Nogomet

Čeferin: Nogomet ni naprodaj, nič ne bo tega spremenilo!

Zürich, 21. 12. 2023 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska nogometna zveza Uefa se je na sodbo sodišča EU v tožbi, ki so jo proti njej sprožili snovalci superlige, odzvala, da ta ni potrditev upravičenosti projekta superlige. Skupaj z Združenjem evropskih klubov in drugimi deležniki je krovna zveza sporočila, da projekt superlige ostaja nezaželen. "Če vam je mar za nogomet, vas je to zagotovo prizadelo, pravkar sem prejel več kot 200 sporočil. Sicer pa lahko ustanovijo, kar želijo, upam, da bodo imeli krasno tekmovanje z dvema sodelujočima kluboma," je dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Superliga protesti
Superliga protesti FOTO: AP

Sodišče EU je v četrtkovi sodbi ugodilo pritožbi snovalcev t. i. superlige, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom Unije.

Čeferin: Izjava za javnost je najslabši del odločitve sodišča EU, ki vsebuje veliko več!

Sodišče EU pa se ni spustilo v ocenjevanje, ali bi moral biti projekt superlige tudi odobren. "Sodišče je bilo zaprošeno za splošno oceno pravil Fife in Uefe in v svoji sodbi ni odločilo v primeru konkretnega projekta," je zapisano v izjavi sodišča.

Uefa se bo še naprej z vsemi sredstvi zavzemala proti superligi in za Ligo prvakov.
Uefa se bo še naprej z vsemi sredstvi zavzemala proti superligi in za Ligo prvakov. FOTO: AP

Da sodba ne predstavlja potrditve superlige, je poudarila tudi Uefa v svojem prvem odzivu. "Namesto tega ugotavlja zgodovinsko nezadostnost na področju pravil za predhodno odobritev, kar pa predstavlja že zaznano tehnično vprašanje, za katero so bili junija 2022 tudi že sprejeti popravki. Uefa je prepričana v trdnost svojih novih pravil in v to, da ta spoštujejo vse predmetne evropske zakone in pravila."

Čeferin: Sodba sodišča EU potrjuje nadzorno in organizacijsko vlogo Uefe!

Kot so še dodali pri Uefi, bodo pred različnimi poskusi odcepitve še naprej branili model evropske nogometne piramide, ki so ga kot svojega potrdili tako nogometni deležniki kot tudi navijači. Krovna zveza je za ob 14. uri sklicala tudi novinarsko konferenco, na kateri so spregovorili vsi glavni akterji. Čeferin je uvodoma dejal, da sodba predstavlja možnost za razmislek in tudi za izboljšanje določenih predpisov Uefe. "Obenem vsebuje tudi zadeve, ki niso nič novega. Odloča o pravilih za predhodno odobritev novih tekmovanj, ki jih je Uefa naknadno spremenila," je povedal. "Gledal sem tako imenovano predstavitev superlige. Težko se je odločiti, ali naj te vse skupaj preseneti ali zabava. Odločitev sicer vidimo kot priložnost za izboljšanje nekaterih pravil. Toda nogomet še vedno ostaja enoten. Nisem prepričan, ali v Madridu in Barceloni vedo, kaj počnejo. Nogomet ni naprodaj," še nadaljuje Čeferin. Dodal je še: "V tej sobi so se naša mnenja velikokrat razhajala, pogovarjamo se o veliko različnih stvareh. Včasih se seveda strinjamo, včasih ne. Toda o eni stvari se vsi popolnoma strinjamo. Imam občutek, da so pobudniki superlige pred božičem videli veliko škatlo, a ko so jo odprli, v njej ni bilo kaj dosti." 

Uefa: Snovalcem superlige mar le za lastne žepe

Od 12 klubov, ki so leta 2021 napovedali ustanovitev superlige, jih je po pritisku Uefe in nasprotovanju navijačev ter politikov devet v nekaj dneh odstopilo od projekta. Ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo projekt.

"Imam občutek, da so pobudniki superlige pred božičem videli veliko škatlo, a ko so jo odprli, v njej ni bilo kaj dosti." 

Uefa vztraja, da je snovalcem tega tekmovanja mar zgolj za lastne žepe in za rešitev težav, ki so si jih ustvarili s prekomernim trošenjem v preteklosti. V javnosti tudi drugi pomembni nogometni deležniki, predvsem organizacije navijačev in vplivno Združenje evropskih klubov (Eca), ostajajo trdno na strani Uefe, s katero so se pred letom dni dogovorili o spremembah lige prvakov, ki bodo začele veljati naslednjo sezono.

'V Evropi ni prostora za superligo, nogomet je za vse' 

Po objavi povzetka današnje sodbe so tako skupno pisno izjavo podali Uefa, Fifa, Eca, Združenje evropskih lig, sindikat Fifpro Europe, Združenje evropskih nogometnih navijačev in vodstvo španske La Lige. "V Evropi ni prostora za kakršno koli 'superligo'. Športni dosežki so tisti, ki štejejo. Nogomet je za vse. Naj bo tudi odprt za vse," so zapisali.

V ločenem sporočilu za javnost je Eca še zapisala, da je evropski nogomet "enoten bolj kot kadar koli prej". Združenje, ki predstavlja skoraj 500 poklicnih klubov po vsej Evropi, je prav tako ob tem poudarilo, da sodba nikakor ne predstavlja izrecne podpore projektu superlige.

Odziv Uefe na odločitev sodišča EU: "Za kakršnokoli idejo superlige v Evropi ni prostora. Kar šteje, je športna meritokracija. Nogomet je za vse. Naj bo dostopen vsem."
Odziv Uefe na odločitev sodišča EU: "Za kakršnokoli idejo superlige v Evropi ni prostora. Kar šteje, je športna meritokracija. Nogomet je za vse. Naj bo dostopen vsem." FOTO: Uefa.com

Nasprotovanje superligi so na novinarski konferenci izrazili tudi predstavniki ostalih deležnikov, ki stojijo Uefi ob strani. Predsednik Združenja evropskih klubov in francoskega kluba PSG Naser Al-Kelajfi je dejal, da se s sodbo nič ne spreminja.

Prav tako tudi predsednik La Lige Javier Tebas, ki je ostro zavrnil nov predlog A22 in izpostavil, da s sodbo snovalci superlige niso dobili zelene luči za ustanovitev tekmovanja. Še manj pa takšnega, ki krši pravila odprtosti tekmovanj in napredovanja na podlagi doseženih uspehov, je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uri Levi
23. 12. 2023 09.09
+0
Kakšne kozle strela tale naš Čeferin. Sam se je prodal arbaskim mio. Lepi primeri so PSG, City, ... to so uničevalci današnjega nogometa. Čeferin jim stoji ob strani. Upam, da jim Superliga uspe...
bobiv
23. 12. 2023 08.45
+0
V super ligi bodo igrali trije klubi! Super, najmanj tretji boš!
RUBEŽ
24. 12. 2023 10.35
+1
In igrali bodo vsaj 30 krat med sabo. Kdo bo to gledal? Aja, slepi navijači teh treh klubov.
scipio
22. 12. 2023 10.22
+1
"Para buši gde turpija neće..." (srb.pregovor), v prevodu: denar prevrta kjer sveder ne more
Kollerik
22. 12. 2023 19.20
+2
Lucky
23. 12. 2023 14.20
+2
Tk je Kollerik. Kolk jst poznam ta jezik, je sveder burgija.
Kollerik
23. 12. 2023 17.15
+0
Kollerik
22. 12. 2023 09.10
+5
Arabske milijarde pod mizo niso nobena ovira?
tomahawk
22. 12. 2023 08.36
+4
Itak sama korupcija uefa in fifa ampak superliga.....kakšen smisel bi imela? Gledat najbolše klube, ostali svet pa kaj? Nek drugorazredni nogomet? Ne vem no.
Petarda10
22. 12. 2023 08.50
+0
Niso to samo najboljsi, klubi preberi si malo sistem bile bi 3 lige
printer
22. 12. 2023 08.14
+9
Ta blefer Ceferin misli, da je Bog in da smo ostali brez pameti....kaksna izjava OMG, da nogomet ni na prodaj...ravno nogomet je ena velika prodaja in trgovanje.. in bo tako še naprej, dokler bodo nekateri reveži še naprej tulili iz tribun in trosili denar za karte, da lahko gledajo, kako se 22 odlicno placanih ne prevec pametnih posameznikov preganja za žogo...preveč pozornosti se namenja temu, samo ža žogobrc gre ljudje božji..
TITOSIMON
21. 12. 2023 21.47
+9
Nogomet ni na prodaj😂😂😂, ta pa je dobra
marcel124
21. 12. 2023 21.44
+10
Konec koncev se gre samo in samo za denar in to veliko denarja, tako UEFA kot tudi FIFA sta najbolj skorumpirani organizaciji in tudi zato nogomet ni več to kar je bil, že dolgo ne in zato ga tudi ni več užitek gledat, ker milionarji ipd ne morejo biti dobri nogometaši, še čisto vsakega so milijoni pokvarili, pa rečte kar hočete.
printer
21. 12. 2023 21.39
+7
Manipulator in velik blefer, kot njegov ata...
Lucky
21. 12. 2023 21.30
+6
Nisem najbolj pristaš super lige. Sam tole je totaln mim pihnu. Kaj pa UEFA dela drujga, kot prodaja fusbal? Maš licitacijo za TV pravice, sponzorje gledamo pred vsako tekmo, med polčasom in po tekmi. Edin kar je, UEFA da mogoče mal več dnara malim, kot bi ga dala super liga. Pol floskula o odprtosti. Če je odprta, pol ena super liga ne bi smela bit problem. Pol, da so trenutno sam 3 klubi, mogoče celo sam 2. Ko bo dost dnara na mizi, bo še marsikdo dahnu da. Nben ne ve, kaj se zadaj dogaja. Ustvart morjo sam kritično maso. Pol bo vse enostavn. Tavlke, tamali nkol niso preveč zanimal. Kamorkol se obrneš. Sam kolk je nujno potrebno.
David Rak
21. 12. 2023 21.26
+4
Uefa je najbolj skorumpirana organizacija na svetu.A je Čeferin pozabu,kk je prišel na čelu uefe?Platini in njegova kompanija,bi morali biti doživljensko v restu,pol evropskih klubov se financira od nesramno bogatih šejkov.Lahka govori on kar hoče,ta liga bo 100% nastala,ker bo Perez vse podkupu.
graf
22. 12. 2023 18.01
+1
jazpamislimtako
21. 12. 2023 21.17
+6
Da mi je vsaj en teden imet Čeferinovo plačo.
jazpamislimtako
21. 12. 2023 21.15
+5
Kako da ni na prodaj🥴 samo o denarju se v tem športu pogovarjajo. Kdo bo koga kupil za koliko itd.
St. Gallen
21. 12. 2023 20.50
+11
UEFA je najvecja pralnica denarja na svetu
natmat
21. 12. 2023 21.47
-1
Cupko
21. 12. 2023 20.30
+6
Tudi v košarki so se najprej branili evrolige, ker je preveč denarja v igri. Zdaj pa ta liga deluje in je tudi uspešna, Fiba pa zaradi užaljenosti, termine kvalifikacij razpisuje tako, da najboljši ne morejo igrati
misekmali
21. 12. 2023 20.12
-8
Odlično Aleksander!
Dinho8O
21. 12. 2023 20.07
+8
Ce ni naprodaj, pa ga naj deli z ostalimi in dokaze, da je format UEFE najboljsi. Čeferin se je tega lotil napačno. Prevec denarja je v tem projektu, da bi kar tako propadel.
blackwizard
21. 12. 2023 20.05
+5
tudi uefa ni čista čeferin....zato,pa imaš šejka zraven in polno keša.pač levičar
kakorkoliže
21. 12. 2023 19.59
+5
Konkurenca je dobrodšla povsod, tudi v nogometu.
21. 12. 2023 19.04
+16
Ta je šele počen, nogomet ni naprodaj, lepo te prosim.