Nogomet

Angleški poker poslal Ukrajince domov in še podžgal evforijo na Otoku

Rim, 03. 07. 2021 21.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obračun med angleško in ukrajinsko reprezentanco na stadionu Olimpico v Rimu je dal še zadnjega polfinalista letošnjega evropskega prvenstva. Med štiri najboljše so se uvrstili Angleži, ki so bili boljši s 4:0. Edini zadetek v prvem polčasu je že v četrti minuti dosegel Harry Kane, zmagovalec pa je bil odločen kmalu po začetku drugega, ko sta na 3:0 povišala Harry Maguire in s svojim drugim golom Kane. Kasneje pa je na svoj račun prišel še Jordan Henderson. V prvem polfinalu se bosta pomerili Italija in Španija, v drugem pa Danska in Anglija.

Angleška reprezentanca je očitno ujela pravi ritem. V napadu je do izraza (končno) prišel Harry Kane, obramba na čelu z vratarjem Jordanom Pickfordom pa je še naprej nepremagana. "Po teh 90 minutah sem še bolj samozavesten, kot sem bil prej. Največ, kar lahko povem o tej ekipi, je, da še nisem videl moštva, ki bi bilo tako kompletno. Vsi, ki stopijo na igrišče, imajo točno določeno vlogo. Vsi upravičujejo zaupanje selektorja," je svoje rojake pohvalil legendarni branilec Rio Ferdinand

Harry Maguire, strelec enega od štirih zadetkov, pa je bil pred mikrofonom BBC-ja odločen, da to še ni vse, kar je s soigralci pokazal na tem turnirju: "Želimo si iti naprej, ne bomo se ustavili, pred nami je še mnogo izzivov."

Zadetek Harryja Kana za 1:0 proti Ukrajini.
Zadetek Harryja Kana za 1:0 proti Ukrajini. FOTO: AP

Atomski začetek je nakazal, v katero smer bo šlo srečanje
Gareth Southgate je, čeprav se je to napovedovalo že dan pred obračunom, kar nekoliko presenetil, saj je Jadon Sancho začel svojo prvo tekmo na tem evropskem prvenstvu. Med 11 se je vrnil tudi Mason Mount, medtem ko niti na klopi ni bilo Bukaya Sake, ki je v petek na zadnjem treningu utrpel udarec. V konici napada je bil zopet Harry Kane, na levem krilu pa do te tekme prvi angleški strelec turnirja Raheem Sterling

To je bil najhitrejši zadetek (3:32) Anglije na evropskih prvenstvih po EP 2004 na Portugalskem, ko je Michael Owen domačinom zabil po dveh minutah in 25 sekundah. 

Angleži so srečanje v Rimu odprli naravnost fantastično. Že v četrti minuti je ukrajinsko obrambo z globinsko podajo "razrezal" Raheem Sterling, sijajno asistenco pa je iz neposredne bližine znal kronati Harry Kane. Napadalec Tottenhama v skupinskem delu nikakor ni našel prave forme, v izločilnih bojih pa je bil to zanj že drugi zadetek, potem ko je pred dnevi v polno meril za 2:0 proti Nemčiji. 

V 17. minuti je bil pri strelu Roman Jaremčuk, ki je lepo prodrl po levi strani, prišel v kazenski prostor, a mu ni uspelo natančneje zaključiti, tako da je Jordan Pickford uspel odbiti brez večjih težav. Po tretjini igralnega časa je imel Declan Rice drugo priložnost za tri leve, ko je sprožil z velike razdalje, Georgi Buščan pa je prav tako posredoval z odliko. 

Dve minuti kasneje je osrednji branilec Sergej Krivcov staknil poškodbo, Andrij Ševčenko je moral odreagirati, odločil se je za Viktorja Ciganka. Tik pred koncem prvega dela je za Ukrajino poskušal še Mikola Šaparenko, ki je s kakšnih 20 metrov za las meril mimo leve Pickfordove vratnice. Čeprav bi lahko pričakovali, da bo Anglija po hitro doseženem zadetku odprla ukrajinsko obrambo, se to ni zgodilo. V prvem polčasu smo tako spremljali zelo izenačen obračun, čemur pritrjuje podatek o strelih (5:5), tudi posest žoge pa je bila le malenkostno na strani Angležev (48:52). 

V drugem polčasu deja-vu prvega z nadgradnjo
Ukrajina je tako v drugih 45 minut vstopila povsem "živa", a se je to hitro spremenilo. Kmalu po nadaljevanju je Harry Kane izsilil prekršek. S prostega strela je v kazenski prostor predložek poslal Luke Shaw, njegov klubski soigralec Harry Maguire pa je bil najvišji v kazenskem prostoru za ekspresno povišanje prednosti. 

Če je v prvem delu Ukrajina kmalu po prejetem zadetku uspela vzpostaviti ravnovesje v igri, je v drugem Southgatova četa kmalu prišla do še enega gola, s katerim je bolj ali manj že odločila potnika v polfinale.  Zopet je akcija tekla po levi strani, Sterling je žogo s petko prepustil Shawu, ta je zopet poslal visok predložek, ki ga je na glavo dobil Kane in ga nato mojstrsko pretvoril v zadetek, potem ko je meril med nogami Buščana. 

27-letnik je dosegel svoj deveti gol za Anglijo na velikih tekmovanjih, s čimer se je na drugem mestu večne lestvice izenačil z legendarnim Alanom Shearerjem. Več od njiju jih je dosegel le Gary Lineker, in sicer deset.

Kane bi lahko v 62. minuti prišel celo do hat-tricka, potem ko je sprožil z levico z velike razdalje, a je Buščan sijajno odreagiral in je uspel odbiti v koto. Izvedel ga je Mason Mount, v osrčju kazenskega prostora pa je natančno podajo v zadetek pretvoril Jordan Henderson. V zadnjem delu tekme se je tempo močno umiril, saj je bil zmagovalec že odločen, Ukrajinci pa so se vdali v usodo. 

Kljub porazu so po zadnjem sodniškem žvižgu dočakali bučen pozdrav s strani nekaj sto rojakov, ki so pripotovali v italijansko prestolnico. Na drugi strani pa so Angleži že podžgali evforijo med rojaki na Otoku, ki bodo na polfinalnem obračunu z Dansko Wembley zagotovo zapolnili do zadnjega sedeža dovoljene kapacitete. Na domovanju treh levov jih bo lahko kar 60 tisoč. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
04. 07. 2021 08.11
+2
Levi azurri finale!