bodo imeli vstopa na stadione in tribune. Tako se je pojavil predlog za ogled tekem iz parkiranih avtomobilov z velikih zaslonov, kot v drive-in kinematografih na prostem. Za umetno ustvarjanje "navijaškega vzdušja" na tribunah za potrebe televizijskih prenosov pa predlagajo nameščanje figur navijačev narejenih iz trdega kartona oziroma plastike na prazne sedeže.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.