Nogomet

Tri tekme, le dva dosežena gola in alarm v reprezentanci. Kek: 'Teh alibijev imam dovolj!'

Nikozija, 31. 03. 2021 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.G., T.Š.
Komentarji
90

Po boleči klofuti na Cipru je slovenska nogometna reprezentanca že po treh tekmah v nič kaj zavidljivem položaju v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2022 v Katarju. Bleda slovenska predstava v Nikoziji je močno razhudila tudi selektorja Matjaža Keka, ki je bil besen, kot že dolgo ne.

Slovenija ima pod vodstvom Matjaža Keka v kvalifikacijski skupini H tri točke in je po treh tekmah na petem mestu. Za Slovenci je le še eksotična Malta. Spomnimo: kvalifikacije za Euro 2020 je Slovenija zaključila na četrtem mestu, prehitela je le Izrael in Latvijo.

"Šli smo skozi težkih deset dni, ampak to so šli tudi drugi. Teh alibijev imam dovolj. Če sem imel kaj pri zmagi Hrvaške, v redu, podoba pri tem porazu Slovenije pa je moja odgovornost. Odgovornost je vendarle moja in tokrat sem najbolj odgovoren za ta rezultat. A ob moji odgovornosti bodo tudi igralci morali prevzeti svojo. Ker tole je bilo razočaranje na celi črti," je po porazu s Ciprom bentil Kek. Kakšno odgovornost bo sam prevzel, ni razkril, a dejstvo je, da je javnost od slovenske reprezentance pod vodstvom Keka, ki je reprezentanco že popeljal na veliko tekmovanje, proslavil pa se je tudi z delom na Reki, pričakovala več. Ah, kaj več ... Po senzacionalni zmagi nad Hrvati je del slovenske nogometne javnosti že začel sanjati. A so se te sanje prekinile, še preden je lahko marsikateri goreči privrženec slovenskega nogometa globoko zaspal. Še več: bujenje iz sanj je prišlo z nič kaj prijetno klofuto. Malce eksotično – ciprsko. 

Kek je bil po tekmi na Cipru jezen, kot že dolgo ne.
Kek je bil po tekmi na Cipru jezen, kot že dolgo ne. FOTO: Miro Majcen
Ciper je dosegel svoj prvi gol v teh kvalifikacijah ravno proti Sloveniji. Prav Ciper je edina reprezentanca, ki je za zdaj v teh kvalifikacijah v skupini H edina dosegla manj zadetkov kot Slovenija.

Kek je po uspešni epizodi v Ligi narodov zagotovo tudi sam več pričakoval od reprezentance, pričakovala pa je tudi javnost, ki je za razliko od Kekovega predhodnika Tomaža Kavčiča izkušenemu Štajercu dala precej prepotrebnega časa za formiranje prepoznavne igre. A kot kaže, težava reprezentance ostaja enaka kot vsa pretekla leta. Premalo priložnosti in (še) slabša realizacija (dva gola na treh tekmah: en dosežen s precej sreče in pomočjo hrvaških branilcev, drugi pa čista mojstrovina Josipa Iličića) ter nespametne napake v obrambi, ki je izjemoma dobro v teh kvalifikacijah delovala le proti Hrvaški. A če preberemo izjave hrvaškega selektorja Zlatka Dalića po odigranih treh tekmah, nam je lahko hitro jasno, da so Hrvati trenutno daleč od 'top' forme.  

Statistika Matjaža Keka na klopi Slovenije v 'drugi epizodi'.
Statistika Matjaža Keka na klopi Slovenije v 'drugi epizodi'. FOTO: Sofascore.com

"Sicer imamo tri točke, ki smo jih osvojili proti prvemu favoritu skupine, toda doseženo je manj od pričakovanj po prvi tekmi. Res je, da so se kvalifikacije šele dobro začele, ampak mi smo že v zaostanku. Kje bomo točke zdaj lovili nazaj, ne vem. Do septembra je še veliko časa in marsikaj se lahko še zgodi," razočaranja ni skrival Kek, ki je nalil čistega vina sebi in reprezentantom. "Po deseti minuti se je zdelo, kot da vsak igra zase, vse je šlo mimo dogovorov, mimo principov ... Imam občutek, kot da dve leti nisem nič delal. V prejšnjem ciklu nismo blesteli, ampak smo bili konstantni. Če gre pri tem nihanju za karakter, smo v velikih težavah. Dobro bomo morali razmisliti, kako naprej. Ampak do septembra je še ogromno časa in vse je še možno," je izpostavil Kek, ki za zdaj kakšnih ultimatov še ni dajal, bo pa, če se bo slaba serija nadaljevala, očitno moralo v novi smeri začeti razmišljati tudi vodstvo Nogometne zveze Slovenije. 

"Ta tekma nam res ni v čast. Če gledaš perspektivo, to ne 'izgleda' dobro. Sem veliko bolj razočaran, kot sem bil vesel ob zmagi proti Hrvaški. Potem približno veste, kakšno je moje stanje duha," je Kek še spregovoril o občutkih razočaranja po dveh zaporednih porazih. Premor bo očitno prišel prav, v naslednjem oknu sledita tekmi z Malto in Slovaško, ki sta v tem ciklusu za zadaj pokazali najmanj.

Ciper se je sicer znova izkazal za izjemno neugodnega nasprotnika slovenski reprezentanci v zadnjih petih letih. Na zadnjih treh tekmah Slovenija ni zmagala nikoli, kar dvakrat je izgubila (enkrat še pod vodstvom Tomaža Kavčiča), enkrat pa remizirala (prav tako pod vodstvom Kavčiča, in sicer na domači tekmi v Stožicah). Po zmagi Slovaške nad Rusijo je jasno, da se v skupini H obeta napet boj za prvi dve mesti (prvo vodi neposredno na SP, drugo v dodatni kvalifikacijski ciklus).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sentis
02. 04. 2021 16.52
Pa tak smo se norca delali iz Hrvatov, evo njih na vrhu mi pa spodaj.
24bata
31. 03. 2021 21.09
Virozo majo vsi vkup z trenerskim štabom.
profi
31. 03. 2021 21.04
Nekaj ne štima,ni energije,ni igre,ne razumem zakaj takšen padec igre. Prot Hr. ,Rusiji OK,potem pa padec na vseh področjih igre
medzimurac
31. 03. 2021 20.41
ddolores
31. 03. 2021 16.50
+3
Če je Kek najboljši slovenski trener, potem je več kot očitno, da moramo pripeljati strokovnjaka od drugje, tako kot v rokometu (Vujović), smučanju (Massi), odbojki (Giani), košarki (Kokoškov) kjer smo osvajali medalje! Bi vprašal Keka kateri je realen rezultat, tisti s hrvati al ta zdaj s Ciprom?
User792410
31. 03. 2021 19.54
+3
Kaj ti pomaga najboljši trener na svetu, če pa več kot polovica igralskega, kadra katerega ima na razpolago, preslabo obvlada osnovne nogometne prvine. To pa pomeni, da pri nas vsaj del stroke, ki dela z nogometnim naraščajem, svojega dela ne opravlja kot bi bilo potrebno.
Hophopferdo
31. 03. 2021 15.48
+1
Osnovna mentaliteta nogometaša bi morala bit, da v času, ki mu ga nameni selektor, da vse od sebe. Tud jaz bi jih najraje nagnal, sam kaj ko pol dobiš druge potetovirane šminkerje s še manj kvalitete. Tud v naši ligi težko dobiš dobrega prizemljenega igralca, ki se bo raztrgal na vsaki tekmi, se pa strinjam, da je lažje gledat koga ki se trudi
Hophopferdo
31. 03. 2021 15.54
+3
In pol poslušaš tv komentatorja v 80. minuti tekme proti Hrvaski:” Neverjetna požrtvovalnost Josipa Ilicica, ki je posredovalv na svoji polovici!!!” Ja kaj pa bo? Čakal na konec tekme v ofsajdu?
bohinj je zakon
31. 03. 2021 15.10
+1
Imeli so slab dan. No, dva slaba dneva.
mentos12
31. 03. 2021 14.55
+5
Jaz da sem na Kekovem mestu,bi po večini te manekene iz reprezentance nagnal,ker si enostavno z svojim pristopom in znanju enostavno ne zaslužijo igrati. Od teh bi obdržal štiri,pet igralcev.Ostalo bi moral še poiskat med igralci ki igrajo v tujini,in tudi v domači ligi bi še našel kakšen dober igralec. Igralce ki se imajo v glavi za neke zvezdnike,vse tetovirane brez vsaj malo znanja in sploh prave moškosti borbe pa čimprej odsloviti.Take naša reprezentanca ne potrebuje.
Iliketornadoinamerica
31. 03. 2021 14.51
+1
Bi se pa morali vodilni, ob vsem tem konkretno poglobiti v delo trenerjev, ki delajo z otroci. Kaj oni tam delajo, da se nogometaši v xx letih ne znajo naučiti osnov nogometa.. .?
Pa kaj
31. 03. 2021 14.48
+2
po treh tekmah je konec tega ciklusa. tudi, če na koncu osvojimo cca 12 pik, je to za 4 mesto. preveč predvidljiva taktika. v bistvu bi Kek rad zabijal, po drugi strani pa obrambna taktika..ajde, ne rečem proti Rusom, ko treba postavt 2 avtobusa v kazenski in odnest piko. samo proti cipru in malti pa treba na zmago..vedno..ker če njih ne počiš, nimaš več šans.. kek glavni krivec...in danes mogoče bolj veste, zakaj je Katanec proti zvezdicam v Slo reprezentanci...zaprejo iličiča in smo adijo..ostali so samo va lux, andoro, ..mogoče litvo, latvijo...
Frasnel12
31. 03. 2021 14.32
+2
NOGOMET žal ni za SLOVNENCE kaj še niste skužli!!?
Frasnel12
31. 03. 2021 14.35
+9
Mit3
31. 03. 2021 14.28
+6
Skoda denarja za izlete
Rade 74
31. 03. 2021 14.23
+7
Kako bi jih vse po vrsti skloftal, da bi se kar svetilo. Edino Jan Oblak ne paše med te jokice.
Rade 74
31. 03. 2021 14.22
+11
Tetoviranje, frizurce, populjene obrvi, zdepilirani trebuh, noge, rokice, po možnosti še zadnjica. To je slika naših marionetk. Kam je šla moškost? Zato pa igrajo tako, pa take bi eden obrambni igralec kot je bil Predrag Spasić požrl za malico.
tekač
31. 03. 2021 14.14
+7
Jasno je,da so ekipe prebrale Slovenijo in pokrivajo Iličiča in to je to. Slovenija bi morala igrati bolj kombinatorno in ne imeti Iličiča za vse rešitve. Kreacija bi morala potekati od drugih veznih igralcev. Potrebno jim je dati proste roke. Naj preigravajo, da se naučijo prebijati sami vezno linijo in obrambo. Pa tudi če kakšen zgubi žogo nič hudega...Torej v sredini morajo biti najbolj kreativni igralci,kar jih Slovenija ima in jim pustiti kreacijo. Če pa Iličič maha če ne dobi žoge pa takoj zamenjati. Ni nič več, je samo prvi med enakimi....
satan_SLO
31. 03. 2021 14.29
+0
kouter je lahko vzor depilirancem v sredini ;)
IS58
31. 03. 2021 14.05
+8
Titanik(nogometni) se potaplja. Katar bay, bay. Pa za naslednje svetovno prvenstvo več sreče in seveda nogometnega znanja.
fortunas
31. 03. 2021 13.54
+1
Če bi v Rusiji dobili točko in premagali Ciper bi bili sedaj prvi v skupini, tako pa ena žalost, se pa še da popraviti, samo bo potrebno zabijati gole in zmagovati.
IS58
31. 03. 2021 14.07
+4
ČE bi, ČE bi, lovec ustrelil zajca, bi ga imel že pečenega.
pepi bolcev
31. 03. 2021 13.43
-6
Problem je seveda samovsecni trener. In pa oba vodilna igralca. Ne en ne drug nista karakterja za kapetana ekipe. Brez kapetana pa ekipa pac zgleda kot zgleda
Hophopferdo
31. 03. 2021 13.30
+11
Kek ne more teh fantov naučit, kako igrat nogomet. Njegova naloga je, da iz kvalitete, ki mu je na voljo, potegne maksimum. Ima pa dobrega vratarja in par posameznikov, ki so konstantno povprecni, vse ostalo pa je na nivoju tretjih evropskih lig.
maršal Broz
31. 03. 2021 13.05
-5
Srečko vrni se !!!