Nogomet

Ukrajina bo kljub vojni nogometno ligo izpeljala na domačih tleh

Kijev, 12. 07. 2022 22.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski minister za šport Vadim Gucajit je sporočil, da bo Ukrajina po prisilnem premoru avgusta začela z novo sezono ligaškega nogometa, ki bo kljub vojni in ob strogih varnostnih ukrepih potekala na domačih tleh.

"Ukrajinsko nogometno prvenstvo se bo začelo 23. avgusta," je prek uradnega Facebook profila oznanil ukrajinski minister za šport Vadim Gucajit. Liga se bo tako simbolično začela na narodni praznik ukrajinske zastave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinska nogometna zveza je bila februarja zaradi ruske invazije prisiljena prekiniti vsa nogometna tekmovanja, tudi ukrajinsko prvo ligo, v kateri je imel takrat Šahtar iz Donecka dve točki prednosti pred Dinamom iz Kijeva, a prvenstva nato niso mogli izpeljati do konca, prvaka pa tako niso okronali. Avgusta se bo torej ukrajinski nogomet počasi poskusil vrniti v normalno obliko tekmovanja, saj se bodo tekme (vsaj večinoma) igrale na ukrajinskih tleh.

Odločitev ukrajinske nogometne zveze je podprl tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se po besedah Gucajita zaveda, kako pomemben je nogomet za distrakcijo ljudstva v tako težkem obdobju. Pred pomembno odločitvijo je predsednik ukrajinske nogometne zveze Nikolaj Pavlov govoril tudi s predstavniki Fife in Uefe, ki so pomagali pri iskanju najboljše možne poti, k temu, da se nogomet vrne v Ukrajino.

"Od otrok pa do starejših ljudi, vsi so osredotočeni le na vojno. Vsak dan konzumiramo novice o posledicah vojne, kot je na primer število smrti, kar negativno vpliva na naše mentalno stanje. Nogomet ima veliko moč, s katero lahko ljudem pomaga misliti še o čem drugem kot le o vojni, kar bi bilo zelo dobrodošlo za naše ljudstvo, ki že nekaj časa ne more biti dobro razpoloženo. Nogomet nam lahko vsaj za trenutek pomaga sanjati o boljši prihodnosti, zato je edino pravilno, da ga vrnemo ukrajinskemu narodu." je ob odločitvi dejal Pavlov.

Gucajit pa je ob tem sporočil, da bodo tekme zaradi varnosti morale zaenkrat potekati brez gledalcev, na vsakem izmed stadionov pa bo dobro poskrbljeno za varnost nogometašev in osebja. V primeru zračnega napada bo tekma nemudoma prekinjena, vsi prisotni pa se bodo nemudoma skrili v zaklonišča, ki bodo na voljo na vseh stadionih.

Zaklonišče v Kijevu
Zaklonišče v Kijevu FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni nam vseeno
13. 07. 2022 18.04
-9
Liga se bo sproti krčila glede na napredovanje antinacističnih sil
Ni nam vseeno
13. 07. 2022 17.59
-8
Prvo kolo pa Zorya Luhansk in Mariupol ....
Intihar
13. 07. 2022 09.50
-6
So v vojni eu polna navideznih beguncev priprave po celi eu a ligo bojo igrali doma.kdo je tu nor
Maxim22
13. 07. 2022 08.34
-5
Evo, že imamo prvaka...
Suna darms
13. 07. 2022 08.34
-8
takoj ko so slišali da Fajon in strel pripravljata premirje, takoj so začeli z ligo.
Stinger
13. 07. 2022 08.33
-7
Pa Evrosong bi tudi radi organizirali. Očitno nas malo "perejo".
Luther
13. 07. 2022 08.26
-5
To je dokaz več, da Ukrajina ni v vojni. Situacija je enaka (samo bolj potencirana) kot je bila na S. Irskem. Putin ima prav, ko pravi, da je to specialna operacija.
glavni Baja
13. 07. 2022 08.30
-8