Nogomet

Toko Ekambi junak preboja domačih levov v polfinale, napredovala tudi Burkina Faso

Douala, 29. 01. 2022 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gostitelj letošnje izvedbe afriškega pokala narodov Kamerun je postal prvi polfinalist, potem ko je z 2:0 ugnal Gambijo. Oba zadetka je na začetku drugega polčasa dosegel napadalec Lyona Karl Toko Ekambi. V obračunu za preboj v finalu se bodo Kamerunci udarili z zmagovalcem tekme Egipt – Maroko. V drugem sobotnem četrtfinalu pa je bila Burkina Faso z 1:0 boljša od Tunizije.

Navijači Kameruna se veselijo napredovanja v polfinale.
Navijači Kameruna se veselijo napredovanja v polfinale. FOTO: AP

Gambija je najmanjša država na celinskem delu Afrike. Po površini je skoraj pol manjša celo od Slovenije, zato je bilo že napredovanje v četrtfinale zanje izjemen uspeh. Tokrat pa jim pred glasnimi kamerunskimi navijači ni uspelo pripraviti velikega presenečenja, ki mu – glede na potek tekme – niso bili niti blizu. 

V 90. minutah so zmogli vsega dva strela, od tega le enega v okvir vrat Andrea Onane. Kamerunci so na drugi strani upravičili vlogo favoritov, imeli so več kot 60 odstotkov posesti in si pripravili 18 strelov. Dva sta končala za hrbtom gambijskega čuvaja mreže Baboucarrja Gaya, pod oba pa se je podpisal Karl Toko Ekambi

Napadalec Lyona je prvega dosegel v 50. minuti, ko je z glavo kronal predložek Collinsa Faia z desne strani. Sedem minut kasneje pa je v Franciji rojeni 29-letnik povišal prednost, potem ko je obramba gostov zaspala in je na oddaljenejši vratnici sam pričakal lepo podajo Martina Hongle. Gambijci do konca niso bili pretirano nevarni. Bližjemu tretjemu zadetku je bil Kamerun, a se je nekajkrat izkazal že omenjeni Gaya. V četrtkovem polfinalu domačine čaka zmagovalec obračuna med Egiptom in Marokom. 

Častno slovo od ognjenega krsta v afriški eliti 

Za Gambijce je bil to sploh prvi nastop na pokalu narodov. V skupinskem delu so najprej premagali Mavretanijo z 1:0, nato remizirali z Malijem (1:1), v zadnjem krogu pa so pripravili prvovrstno presenečenje, saj so na kolena spravili favorizirane Tunizijce (1:0). Edini gol na tekmi je v 93. minuti dosegel Ablie Jallow. Izbrana vrsta, katere prvi zvezdnik je krilni nogometaš Bologne Mussa Barrow, je nato v osmini finala še tretjič zmagala z identičnim izidom, tokrat proti Gvineji. Edini gol je sredi drugega dela dosegel prav Barrow. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Burkinci znova med najboljšimi štirimi

V drugem sobotnem četrtfinalu je Burkina Faso pokazala, za kako kvalitetno zasedbo gre, čeprav v svojih vrstah nima nogometaša, ki bi na evropskem nivoju izstopal. Burkinci so bili leta 2013 celo v finalu, ko so izgubili proti Nigeriji. Čez štiri leta so bili v Gabonu tretji, sedaj pa bodo znova zaigrali v polfinalu. 

Za zmago na razburljivi tekmi proti Tuniziji, v kateri priložnosti ni manjkalo, je tik pred koncem prvega dela poskrbel Dango Ouattara. Še nekaj sekund pred iztekom sodniškega dodatka so imeli Tunizijci napad, a so žogo izgubili, nato pa so nogometaši Burkine Faso izpeljali silovit protinapad, ki ga je z nekaj sreče pri preigravanju pred strelom kronal že omenjeni napadalec. Isti nogometaš je v 82. minuti prejel rdeči karton, tako da so morali njegovi soigralci do konca zdržati v številčnem deficitu, a jim je uspelo in tako bodo še tretjič v zadnjih osmih letih zaigrali v polfinalu pokala narodov. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.