Nogomet

Ukrajinci v 121. minuti šokirali Švede za uvrstitev v četrtfinale

Glasgow, 29. 06. 2021 23.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
8

Ukrajinska nogometna reprezentanca je na zadnji tekmi osmine finala na letošnjem evropskem prvenstvu v Glasgowu po podaljških premagala Švedsko z 2:1 (1:1, 1:1). Švedi se bodo v četrtfinalu pomerili z reprezentanco Anglije.

Švedska - Ukrajina
Švedska - Ukrajina FOTO: AP

Ukrajina je zadnja četrtfinalistka letošnjega turnirja. Pred ukrajinsko izbrano vrsto, ki je šele v končnici drugega 15-minutnega podaljška po golu Artema Dovbika strla odpor Švedske, so si četrtfinalni nastop izborili tudi Češka, Danska, Italija, Belgija, Španija, Švica in Anglija. Četrtfinalni pari so Švica - Španija, Belgija - Italija (obe 2. julija), Češka - Danska in Anglija - Ukrajina (obe 3. julija).

Izbranci švedskega selektorja Janneja Anderssona so uvodoma zagospodarili v največjem škotskem mestu, prvo priložnost pa so si priigrali Ukrajinci, a se je po strelu Andreja Jarmolenka v 11. minuti izkazal švedski vratar Robin Olsen. Njegovi soigralci v polju so prvič nevarno zagrozili osem minut kasneje, po kombinaciji Dejana Kuluševskega in Alexandra Isaka na levi strani je slednji z roba kazenskega prostora streljal mimo leve vratnice ukrajinskega čuvaja mreže Georgija Buščana.

V nadaljevanju je igra potekala med obema kazenskima prostoroma, v 28. minuti pa so Ukrajinci povedli z 1:0. Po dolgi akciji in podaji Jarmolenka je igralec Manchester Cityja Aleksander Zinčenko po močnem polvoleju nekoliko z leve strani na kolena položil Olsena.

Statistika tekme Švedska - Ukrajina
Statistika tekme Švedska - Ukrajina FOTO: Sofascore.com

V končnici prvega polčasa so Švedi zaigrali agresivno in neprestano oblegali ukrajinska vrata. Njihov trud je bil poplačan v 43. minuti, ko je Emil Forsberg z 20 metrov sprožil močan strel, žoga pa je - po dotiku Ilje Zabarnjija - malce spremenila smer in končala za Buščanovim hrbtom.

Švedi so bili v drugi polovici tekme aktivnejši in bili več pri žogi, Ukrajinci pa so se branili in iskali svoje priložnosti v nasprotnih (pol)protinapadih. Eno od teh so skorajda izkoristili v 55. minuti, po podaji Jarmolenka pa je Sergej Sidorčuk zadel vratnico.

Le minuto kasneje so Švedi na sredini igrišča prekinili ukrajinski napad in sami izpeljali bliskovito akcijo, žoga pa je Forsbergovem zaključnem strelu zadela okvir ukrajinskih vrat. Sredi drugega polčasa so si Skandinavci priigrali dve lepi priložnosti. Po strelu Kuluševskega v 66. minuti se je izkazal Buščan, ki je bil tri minute kasneje nemočen po "projektilu" Forsberga, a je soigralec nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla pri Leipzigu drugič na tekmi zadel okvir vrat. Do konca rednega dela se izid ni spremenil.

V podaljšku sta obe ekipi prikazali previdno predstavo, Švedska pa je od 99. minute naprej imela igralca manj, saj je glavni italijanski sodnik Daniele Orsato - po posredovanju sistema Var - pokazal rdeči karton Marcusu Danielsonu po prekršku nad Artemom Besedinom.

Izbranci ukrajinskega selektorja Andreja Ševčenka sprva niso izkoristili kadrovske premoči na igrišču. Ko je že kazalo, da bo odločitev o zadnjem četrtfinalistu padla po "nogometni loteriji", pa je za Ukrajino najbolj pomemben gol v svoji karieri dosegel rezervist Artem Dovbik, ki je v igro vstopil v 106. minuti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osmina finala, Glasgow: 
Švedska - Ukrajina* 1:2 (1:1, 1:1)
Forsberg 43.; Zinčenko 27., Dovbik 120+1.

*potnik v četrtfinale
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hirajem
30. 06. 2021 09.26
-2
Slava Ukrajini!
Potouceni kramoh
30. 06. 2021 09.23
+5
Ej moji pionircki novinarski..
derek angelus
30. 06. 2021 09.08
+12
neverjetno ukrajinci zmagajo a svedi spilajo v cetrtfinalu haha.avtor jooj
lnterReflections
30. 06. 2021 09.20
+8
Švedi se bodo v četrfinalu pomerili z Anglijo :-l hahahah
Uporabnik1860941
30. 06. 2021 11.53
+3
Tukaj ni problem samo ta napaka, problem je v tem, da kljub opozorilom, še vedno niso popravili teksta. Kao boli nas k za bralce. Kao mi smo tukaj zaradi novinarja, ne on zaradi nas.
slo_veter
30. 06. 2021 08.13
+5
kakšen prekršek Danielsona, sem mislil da bo šla noga na pol.
Generacija56
30. 06. 2021 08.01
+25
"Švedi se bodo v četrtfinalu pomerili z reprezentanco Anglije." Bolj težko, če so izpadli....
olimpija007
30. 06. 2021 08.00
+21
Avtor a svedi se pa bojo kljub temu pomerili z anglezi?