Nogomet

Umrla je Arsenalova super navijačica, ki več kot 60 let ni zamudila ene tekme

London, 25. 07. 2022 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Maria Petri je bila ikona londonskega Arsenala, super navijačica, ki praktično nikoli ni manjkala na tribunah. Več kot 60 let je bila nepogrešljiva podpornica topničarjev, navijala je tudi za mladinsko in žensko ekipo, njena smrt pa je užalostila vse, ki so povezani z Arsenalom. Večkrat je dejala, da je Arsenal njena družina. "Njen duh, ljubezen in predanost klubu bodo živeli večno," so med drugim zapisali v njen spomin na uradni klubski spletni strani.

Marii Petri so v angleških medijih nadeli naziv super navijačica, kar je več kot zasluženo, saj je zavzeto spremljala londonski Arsenal praktično vse svoje življenje. Na uradni spletni strani kluba so objavili vest, da je 83-letna Maria Petri umrla, navijačica topničarjev ("Gunners") je s tribun zavzeto in brez premora spremljala svojo ekipo več kot 60 let. Pa to ne velja le za tekme prve ekipe Arsenala, temveč je obiskovala in navijala tudi na tekmah rezervnega in mladinskega moštva, kasneje seveda tudi na tekmah ženske ekipe.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Več let je Maria obiskovala vse moške, ženske in mladinske tekme, da bi podprla Arsenal. Njen duh, ljubezen in predanost klubu bodo živeli večno. Počivaj v miru, Maria," so pri Arsenalu zapisali na Twitterju. 

"Zelo težko je ubesediti, kaj je Maria pomenila za vse vpletene v nogometnem klubu Arsenal: igralce, osebje in druge navijače. Redko je mogoče reči, da tekme preprosto ne bodo več enake brez podpornikov, toda Mariina prisotnost, njena legendarna 'Come on You Gunners!' in številne, številne podporne pesmi, ustvarjene v desetletjih, bodo resnično pustile praznino na tekmah na stadionih Emirates, Meadow Park in na gostujočih tekmah, kjer koli igramo."

"Maria Petri je začela spremljati Arsenal leta 1950, stara komaj 12 let, in ostala zvesta navijačica do konca svojega življenja. Bila je redno prisotna na tekmah prve, rezervne in mladinske ekipe, in ko so leta 1987 ustanovili Arsenal Ladies, jih je vzela k srcu in postala sinonim za ekipo s sedežem v Boreham Woodu. Vsaka Marijina slika  je vedno osvetljena z njenim čudovitim nasmehom in nasmehi vseh okoli nje, napolnjeni z njeno nalezljivo pozitivnostjo in iskrico v očeh."

"Nekdanja učiteljica je bila odločena, da bo optimistična, bila je neomajno pozitivna ne glede na okoliščine igre in upamo, da bodo kot poklon Marii navijači delili njen optimizem in duh kot spomin na to zelo posebno oboževalko," so med drugim še zapisali na spletni strani londonskega kluba z dolgo tradicijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Uničena sem, ko sem slišala novico o Marii," je tvitnila branilka Arsenala in kapetanka angleške reprezentance Leah Williamson. "Besede nikoli ne bodo dovolj, da bi opisali pomen Marie za Arsenal."

Beth Mead, ki je ena izmed mnogih nogometašic Arsenala, za katere je Maria imela izvirne navijaške pesmi, se je prav tako poklonila njenemu spominu: "Maria. Popolnoma sem uničena, ko sem slišala to novico. Oboževalka in ženska kot nobena druga. Nenadomestljiva. Pravi navdih in junakinja. Počivaj, brez tebe ne bo isto."

Njeni grško-ciprski starši so se leta 1938 preselili v Anglijo in leto pozneje se je rodila Maria, pri 12 letih je na radiu slišala za Arsenal in se takoj zaljubila v nogomet in londonski klub. Maria je pogosto govorila, da je bil "Arsenal njena družina", v enem od intervjujev pa je dejala: "Zaljubljena sem v Arsenal. To je vse, kar lahko rečem. Ker nimam lastne družine, je Arsenal moja družina."

Ko je razkrila, zakaj jo muči misel na smrt, je dejala: "Ko bom umrla, bom zelo vznemirjena," je povedala, na vprašanje, zakaj, pa je odgovorila: "No, ne bom mogla več gledati Arsenala."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
26. 07. 2022 16.02
+0
Kaj so ti igralci arsenala mislili da bo zivela 300let
Pwhite
26. 07. 2022 08.02
+1
Uh, je bila vsaj odrešena njihovih porazov.
dark horse
25. 07. 2022 15.54
-1
Več kot 60 al več kot 70. Matematika vam ne gre očitno
Pablo1119
25. 07. 2022 15.41
+5
yanay
25. 07. 2022 15.19
+7
Vsa čast, Gospa, zvestoba do groba! Arsenal bi moral imeti vaš portret na najbolj vidnem mestu.
ho?emVšolo
25. 07. 2022 15.04
+3
zdaj se je inkarnirala v nogometaša