Nogomet

Tudi Združenje evropskih klubov napadlo Fifino idejo o SP-ju na vsaki dve leti

Ljubljana, 24. 09. 2021 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.G., STA
Komentarji
2

Združenje evropskih nogometnih klubov (ECA) je obtožilo Svetovno nogometno zvezo (Fifa), da krši zakonske obveznosti, ko 'na hitro' želi organizacijo svetovnega prvenstva na vsaki dve leti. Fifo obenem obtožujejo hitenja in želje po povečanju nadzora v nogometu.

Evropski nogometni klubi so v petek združili moči v boju zoper Fifino idejo, da bi svetovno prvenstvo potekalo na vsaki dve leti. Zoper idejo, za katero se zdi, da med ljubitelji nogometa ni naletela na dober sprejem, saj bi v že tako natrpanem urniku povečala možnost poškodb, poleg tega pa bi prvenstva verjetno izgubila na veljavi, odigrati bi bilo treba tudi več kvalifikacijskih tekem v kratkem obdobju. 

Zdi se, da Gianni Infantino nima prav veliko podpore pri ideji organizacije SP-ja na vsake dve leti.
Zdi se, da Gianni Infantino nima prav veliko podpore pri ideji organizacije SP-ja na vsake dve leti. FOTO: AP

Uefa je že pred časom izrazila zaskrbljenost glede Fifine ideje, jasno pa je, da v ozadju poteka vojna med Uefo in Fifo v želji po premoči in nadzoru nogometnega kapitala v Evropi in svetu. Fifa je v svoji kampanji in lobiranju pri lokalnih nogometnih zvezah po poročanju Associated Pressa uporabila nekatere bivše nogometaše in trenerje, ki, sodeč po intervjujih, to idejo podpirajo. Ideja je, da bi prvenstva, ki zdaj potekajo na štiri leta, organizirali kar na dve leti. Eden od očitkov Fifi je tudi ta, da je pri osredotočanju in vložku za to idejo pozabila na ženski nogomet. 

Spomnimo: ECA zastopa interese 234 klubov, v preteklih tednih pa so svoje povedali tudi nogometaši, ki ideje o SP-ju na vsaki dve leti po večini ne podpirajo. Jasno: še bolj natrpan koledar bi pomenil večjo odsotnost od družin, obenem pa je posledica povečanja tekem tudi večje število poškodb. Poškodbe pa so tiste, ki se jih nogometaši najbolj bojijo. 

ECA je sicer sporočila, da podpira bolj uravnotežen pristop h klubskemu in reprezentančnemu nogometu z zmanjšanjem petih oken, ki so običajno v letu namenjena za reprezentančne akcije. S tem bi se zmanjšala obremenitev nogometašev, ki je v zadnjem času zares visoka, razlog seveda tiči tudi v koronski pandemiji. A kar moti klube, je to, da je med Fifo in klubi premalo sodelovanja pri formiranju koledarja mednarodnih tekem od leta 2024 naprej. "ECA je z veliko zaskrbljenostjo in alarmom spremljala Fifin začetek kampanj in pretvarjanja," so pri ECI zapisali v izjavi za Associated Press. "Očitno z reformami želi izsiliti mednarodni nogometni koledar, še posebej z uvedbo SP-ja na vsaki dve leti," so še zapisali in dodali, da v določenih stvareh z enostranskimi odločitvami krši zakonske obveznosti. 

Arsene Wenger
Arsene Wenger FOTO: AP

Ideja o ustanovitvi SP-ja na vsaki dve leti se je pojavila maja letos, ko je zveza Savdske Arabije na kongresu Fifi predlagala, da bi raziskala možnost organizacije SP-ja na vsaki dve leti. Associated Press danes piše, da so Savdijci v zadnjem času postali eden najtesnejših zaveznikov predsednika Fife Giannija Infantina. Ta je izvedbo in realizacijo projekta zaupal nekdanjemu trenerju Arsenala Arsenu Wengerju, ki se pri svojih 71 letih nogometa očitno še ni naveličal. Te dni se je oglasil in stopil v bran Fifini ideji. "Predlog dajem samo zato, ker menim, da je to dobro za igro," je Wenger povedal v športnem podkastu britanske radiotelevizije BBC. Wenger nasprotovanje predlogu pripisuje nepoznavanju koncepta. O načrtih se po njegovem mnenju sodi le na podlagi predlaganega dvoletnega ciklusa. "Gre za čustven odziv, saj smo vsi skupaj odrasli v tem štiriletnem ciklu. Ta koncept je seveda smiseln le, če vidite celoten predlog in če nanj gledate tudi z upoštevanjem spremembe kvalifikacij," trdi Wenger.

V ECI so sicer vsi vodilni evropski klubi, z izjemo Barcelone, Juventusa in Real Madrida, ki so organizacijo zapustili po sporu zaradi želje po ustanovitvi Superlige. Potem ko je Stara dama zapustila organizacijo, je vodenje ECE prevzel Nasser Al-Khelaifi, ki sicer velja za tesnega zaveznika Aleksandra Čeferina. In zdi se, da ima Grosupeljčan v tem primeru močnega asa v rokavu v boju proti svetovnemu prvenstvu na vsaki dve leti, ki ga Uefa razumljivo ne podpira.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fržoww
26. 09. 2021 18.24
Iniesta
26. 09. 2021 13.54
+1
Fuzbala je itak ze tako ali tako prevec …