Nogomet

Uefa: Osem gostiteljic Eura potrdilo tekme pred navijači

Nyon, 09. 04. 2021 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska nogometna zveza je v izjavi za javnost potrdila, da je osem gostiteljic evropskega prvenstva potrdilo tekme pred določenim številom navijačev. Odločitev glede preostalih štirih gostiteljic bo Uefa sporočila do 19. aprila, je še zapisala. Uefa je tako potrdila, da se bo za evropsko prvenstvo v nogometu med 11. junijem in 11. julijem na tribune vrnilo določeno število gledalcev. Vsaj za zdaj je temu pritrdilo osem mest, medtem ko nemški München, italijanski Rim, španski Bilbao in irski Dublin še niso sporočili končnih odločitev.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: Damjan Žibert

Iz vrst krovne evropske nogometne organizacije, ki ji predseduje Slovenec Aleksander Čeferin, so sporočili, da so se glede na napovedi boljše epidemiološke slike v državah gostiteljicah, naraščajočega odstotka cepljenih prebivalcev na stari celini ter toplejšega vremena, ki bi lahko omilil širjenje virusa, mesta zavezala k vsaj 25-odstotni napolnjenosti tribun. Uefa je v času dogovarjanja s prirediteljicami ves čas sodelovala s Svetovno zdravstveno organizacijo glede načrtov za izvedbo tekmovanja, mnoge države gostiteljice pa so organizacijo tekem Eura 2020 dodale tudi v državno strategijo za okrevanje med oziroma po pandemiji. Ruski Sankt Peterburg je Uefi potrdil 50-odstotno zasedenost tribun. Madžarska Budimpešta pa ob zdajšnjih 50 odstotkih upa, da bo do konca aprila zaradi vse boljše epidemiološke slike lahko zagotovila polno zasedenost tamkajšnjega stadiona. Azerbajdžanski Baku je Uefi prav tako poslal dopis o 50-odstotni zasedenosti tribun, tujci pa bodo morali za ogled tekem priložiti negativen test na novi koronavirus ali dokazilo o cepljenju ter prebolelem covidu-19. Nizozemski Amsterdam, romunska Bukarešta, danski Köbenhavn in škotski Glasgow želijo tribune zapolniti vsaj med 25 do 33 odstotki, medtem ko prva tri mesta dopuščajo možnost za še večje število prisotnih navijačev, odvisno od epidemioloških razmer v naslednjih tednih. London je predstavil načrte za 25-odstotno zasedenost tribun za tri tekme skupinskega dela in dvoboj osmine finala, za polfinale in finale pa si želijo še višje prisotnosti gledalcev. Uefa obenem navijače, ki bodo na tekme pripotovali iz drugih držav, naproša, da dosledno preučijo ukrepe v boju s covidom-19, saj tisti z vstopnicami v veliki večini primerov ne bodo predstavljali izjem glede na posamične ukrepe oblasti v državah prirediteljicah.

Za zdaj zgolj tri mesta načrtujejo popolne izjeme za lastnike vstopnic, in sicer Baku, Sankt Peterburg in Budimpešta. Ob tem bodo morali tudi v Azerbajdžanu, Rusiji in na Madžarskem predložiti dokaz o prebolelem covidu-19, cepljenju oziroma negativen test do pet dni pred potovanjem v državo gostiteljico.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.