Nogomet

Umrl nogometaš, ki se mu je klanjal celo Maradona

Rosario, 08. 05. 2020 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za posledicami poškodb, ki jih je na ulici utrpel med napadom roparja, je v 74. letu starosti umrl legendarni argentinski nogometaš Tomas Felipe Carlovich. Carlovicha imajo nekateri v domovini za enega najboljših vezistov vseh časov, celo Diego Armando Maradona pa mu je nedavno sporočil: "Bili ste boljši kot jaz!"

Srečanje z Maradono, po katerem je Carlovich dejal, da lahko "mirno odide".
Srečanje z Maradono, po katerem je Carlovich dejal, da lahko "mirno odide". FOTO: Twitter

Argentina žaluje za nogometašem, ki ga imajo v tej južnoameriški državi za enega najboljših vseh časov, v Evropi pa ga pozna le redko kdo. Tomas Felipe Carlovich, bolj znan pod vzdevkom"El Trinche", je v Rosariu utrpel tako hude poškodbe, da mu v bolnišnici z nujno operacijo niso mogli več pomagati. Carlovich je zadnje ure svojega življenja preživel na intenzivni negi v umetni komi, potem ko mu je neznanec v torek v domačem Rosariu ukradel novo kolo, Carlovich pa je pri tem dobil močan udarec v glavo.

"Bil je naš idol. Danes smo pretreseni. Še vedno, ko grem na igrišča v Buenos Airesu, me sprašujejo po njem, za reči, ki jih je počel pred štiridesetimi leti. To je bila resnica, ki se je spreminjala v mit," je za Radio2 AM1230 dejal Eduardo Bulfoni, predsednik kluba Central Cordoba, v dresu katerega je Carlovich postal heroj množic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mojstrstvo mu je priznal tudi Maradona
Celo legendarni Diego Maradona, ki je po mnenju številnih Argentincev najboljši nogometaš vseh časov, naj bi mu na dres, ki mu ga je podaril februarja letos, napisal posebno posvetilo. 

"Začel mi je govoriti na uho in kar ni odnehal. Celo podpisal mi je dres in napisal: 'Trinche, bili ste boljši kot jaz!' Lahko sem mu odgovori le: 'Diego, zdaj lahko mirno odidem, vi ste bili največji, kar sem jih videl v mojem življenju.'" je pred nekaj meseci anekdoto z argentinskimi mediji delil Carlovich. 

Z lokalnimi fanti zasenčil Kempesa in ostale reprezentante
Profesionalno kariero je kot vezist, čigar družinsko drevo ima korenine tudi na Hrvaškem, začel ob koncu 60. let prejšnjega stoletja v mladinskem pogonu Rosaria Central. Po krajši etapi v Flandrii je leta 1972 prišel v ekipo Central Cordoba, kjer je preživel najslavnejše trenutke kariere.

Argentinski poznavalci nogometa so ga znali opisati kot mešanico Maradone, Lionela Messija in Juana Romana Riquelmeja, zaslovel pa je (tudi) s svojimi preigravanji. Madridski dnevnik MARCA se mu je poklonil s spominom na leto 1974, ko so lokalni mediji poročali o pripravah argentinske reprezentance na svetovno prvenstvo, ki ga je gostila Nemčija. Takrat najslavnejši Argentinec Mario Kempes je bil v postavi, ki se je pomerila z ekipo nogometašev lokalnih klubov iz Rosaria,  Carlovich pa naj bi takrat uprizoril "šov", o katerem v argentinskem nogometu govorijo še danes. Rezultat ob polčasu je bil 3:0 za Rosarijce, prevlada domačinov pa naj bi bila celo takšna, da je takratni selektor "gavčev" Vladislao Cap zahteval, da Carlovich drugega polčasa ne odigra. To se je res zgodilo, končni rezultat pa je bil 3:1.

Fuzbal -2
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joe brasco
10. 05. 2020 15.04
Carlovich-Ć ! Kaj kdo ve ali izhajajo iz bivše naše?
User416781
09. 05. 2020 21.31
-1
Jaz sem pa najboljši košarkar vseh časov, ampak ker igram le sam na svojem igrišču zraven hiše, tega noben ne ve...
-8
Grande maradona velik clovek messi mu se copack ne more pucat jaj sele kj druzga
SmiselZivljenja
08. 05. 2020 21.29
+5
naše gore list, verjetno emigranti
kenowah
08. 05. 2020 19.52
+26