Nogomet

Uefa z Aleksandrom Čeferinom za boljšo podnebno prihodnost

Ljubljana, 16. 12. 2020 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je naznanil, da se Uefa priključuje evropskemu zelenemu dogovoru. Ob tem je skupaj z legendarnim Philippom Lahmom razkril prav poseben načrt za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2024 gostila Nemčija.

Aleksander Čeferin in Uefa se priključujeta evropskemu zelenemu dogovoru.
Aleksander Čeferin in Uefa se priključujeta evropskemu zelenemu dogovoru. FOTO: AP

"Uefa se danes zavezuje evropskemu zelenemu dogovoru ne samo kot organizacija, temveč kot varuh nogometa – najbolj priljubljenega športa na svetu," je uvodoma povedal Aleksander Čeferin.  

Nadaljeval je: "Reševanje našega planeta je nuja za vse nas. Z evropskim podnebnim dogovorom se Uefa zavezuje k vzpostavljanju ciljev na temeljih znanosti, ki bodo zmanjšali Uefine emisije, da bodo v skladu s pariškim sporazumom; ustvarjanju 3-letne televizijske kampanje, ki bo evropski zeleni dogovor prinesla v domove po Evropi; vzpostavitvi zelene delovne skupine, ki bo vključevala nacionalne nogometne zveze in ostale nosilce interesov pred evropskim prvenstvom 2024."

"Skupaj z Uefo, kot soorganizatorji evropskega prvenstva, bomo skušali ta turnir narediti najbolj trajnosten in okolju prijazen v zgodovini," je dodal Philipp Lahm, nekdanji odlični nemški branilec, ki je zdaj eden od promotorjev Eura 2024. Turnir bo sicer v celoti gostila Nemčija. 

"Evropski nogomet stoji skupaj z Evropsko unijo na čelu podnebnih sprememb po našem planetu," je še zaključil Čeferin.

Kaj je evropski zeleni načrt?
"Podnebne spremembe in degradacija okolja življenjsko ogrožajo Evropo in svet. Da bi Evropa premagala ta izziv, potrebuje novo strategijo za rast za preoblikovanje Unije v sodobno gospodarstvo, ki bo učinkovito izkoriščalo vire in bo konkurenčno – v katerem do leta 2050 ne bo več emisij toplogrednih plinov; katerega gospodarska rast ne bo vezana na rabo virov in v katerem ne bo nihče prezrt," piše na spletni strani Evropske komisije. 

Dodajajo še, da je evropski zeleni dogovor časovni načrt za vzpostavitev trajnostnega gospodarstva EU. Ta cilj bodo dosegli, tako da bodo podnebne in okoljske izzive spremenili v priložnosti na vseh področjih politike in omogočili prehod, ki bo pravičen in vključujoč za vse.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zadomovino
16. 12. 2020 18.11
-1
UEFA, ČEFERIN IN ZELENI SPORAZUM?!?!???? KAJ TO POMENI??? DA BODO MILJARDERJI, RONALDO, MESSI, IBRAHIMOVIČLĆ ITD... S KOLESOM PRIŠLI NA TEKMO, BODO SE ODREKLI SPORNIM AVTOMOBILOM, TEKME SE NE BODO IGRALE POD 300 REFLEKTORJI... PA DAJ SAM NE BLUZITE S TEM FORAMI!!!
1model
16. 12. 2020 17.40
+3
Bravo naš najbolj karizmatični Slovenec. Človek na mestu. Škoda, da noče zaseti prestola v SLO. Mislim , da bi podrl rekord stranke SmC in dobil 2/3 VEČINO.
VAREN
16. 12. 2020 16.41
+3
Kar na turnirju ne prižgite nobene luči pa boste šparali, Pa na turnir naj vsi pridejo peš. Še kaj? Neumna Evropa se gre otroške igrice. Svinarije iz Indije in Kitajske jo pa ne bo dosegla. Kako neumni politiki.