Nogomet

Uefa pozdravila Resolucijo o športni politiki Evropske unije

Bruselj, 23. 11. 2021 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zasedanju parlamenta Evropske unije so poslanci sprejeli Resolucijo o športni politiki v Evropski uniji. Gre za dokument, ki ostro nasprotuje filozofiji letos ustanovljene Superlige, ki pa zaradi številnih kritik in umika večine (skesanih) soustanoviteljev nikoli ni zaživela. Obenem je Evropski parlament pozval k ustreznemu ukrepanju za zaščito evropskega športa pred grožnjo takšnih tekmovanj, kot je bil poskus Superlige.

Dokument, ki ga je sprejela Evropska unija, kaže na skorajda popolno enotnost 27 evropskih članic proti takšnim tekmovanjem, kot je Superliga, podprlo ga je namreč 597 poslancev, 36 jih je bilo proti, 55 pa se je na glasovanju vzdržalo. 

Razumljivo je Resolucijo o športni politiki v EU pozdravila tudi evropska krovna nogometna organizacija Uefa, predsednik katere je slovenski odvetnik Aleksander Čeferin, eden glavnih borcev proti Superligi. Gre za projekt predsednika madridskega Reala Florentina Pereza, ki pa je v svetu nogometa med navijači naletel na ostre kritike in celo številčne proteste.  

Aleksander Čeferin je eden glavnih borcev proti Superligi.
Aleksander Čeferin je eden glavnih borcev proti Superligi. FOTO: Damjan Žibert

"Uefa pozdravlja resolucijo kot pomemben korak naprej pri razvoju evropskega modela športnih vrednot, solidarnosti in zaslug," so med drugim zapisali v sporočili za javnost pri Uefi. "Sporočilo evropskega parlamenta v imenu prebivalcev Evropske unije je jasno: Evropa in Evropejci v osnovi zavračajo odcepitvene projekte, kot je bil ta poskus Superlige, ki ogroža vrednote evropskega športa. Evropski nogomet ni le prostor za tržišče elitnih interesov in finančnih zaslužkov – je evropska zgodba o uspehu, ki služi celotni družbi. Še naprej bomo sodelovali z Evropsko unijo z namenom, da bi ojačali in zaščitili evropski športi model in evropski nogomet," pa je ob sprejetju omenjene resolucije povedal Čeferin. 

Seveda ni bilo treba dolgo čakati niti na odziv s strani ustanoviteljev Superlige. Ta je Uefo znova obtožila monopolističnega delovanja v svetu nogometa. "Obstaja temeljno vprašanje, ki pa ga Evropski parlament danes ni obravnaval. To je potreba po zagotovitvi, da vsi akterji, ki sodelujejo v športnem sektorju Evropske unije, spoštujejo njegove temeljne vrednote in pravni okvir ter se podredijo pristojnost njihovih sodišč – zlasti na področju konkurenčnega prava," so med drugim zapisali pri Superligi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.