Nogomet

Argentina v šoku: Valdano jokal v studiu, Bilardu nočejo povedati

Buenos Aires, 26. 11. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trenerja, ki sta močno zaznamovala kariero Diega Maradone, sta njegovo smrt doživela povsem drugače. Medtem ko je Cesar Menotti užaloščen podal kratke izjave za medije, je družina nekdanjega argentinskega selektorja Carlosa Bilarda slednjemu celo ugasnila vse televizije, da slučajno ne bi izvedel za smrt nogometaša, ki mu je bil kot sin. V studiu španske televizije Movistar+ se je zlomil tudi nekdanji soigralec Jorge Valdano, ki je z Maradono leta 1986 postal svetovni prvak.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Milijoni žalujejo
    03:07
    Iz SVETA: Milijoni žalujejo
  • Žalovanje poleg stadiona Diego Maradona, kjer tekme igra klub Argentinos Juniors
    00:48
    Žalovanje poleg stadiona Diego Maradona, kjer tekme igra klub Argentinos Juniors
  • Telo pokojnega Diega Maradone odpeljali na obdukcijo v Buenos Airesu
    00:38
    Telo pokojnega Diega Maradone odpeljali na obdukcijo v Buenos Airesu
  • Po smrti Diega Maradone še posebej čustveno tudi v Neaplju
    01:29
    Po smrti Diega Maradone še posebej čustveno tudi v Neaplju

"Zje**n sem. Nimam nobenih pojasnil, zelo me boli. Nikakršno mnenje tu ne bo pomagalo, nič nimam v glavi. Uničen sem," je za TyC Sports dejal Cesar Menotti, ki je bil ključen za prihod Diega Maradone v Barcelono. Nekdanji trener katalonskega ponosa je bil poleg legendarnega Maradone tudi v mladinski in članski izbrani vrsti, še preden se je izoblikovala šampionska ekipa, ki je nato svetovni prestol zasedla leta 1986 v Mehiki.

"Poznam njegovo družino, poznam njegovega 'starega', njegovo mamo. Bil sem pri njem doma. Ne morem verjeti, zdelo se je, kot da z novicami pretiravajo ... Grozno je. Glede na vse, kar je prestal, je bil zdaj previdnejši, odmaknil se je ... A to je tragično presenečenje. Z njim sem bil povsod, tudi takrat, ko je šel skozi hude stvari. Od časa, ko je bil nogometaš s 15 ali 16 leti, pa do mojega delovanja pri Barceloni, ko je šel k Napoliju, jaz pa sem se vrnil v Buenos Aires. Tam sva skupaj preživela veliko let," je še povedal Menotti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poročilo, ki je pomagalo prepričati Barcelono
Španski dnevnik MARCA je na svoji spletni strani objavil poročilo, s katerim je Menotti leta 1978 poskušal prepričati vodilne može pri Barceloni, ki so želeli na Camp Nou pripeljati njegovega slavnega rojaka. Menottija so Katalonci sicer uslišali šele štiri leta kasneje, argentinski trener pa je svoje poročilo oddal po tekmi med Boca Juniorsi in Argentinos Juniorsi, ko je imel Maradona vsega 17 let. Pod naslovom ocena je zapisal "zelo dobro, izjemno". Hitrost nogometaša je ocenil z 9,5, začetno hitrost 9,5, igro z žogo 9,1, brez žoge 9,5, okretnost 9,5 in moč skoka z 8. Pod naslovom "psihično stanje" je zapisal, da je Maradonova psihična trdnost za oceno 10. S to oceno je opisal tudi "sposobnost trpljenja", "zbranost" in "osebnost". Pod "sebičnostjo" je zapisal oceno 0. Splošno tehnično sposobnost je označil za "neprekosljivo".

"(Njegova tehnika, op. a.) je izjemna, učinkovita. Izjemna moč. Izjemen pogum. Izjemna učinkovitost. Zelo dober strel. Izvrstne podaje. Popolna natančnost. Kompleten pregled. Povprečna igra z glavo. Dobre vodstvene sposobnosti. Zelo dobra moč pri boju za žogo. Izjemna zaščita žoge. Popolna nogometna inteligenca. Popoln smisel za nogomet. Dober pregled. Zelo dobra hitrost in učinkovitost," je še zapisal Menotti, pri sklepni misli pa je še dodal:

"Mlad. Rojen je 30. oktobra 1960. Ima genialne tehnične sposobnosti, z lahkoto preigrava. Njegov pogled je usmerjen neposredno proti golu, a ve, kako se znebiti žoge in zaposliti soigralca v najboljšem položaju. Izjemni refleksi. Zelo dobro ščiti žogo in jo nemudoma odigra z izjemno učinkovitostjo. Njegove kratke podaje in streli so pravo čudo. Genialno tudi spreminja ritem."

Bilardu ugasnili vse televizije
Jorge Bilardo, brat Carlosa Bilarda, ki je bil selektor Argentine, ko je ta osvojila svoj drugi in tudi zadnji naslov na mundialih, je za argentinske medije povedal, da so 82-letnemu strategu ugasnili televizijo, da ne bi izvedel za smrt nogometaša, ki ga je imel rad kot lastnega otroka.

"Carlosu smo že ugasnili vse televizije, ne želimo si, da bi izvedel za Diegovo smrt, saj ga je imel zelo rad in to bi ga zelo prizadelo. Za Carlosa je bil Diego sin, ki ga ni nikoli imel. Velikokrat mu je stal ob strani in s seboj ga je odpeljal povsod, kjer je delal," je povedal Jorge Bilardo. "Oče in mama Diega sta bila fenomena. Diego je bil skromen, tako kot onadva. Toliko ljudem je pomagal! Tukaj in v Italiji. Le malo ljudi ve, koliko je Diego storil za številne ljudi. Težava Argentine pa je, da pri nas idole ubijemo," je dodal.

Valdano: Še žoga joka
Kot gost v studiu televizije Movistar+ se je moral zaradi neutolažljivega joka za hip posloviti Jorge Valdano, legenda madridskega Reala in nekdanji soigralec Maradone, ki je z mitsko desetico leta 1986 osvojil naslov svetovnega prvaka na mehiških zelenicah.

"Ko je zapustil bolnišnico, smo vsi pričakovali, da bo še enkrat prikazal lekcijo v okrevanju, saj se je že reševal iz takšnih situacij. Bil je neverjetno trden. Neizmerno me boli, tako zaradi igralca kot zaradi človeka," je dejal Valdano in na vprašanje, po čem se bo Maradone spominjal, kmalu ostal brez besed. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Veliko spominov mi izvabi nasmeh na obraz ..." je poskušal odgovoriti Valdano, ki je začel neutolažljivo jokati in ni mogel več povedati niti besede. Kasneje je pred tekmo Atletico Madrida in moskovske Lokomotive na madridskem stadionu Wanda Metropolitano dodal: "Želel sem reči, da kar mi je prej izvabilo nasmeh, mi zdaj povzroča žalost. Ni boljšega prizorišča, da se od njega poslovimo, kot je to na nogometnem stadionu. Samo zaradi tega, kar je počel na teh 100 krat 70 metrih, je njegovo življenje imelo smisel. Zanj in za vse ljudi. Vsa Argentina joka za tabo in vsi, ki jim je všeč nogomet, prav tako. Še žoga joka. Šel je skozi težke trenutke, a vedno se ga bodo spominjali po njegovem delu. Bil je med najboljšimi ljudmi, ki jih lahko prešteješ na prste ene roke."

Koronavirus pasica november

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni