Nogomet

Nizozemci že v osmini finala, Ukrajina premagala Severno Makedonijo, Belgijci premočni za Dance

Bukarešta, 17. 06. 2021 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.M., M.D.
Komentarji
2

Ukrajinska nogometna reprezentanca je v Bukarešti v 2. krogu evropskega prvenstva premagala Severno Makedonijo z 2:1 (2:0). Za Ukrajino sta zadela Andrij Jarmolenko (29.) in Roman Jaremčuk (34.), za Severno Makedonijo pa Ezdzan Alioski (57.). Belgijska nogometna reprezentanca je na današnji tekmi 2. kroga na evropskem prvenstvu v Köbenhavnu premagala Dansko z 2:1 (0:1). Za Belgijo sta zadela Thorgan Hazard (55.) in Kevin De Bruyne (70.), za Dansko pa Yussuf Poulsen (2.). Nizozemska je z enajstmetrovko Memphisa Depaya (11.) in golom Denzela Dumfriesa (67.) premagala Avstrijo in se že uvrstila v osmino finala.

Nogometna reprezentanca Belgije je bila pretrd oreh za Dance, tekmo je dobila z rezultatom 2:1. Nogometno tekmo je zaznamovala gesta, ko so igralci v 10. minuti tekmo prekinili ter skupaj z gledalci z aplavzom posredovali sporočilo Christianu Eriksenu, s čimer so mu zaželeli čim hitrejše ter uspešno okrevanje. Danski nogometaš ima namreč na dresu številko 10.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Belgijci so na letošnji zaključni turnir prišli kot najresnejši kandidati za najvišja mesta, kar so na uvodnih dveh tekmah skupinskega dela tudi potrdili. Po zanesljivi zmagi v Sankt Peterburgu nad Rusi s 3:0 so danes v Köbenhavnu po hudem boju in po dobri predstavi v drugi polovici tekme ukanili tudi Dance ter si že zagotovili nastop v osmini finala. Na nabito polnem stadionu Parken se je uvodoma iskrilo na vse strani. Na veliko veselje domačih gledalcev se je po vsega 100 sekundah igre na semaforju zasvetil izid 1:0, potem ko je grobo napako belgijske zadnje obrambne vrste izkoristil Yussuf Poulsen in z diagonalnim strelom s 14 metrov premagal vratarja Thibauta Courtoisa

A danski napadi niso pojenjali niti po doseženem zadetku, v peti minuti je "slalom" Joakima Maehleja zaustavil Courtois, ki je le minuto kasneje zanesljivo posredoval tudi po strelu z glavo Daniela Wassa. V drugi polovici tekme je španski strokovnjak na klopi Belgijcev Roberto Martinez v ogenj poslal rekonvalescenta po hudih poškodbah obraza Kevina De Bruyneja, po prihodu enega najbolj kreativnih nogometašev na svetu pa so postopoma zaživeli tudi "rdeči vragi". 

V 55. minuti so Belgijci dosegli izenačujoči zadetek po bliskovitem nasprotnem napadu Romela Lukakuja, ki je v sredino podal do De Bruyneja, ta pa je lepo asistiral za gol Thorgana Hazarda. V nadaljevanju je bila žoga bolj ali manj v njihovi posesti. Svojo premoč so kronali v 70. minuti, po kombinirani akciji je De Bruyne z roba kazenskega prostora sprožil močan in natančen strel ter z levo nogo zadel desni spodnji kot nemočnega vratarja Kasperja Schmeichla. V končnici tekme so Danci skušali doseči izenačujoči gol. Še najbližje temu so bili v 87. minuti, po predložku Jensa Strygerja Larsena z desne strani je Martin Braithwaite po strelu z glavo zadel vratnico, tako da je ostalo pri zmagi Belgijcev.

Statistika tekme Danska – Belgija
Statistika tekme Danska – Belgija FOTO: Sofascore.com

Ukrajinci boljši od Severne Makedonije

Ukrajina je že na prvem dvoboju proti Nizozemski drago prodala svojo kožo in po hudem boju v Amsterdamu izgubila z 2:3, na današnjem obračunu v romunski prestolnici pa je po obojestransko všečni predstavi na kolena položila Severno Makedonijo. Slednja je na svojem drugem dvoboju na tako veliki sceni doživela še drugi poraz, v uvodnem krogu je bila od nje boljša naša severna soseda s 3:1. Obračun med Ukrajinci in Makedonci bo v zgodovini evropskih prvenstev ostal zapisan kot prvi, na katerem je pravico delila sodniška trojka iz neevropskih držav. V Bukarešti je bila ta vloga v rokah argentinskih sodnikov: glavni je bil 43-letni Fernando Rapallini, stranska pa Juan Pablo Belatti in Diego Bonfa. Ob tem je imel Slovenec Slavko Vinčić vlogo četrtega, njegov rojak Tomaž Klančnik pa status rezervnega sodnika.

Statistika na tekmi Ukrajina – Severna Makedonija
Statistika na tekmi Ukrajina – Severna Makedonija FOTO: Sofascore.com

Izbranci ukrajinskega selektorja Andreja Ševčenka so prevladovali v prvem polčasu. Že v osmi minuti je soigralec slovenskega reprezentanta Josipa Iličića pri Atalanti iz Bergama Ruslan Malinovskij z roba kazenskega prostora sprožil močan strel, ki ga je makedonski vratar Stole Dimitrievski z dobrim posredovanjem zaustavil, le tri minute kasneje pa je Stefan Ristovski v zadnjem trenutku blokiral strel Romana Jaremčuka. Makedonci so si edino priložnost v prvem polčasu priigrali v 16. minuti, po podaji Bobana Nikolova z desne strani je Eljif Elmas slabo zadel žogo in streljal mimo levih vrat dokaj nezaposlenega ukrajinskega vratarja Georgija Buščana

V 21. minuti so Ukrajinci dvakrat zagrozili, po prostem strelu Malinovskega in poskusu z glavo Ilije Zabarnjija pa je bil Dimitrievski obakrat na pravem mestu. Nato so na Nacionalni areni znova zagospodarili Ukrajinci. V 28. minuti so Andrija Jarmolenka zavoljo dobrega posredovanja Dimitrievskega malenkosti ločile od gola, po kotu z leve strani pa je napadalec West Hama po "fliperju" v kazenskem prostoru zadel za 1:0.

Ukrajinci so le pet minut kasneje povedli z 2:0, potem ko se je Jaremčuk spretno izognil prepovedanemu položaju in z rutinskim strelom po tleh ukanil makedonskega vratarja. Makedonci so v začetku drugega polčasa uprizorili oster napad na ukrajinska vrata. Najprej se je v drugi minuti nadaljevanja po dvojni podaji z Goranom Pandevom v lepi priložnosti znašel Arijan Ademi, a je njegov strel ubranil Buščan, v 55. minuti pa so znižali na 1:2. Najprej je Aleksandar Trajkovski z roba kazenskega prostora tudi zavoljo posredovanja Buščana zadel vratnico, v boju za odbito žogo pa je Oleksandr Karavajev na nedovoljen način zaustavil Pandeva, tako da je Rapallini pokazal na 11-metrovko. Kazenski strel je izvedel Ezdzan Alioski, njegov strel je ukrajinski vratar ubranil, odbitek pa je bočni igralec Leedsa vendarle pospravil za njegov hrbet in znižal na 1:2. 

V 65. minuti so Ukrajinci znova izpeljali kombinirano akcijo, zaključni strel Malinovskega pa je zaustavil Dimitrievski. Le tri minute kasneje so zagrozili tudi Makedonci, po "žabici" Trajkovskega s 25 metrov pa se je izkazal Buščan. V 74. minuti so bili znova nevarni Ševčenkovi izbranci, po naravnost popolni podaji Malinovskega pa je rezervist Viktor Cigankov z desetih metrov streljal mimo vrat. V 83. minuti je argentinski sodnik po posredovanju VAR naknadno pokazal na 11-metrovko zavoljo igranja z roko Daniela Avramovskega v svojem kazenskem prostoru, a je Dimitrievski prebral namero Malinovskega in ubranil njegov strel. V sklepnih minutah je Severna Makedonija skušala doseči izenačujoč gol, a je ukrajinska obramba odbila vse njene napade.

Nizozemci že v osmini finala

Nizozemski nogometaši so na letošnjem zaključnem turnirju dosegli drugo zmago. Po uvodni nad Ukrajinci so danes v Areni Johan Cruyff ugnali še Avstrijce in si izborili nastop v osmini finala. Vanj so se že uvrstili nogometaši iz Italije in Belgije, v izločilne boje se bodo tudi vse prvo in drugouvrščene reprezentance ter štiri najboljše tretjeuvrščene izbrane vrste iz skupinskega dela tekmovanja.

Izbranci nizozemskega selektorja Franka de Boera so takoj zagospodarili na amsterdamski zelenici in vršili pritisk na Avstrijce, vodilni gol pa so dosegli z "nekajminutno zamudo". Glavni izraelski sodnik Orel Grinfeld si je po posredovanju sistema VAR ogledal "bližnje srečanje" Avstrijca Davida Alabe in Nizozemca Denzela Dumfriesa, po njem pa pokazal na 11-metrovko, ki jo je po močnem in natančnem strelu zanesljivo realiziral Memphis Depay.

Memphis Depay je iz enajstmetrovke zadel svoj prvi gol na letošnjem Euru.
Memphis Depay je iz enajstmetrovke zadel svoj prvi gol na letošnjem Euru. FOTO: AP

Nizozemci so v drugem polčasu stopnjevali svojo igro, prvo priložnost so si priigrali šele v 61. minuti, po strelu z glavo Matthijsa de Ligta pa se je izkazal Bachmann. Avstrijki vratar je bil nemočen šest minut kasneje po bliskovitem nasprotnem napadu domačih nogometašev. Akcijo je začel Depay, po njegovi globinski podaji pa je rezervist Donyell Malen nesebično podal do Denzela Dumfriesa, ki je zadel za 2:0.

Avstrijci so najbolj resno dokaj nezaposlenega domačega vratarja Maartena Stekelenburga ogrozili v končnici dvoboja. V 81. minuti je strel Alabe z 20 metrov je švignil mimo njegove leve vratnice, štiri minute kasneje pa je zanesljivo posredoval po strelu Karima Onisiwoja. Para zadnjega kroga sta Severna Makedonija - Nizozemska in Ukrajina - Avstrija.

Čeprav so imeli Avstrijci na koncu žogo več v svoji posesti, so bili Nizozemci bolj nevarni.
Čeprav so imeli Avstrijci na koncu žogo več v svoji posesti, so bili Nizozemci bolj nevarni. FOTO: Sofascore.com

Izidi:
Ukrajina – Severna Makedonija 2:1 (2:0)

Jarmolenko 29.; Jaremčuk 34.; Alioski 57.

Danska – Belgija 1:2 (1:0)

Poulsen 2.; Hazard 55.; De Bruyne 70.

Nizozemska - Avstrija 2:0 (1:0)

Depay 11.(11 m), 2:0 Dumfries 67.

 

Lestvica skupine C:

1. Nizozemska 6 točk

2. Ukrajina 3 točke

3. Avstrija 3 točke

4. Severna Makedonija 0 točk

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
20. 06. 2021 08.50
Alioski avtohtoni makedonec😃😃😃
TEDOxy50pMEDO
17. 06. 2021 20.32
+4
Makedonci so govorili, da bodo dobili vse tri tekme v skupini. Zgleda, da bo obratno.