Nogomet

Tožilstvo vložilo pritožbo po oprostilni sodbi za Blatterja in Platinija

Ženeva, 20. 10. 2022 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

"Švicarsko generalno tožilstvo je vložilo pritožbo na oprostilno sodbo za nekdanja prva moža Mednarodne (Fifa) in Evropske nogometna zveze (Uefa) Seppa Blatterja in Michela Platinija," poroča francoska tiskovna agencija AFP. Švicarsko sodišče v Bellinzoniju ju je oprostilo obtožb podkupovanja 8. julija letos.

Sepp Blatter in Michel Platini leta 2015
Sepp Blatter in Michel Platini leta 2015 FOTO: AP

Švicarsko zvezno kazensko sodišče je tedaj zavrnilo zahtevo tožilstva za pogojno kazen leto in osem mesecev zapora. Nekaj dni pozneje je z napovedjo pritožbe tožilstvo že doseglo, da je moralo sodišče ustno izrečeno razsodbo tudi pisno pojasniti, kar je bila podlaga za nadaljnje korake. Tožilstvo 86-letnemu Blatterju in 67-letnemu Platiniju očita prevaro. Postopek se vleče že sedem let, ko so začeli preiskavo poslov in denarnih transakcij iz leta 2011. Takrat je Platini iz Mednarodne nogometne zveze prejel dva milijona švicarskih frankov. Blatter je vseskozi razlagal, da je šlo za večletno poplačilo svetovalnih premij, predsednika obeh zvez pa sta se za znesek dogovorila ustno. Tožilstvo je na drugi strani zagovarjalo stališče, da Fifa ni imela pravne podlage, da Platiniju izplača omenjena dva milijona.

Sodišče je na koncu odločilo za načelo "in dubio pro reo" in zaradi pomanjkanja dokazov dalo prav Blatterju in Platiniju ter ju oprostilo. Primer je dodobra zamajal nogomet na mednarodni ravni. Oba funkcionarja sta morala zapustiti svoj položaj in septembra 2016 je Platinija na čelu Uefe zamenjal Aleksander Čeferin, Blatterja pa že februarja istega leta Gianni Infantino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HALAcR7
20. 10. 2022 11.35
+8
zanimiljvio od kar ni teh dveh,barca osvaja le seat in gampero cup,verjetno naključje
cripstoned
20. 10. 2022 09.48
+9
nisem presenečen.... oba sta delala za profit bank in velikih korporacij... imata prevec zaščite da bi bila obsojena za karkoli... kvečjemu če jim odbrijo pritožbo bosta lahko tožila potem vse ki so bili proti njima in njihovo bogastvo bo samo večje.... ze videno že slišano... nenazadnje je to praksa tudi pri nas...
Od Halerja ati
20. 10. 2022 10.01
-7
Pri vas? Ajaaaa Pereza misliš... se strinjam ampak nimaš kej. Zato verjetno nisi lih vesel naslovov ker veš da so umazani. Ne sekiraj se. Saj bo še kakšna lovorika na pošten način me pa veseli da si priznal. Vidiš da znaš bit normalen kadar nisi jezen na ateka hihihi vmok vmok