Nogomet

Uefa preiskuje predsednika italiljanske zveze zaradi rasistične izjave

Rim, 20. 08. 2014 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska nogometna zveza Uefa je sprožila preiskavo proti predsedniku italijanske nogometne zveze FIGC Carlu Tavecchiu zaradi domnevnega rasističnega komentarja na račun tujih igralcev, ki si služijo kruh z igranjem nogometa na Apeninskem polotoku.

Enainsedemdesetletni Tavecchio je med poletno kampanjo za izvolitev na čelo predsednika zveze spregovoril tudi o vprašanju, povezanem s tujimi igralci. Na zborovanju, ki je potekalo prejšnji mesec, je takrat podal tudi povsem neustrezen in ponesrečen komentar, s katerim si je za tarčo menda izbral francoskega reprezentanta in vezista Juventusa, temnopoltega Paula Pogbaja, francoskega državljana staršev iz Gvineje in Konga. "V Angliji izbirajo igralce na podlagi njihovega profesionalizma in porekla, pri nas pa je 'Opti Poba', ki je pred tem jedel banane in je zdaj postal prvi igralec Lazia," naj bi izjavil Tavecchio, komentar pa je naletel na silovito zgražanje italijanske javnosti, zdaj pa si je prislužil še preiskavo pred Uefino etično in disciplinsko komisijo. Pred tem je že Mednarodna nogometna zveza Fifa pozvala italijansko zvezo, naj sproži preiskavo.

Carlo Tavecchio
Carlo Tavecchio FOTO: Reuters

Kljub neustreznemu komentarju je Tavecchio prejel zaupanje za vodenje italijanske nogometne zveze, za komentar pa se je tudi opravičil, češ da ima povsem čisto vest. "Posvojil sem tri afriške otroke, v Afriki vodim zadrugo za pridelavo paradižnikov, kjer sem tudi zgradil dve bolnišnici. Ob tem sem prejel številna pisma podpore iz Afrike, ki so mi jo poslali zdravniki, duhovniki in člani tamkajšnje civilne družbe. S komentarjem nisem želel prizadeti nikogar, že sem se opravičil, pomembno je tisto, kar nekdo naredi, ne kar reče," je v odzivu na očitke o rasizmu dejal Tavecchio, ki je v Italiji hitro postal predmet posmeha. Priložnost so zgrabili nadebudneži, ki so nemudoma pripravili mobilno aplikacijo, za navdih pa so si vzeli prav njegovo ponesrečeno izjavo. V igri uporabnik usmerja glavnega junaka, ki je podoben Tavecchiu, da zbere čim več banan na stezi polni ovir, pri nabiranju banan pa ga ovira temnopolti igralec v svetlo modrem dresu Lazia.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
20. 08. 2014 20.17
+0
zaradi levih propaganistov . ki terorizirajo evropo. resnica boli .
janezpodre
20. 08. 2014 17.10
+4
To je tko, ko če bi onmu v Atletico rekl, "ti si pa jedel Kranjske klobase" Kako je lahko resnica žalitev.?????