Nogomet

Umrl je Diego Armando Maradona

Buenos Aires, 25. 11. 2020 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V 61. letu starosti je umrl velikan svetovnega nogometa Diego Armando Maradona, poroča argentinski dnevnik Clarin. Maradona je imel v zadnjih tednih zdravstvene težave, zaradi katerih je nekaj časa preživel v bolnišnici. Umrl je v domači oskrbi zaradi zastoja srca. V Argentini so razglasili tridnevno žalovanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Poslovil se je 'nogometni bog'
    08:29
    Iz 24UR ZVEČER: Poslovil se je 'nogometni bog'
  • Iz 24UR: Poslovil se je Diego Armando Maradona
    02:01
    Iz 24UR: Poslovil se je Diego Armando Maradona
  • Iz SVETA: Umrl Diego Armando Maradona
    04:40
    Iz SVETA: Umrl Diego Armando Maradona

Potem ko je Diego Armando Maradona v Buenos Airesu pred slabima dvema tednoma prestal operacijo zaradi krvnega strdka v možganih, so ga izpustili v domačo oskrbo v buenosaireško četrt Tigre. V sredo pozno popoldne po srednjeevropskem času pa je svet pretresla novica o smrti enega največjih nogometašev vseh časov, ki je 30. oktobra dopolnil 60 let. Velikanu argentinskega in svetovnega nogometa naj bi se ustavilo srce.

Maradona je bil praktično vse do "izbruha" ere Cristiana Ronalda in Lionela Messija skupaj z Brazilcem Pelejem nesporno najboljši nogometaš vseh časov. "Kako žalostna novica," je iz domovine sporočil legendarni Brazilec, ki ima tudi sam v 81. letu starosti vedno več zdravstvenih težav. "Jaz sem izgubil velikega prijatelja, svet pa je izgubil legendo. Veliko je treba še povedati, a naj za zdaj Bog prinese moč njegovi družini. Nekega dne upam, da bova lahko brcala žogo skupaj na nebu," je dodal Pele.

Dnevnik Clarin je na svoji spletni strani zapisal, da se je zgodilo "neizbežno" in da gre za udarec, ki odmeva po vseh koncih sveta. Maradona je umrl okoli 12. ure po argentinskem času, saj zdravnikom, ki so mu pomagali v njegovi vili, reanimacija po zastoju srca ni uspela. Clarin dodaja, da se je Maradona po podatkih njegove družine in najbližjih prijateljev v zadnjih dneh počutil "zelo tesnobno in živčno", zato naj bi razmišljali celo o nadaljevanju zdravljenja na Kubi, kjer je bil še v času vladavine Fidela Castra reden gost. Castro in Maradona sta umrla na isti dan, 25. novembra, potem ko je omenjeni datum svetu nogometa leta 2005 vzel tudi legendarnega severnoirskega nogometaša Georgea Besta.

"To je novica, ki bo zaznamovala zgodovino. Poved, ki se je zapisala velikokrat, a je vedno preigrala usodo, zdaj pa je del žalostne resničnosti: umrl je Diego Armando Maradona," je zapisal Clarin.

Legenda Argentine in Napolija
Maradona je imel v zadnjih desetletjih, sploh po koncu profesionalne športne poti, veliko zdravstvenih težav, ki naj bi bile povezane tudi z zlorabo alkohola in drog. A se je nogometaš, ki je v karieri nastopal za ekipe Argentinos Juinors, Boca Juniors, Barcelono, Napoli, Sevillo in Newell's Old Boys, vedno znova izogibal žalostni usodi. Nazadnje je kot trener vodil argentinskega prvoligaša Gimnasio iz La Plate, bil pa je tudi trener Racing Cluba, Al-Vasla, Fudžaire in Doradosa ter seveda selektor argentinske članske izbrane vrste, ki jo je vodil v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in na kasnejšem mundialu v Južni Afriki leta 2010.

Počivaj v miru, Diego.
Počivaj v miru, Diego. FOTO: AP

Za mnoge je legendarni Argentinec, ki je praviloma na hrbtu nosil številko deset, odšel kot najboljši nogometaš vseh časov. Še posebej po božje so ga poleg domače Argentine častili v Neaplju, kamor je kot član tamkajšnjega Napolija prinesel edina državna naslova v zgodovini kluba v sezonah 1986/87 in 1989/90. Z Argentino je bil svetovni prvak leta 1986 v Mehiki, kjer je dosegel svetovno slavo in kultni status v srcih ljubiteljev nogometa (tudi) po zaslugi golov proti Angliji. Prvega je kontroverzno dosegel s pomočjo roke, drugega pa po neverjetnem prodoru z lastne polovice vse do vrat tekmecev, kar še vedno velja za enega najlepših zadetkov vseh časov. V medijih je Maradonova roka dobila vzdevek "božja roka". Gre za besedno zvezo, ki jo je uporabil sam legendarni nogometaš. V velikem finalu so "gavči" z Maradono na čelu premagali Zahodno Nemčijo s 3:2.

Zlate žoge nikoli ni osvojil oziroma so mu jo leta 1996 pri reviji France Football podelili za posebne zasluge.

Po Neaplju so se v sredo razlegali poki petard, mesto pa je razsvetlilo tudi več bakel: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Najbolj mi je žal, ker nimam staršev'
"Bil sem in še vedno sem zelo srečen. Nogomet mi je dal vse, kar imam, in več, kot bi si lahko predstavljal," je v zadnjem intervjuju za Clarin ob proslavljanju 60. rojstnega dne dejal Maradona. "Če ne bi bilo te odvisnosti, bi lahko igral še veliko dlje. A danes je to preteklost, dobro sem in najbolj mi je žal za to, ker nimam staršev. Vedno prosim za to, še dan več s Toto (mamo, op. a.), a vem, da je z neba ponosna name in da je bila zelo srečna. Želim si, da bi ta pandemija čim prej minila in da bi šla moja Argentina naprej. Vsem Argentincem želim, da bi jim šlo dobro, imamo prekrasno državo in zaupam v našega predsednika, da nas bo uspel izvleči iz tega. Zelo me žalosti, ko vidim otroke, ki nimajo hrane, jaz vem, kako je biti lačen, vem, kakšen je občutek v trebuhu, ko nekaj dni ne ješ, to pa se v moji državi ne sme dogajati. To je moja želja, videti Argentince srečne, da imajo delo in da vse dni jedo."

Najboljši trenutki Diega Maradone v Serie A:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še nekaj najlepših golov in potez v karieri Maradone:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3