Nogomet

Tudi Evropska komisija podprla Uefo proti Infantinovemu načrtu

Ljubljana, 23. 09. 2021 19.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav Mednarodna nogometna zveza (Fifa), natančneje njen predsednik Gianni Infantino, v zadnjih tednih na vsak način želi vsiliti željo, da bi se svetovna nogometna prvenstva po novem igrala na vsaki dve leti, je po zadnji javni podpori podpredsednika Evropske komisije za promocijo evropskega življenjskega sloga Margaritisa Schinasa Evropski nogometni zvezi (Uefa) bolj ali manj jasno, da je Italijanov načrt obsojen na poraz.

"V celoti podpiramo stališče Evropske nogometne zveze (Uefa) v zvezi z organizacijo svetovnih prvenstev, ki bi se po želji Fife igrala na vsaki dve leti. Evropa je namreč svetovni center nogometa, naša dolžnost pa je, da ohranimo obstoječi model, ki spoštuje interes navijačev, dobrobit nogometašev in skupno logiko globalnega športnega koledarja. V tem primeru komercialni interes ne sme prevladati nad športnim," je jasen podpredsednik Evropske komisije za promocijo evropskega življenjskega sloga Margaritis Schinas, ki je tako še eden v vrsti tistih, ki brez zadržkov podpirajo vodstvo Uefe.  

Gianni Infantino (na sliki levo v objemu s predsednikom Evropske nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom desno) vse bolj izgublja v boju za izvedbo načrta o organizaciji svetovnih nogometnih prvenstev na vsaki dve leti.
Gianni Infantino (na sliki levo v objemu s predsednikom Evropske nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom desno) vse bolj izgublja v boju za izvedbo načrta o organizaciji svetovnih nogometnih prvenstev na vsaki dve leti. FOTO: AP

Pred tem so odločen NE Fifi namenile tako nacionalne zveze Južne Amerike kot tudi sindikat nogometašev. Še več, zastopniki vseh političnih skupin Evropskega parlamenta bodo konec prihodnjega meseca pozvali športne organizacije, "da spoštujejo ustaljeno frekvenco mednarodnih športnih tekmovanj še posebej evropskih in svetovnih prvenstev".

Sopredsedujoči športne skupine Evropskega parlamenta in nekdanji poklicni nogometaš Tomasz Frankowski je izpostavil naslednje: "Kot nekdanji nogometaš se bojim, da bi takšna poteza Fife pomenila veliko škode za zdravje igralcev. Samo predstavljajte si, da bi morali igrati na največjih tekmovanjih praktično vsako poletje. Obenem pa bi se v precej slabšem položaju znašle tudi tako imenovane manjše reprezentance, ki se že tako ali tako s težavo uvrščajo na največja tekmovanja. Upam, da bo prevladal razum."   

Fifin načrt, ki ga je prvotno predlagala Savdska Arabija, trenutno podpirajo nacionalne zveze iz Afrike in Azije. Toda vsi ostali so odločno proti Infantinovemu predlogu, vključno z navijači po vsem svetu, ki so prek različnih anket izrazili podporo Evropski nogometni zvezi. Zdi se, da se bo vodstvo Fife moralo obrisati pod nosom. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TEDOxy50pMEDO
24. 09. 2021 15.51
"V tem primeru komercialni interes ne sme prevladati nad športnim." Oh, ja, v nogometu se nič ne gleda na denar, samo na šport :)
Nimasmisla
24. 09. 2021 09.44
Kaj pa vsako leto a to bi šlo
Matrax
23. 09. 2021 21.46
+3
Samo €€€ vidijo noben pa se ne briga za zdravje fuzbalerjev.
Janez23
23. 09. 2021 21.42
+1
Stvar bi morala biti drugačna, saj je veliko nogometašev nemotiviranih za igranje za reprezentanco in preutrujenih po naporni sezoni v klubu. Veliko jih noče igrati za državni grb, kar je bilo pred leti nezaslišano. Je pa res, da je multi-kultura (migracije) uničila nekatere reprezentance. Svetovno prvenstvo bi moralo ostati na štiri leta in eno leto pred svetovnim prvenstvom ne bi smelo biti nobenih drugih prvenstev reprezentance. Nogometaš, ki se udeleži svetovnega prvenstva, bi moral imeti štiri mesece dopusta v klubu. Se pravi en mesec priprav , mesec traja prvenstvo in najmanj dva meseca po koncu prvenstva za počitek.
Žogica
23. 09. 2021 21.24
-3
Glupost, vsake dve leti, potem to ne bo zanimivo. Prav tako Evropsko prvenstvo nima več takšnega naboja kot ga je imelo, spoh mi ni zanimivo. Izgleda, da je reprezentanči fuzbal, zaradi močnih klubskih tekmovanj, v krizi. Mislim, da so v fuzbalu potrebne spremebe na vseh nivojih. Vidi se da UEFO vodi konzervativni slovenec. :)
CURVANORD Zanetti
30. 09. 2021 21.36
blazter
23. 09. 2021 21.09
+1
Na dve leti ni zanimivo......