Nogomet

Tudi Mariborčani znižali plače, pri Arsenalu 12,5-odstotno znižanje do marca

Maribor, London, 21. 04. 2020 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
2

Nogometaši Maribora bodo zaradi krize v času pandemije koronavirusa imeli nižje plače, je v torek sporočil klub. V Mariboru so pojasnili, da se morajo tako kot vsi po svetu spopadati z neprijetno situacijo in iskati ustrezne rešitve pri prilagajanju na nove razmere.

 

Prizor z zadnjega večnega derbija med Mariborom in Olimpijo na stadionu Ljudski vrt.
Prizor z zadnjega večnega derbija med Mariborom in Olimpijo na stadionu Ljudski vrt. FOTO: Damjan Žibert

 

Pri londonskem prvoligašu Arsenalu so nogometaši članskega moštva skupaj s trenerji po dolgih pogajanjih pristali na 12,5-odstotno znižanje plač za obdobje od konca aprila 2020 do marca 2021. V primeru izpolnitve nekaterih športnih ciljev, kot je denimo uvrstitev v skupinski del Lige prvakov, se je klub zavzel, da bodo plače ostale nespremenjene. Iz Londona sporočajo, da dogovor velja v primeru, da se bo sezona 2019/20 uspešno zaključila in bodo klubi dobili celoten znesek od prodaje TV-pravic. Po ocenah ESPN bi lahko Arsenal tako prihranil okoli 20 milijonov funtov (22,9 milijona evrov), večina igralcev (razen dveh) pa naj bi prostovoljno pristala na znižanje plač, zato je v zadnjem tednu poskušal stvari zgladiti tudi trener članov Mikel Arteta. Igralce je sicer zastopal katalonski branilec Hector Bellerin, podobne odločitve pa so zaenkrat sprejeli le pri Southamptonu in West Ham Unitedu, medtem ko so nogometaši v Premier League že dlje časa tarča kritik, saj za razliko od številnih kolegov v evropskih nogometnih ligah še vedno prejemajo nespremenjene plače.

Ukrepi finančne narave so vodilo, kako zagotoviti stabilno delovanje tudi na daljši rok, sporočajo Mariborčani.

"V prvi fazi smo opravili pogovore z zaposlenimi in drugimi delujočimi v klubu o posledicah, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa ter z vsemi dosegli sporazume. Nato smo pripravili načrt za pogovore z igralci, ki so jim bili predstavljeni pogoji klubske usmeritve med kriznimi razmerami in nasploh v prihodnjem obdobju," je za spletno stran kluba pojasnil poslovni direktor Bojan Ban in dodal:

"Nismo delovali enostransko, prisluhnili smo tudi njihovim predlogom, saj se zavedamo, da le skupaj lahko najdemo ustrezne rešitve. Namen je dosežen, deležni smo bili razumevanja in solidarnosti v teh negotovih časih, ne samo za nogomet, ampak celotno družbo ter gospodarstvo."

Številke ostajajo poslovna skrivnost
Športni direktor vijoličastih Oliver Bogatinov je dodal, da so tudi igralci in trenerji sprejeli nove pogoje bodočega sodelovanja. Izpostavil je, da so dogovor dosegli v skupnem konsenzu in enotno, z izjemo nekaterih posameznikov, ki imajo pomisleke in so jim v klubu še dali nekaj časa za odločitev.

Tega, kakšno je znižanje oziroma koliko manjše plače bodo dobili zaposleni v klubu in igralci, Mariborčani niso razkrili. Podrobnosti niso mogli razkriti niti v časniku Večer, ki ugotavlja, da bo to najbrž ostala poslovna skrivnost, številke iz zadnjega javno objavljenega poslovnega poročila pa kažejo, da je Maribor na leto za plače igralcev namenil tri milijone evrov, še dodaten milijon pa za strokovni kader.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomlad14
21. 04. 2020 15.19
+2
Še malo pa sploh ne bo plača, kaj šele znižana plača.
pomlad14
21. 04. 2020 15.20