Nogomet

Uradna preiskava nesreče Emiliana Sale: letalo razpadlo že v zraku

London, 13. 03. 2020 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalci letalske nesreče, v kateri sta 21. januarja 2019 umrla pilot David Ibbotson in argentinski nogometaš Emiliano Sala, trdijo, da je do nesreče prišlo po tem, ko je Ibbotson izgubil oblast nad letalom, ki je nato zaradi prevelike hitrosti v zraku razpadlo.

Navijači Cardiffa (na fotografiji) kljub smrti nogometaša, ki za valižanski ponos ni nikoli zaigral, niso pozabili na Argentinca in njegovo družino. Ta je sicer pred meseci tragično izgubila tudi Emilianovega očena Horacia.
Navijači Cardiffa (na fotografiji) kljub smrti nogometaša, ki za valižanski ponos ni nikoli zaigral, niso pozabili na Argentinca in njegovo družino. Ta je sicer pred meseci tragično izgubila tudi Emilianovega očena Horacia. FOTO: AP

V uradni preiskavi nesreče so sklenili, da je pilot David Ibbotson, čigar trupla še niso našli, izgubil oblast nad letalom, s katerim je na letu iz Nantesa v Cardiff prevažal novega napadalca tamkajšnjega premierligaša Cardiff Cityja Emiliana Salo. Truplo 28-letnega Argentinca so v zasebni reševalni akciji našli v razpadlem letalu na dnu Rokavskega preliva in ga kasneje pokopali v rodnem mestu Progreso, medtem ko je potekala uradna preiskava.

"Pilot je izgubil nadzor nad letalom, ko je ročno izvajal zavoj," piše v zaključkih preiskave Britanske agencije za letalske nesreče (AAIB). "Letalo je posledično razpadlo v zraku med manevriranjem pri hitrosti, ki je bila občutno višja od tiste, ki jo za manevriranje dovoljuje izdelovalec."

Dodali so: "Pilot je bil najverjetneje pod vplivom zastrupitve z ogljikovim monoksidom."

Strm padec in trčenje pri 434 km/h
Sala naj bi bil takrat že "globoko v nezavesti", so dodali, vodja preiskovalne ekipe Crispin Orr pa je preiskavo opisal kot "dolgo in kompleksno". Cardiff City se je že odzval, rekoč, da je bil storjen "pomemben korak", ki pa je odprl "številna nova vprašanja", za katera upajo, da se jim bodo v prihodnje odgovorni tudi posvetili.

Za nočno letenje z enomotornim letalom Piper Malibu N264DB pilot Ibbotson ni imel ustreznih dovoljenj. Letalo naj bi tik pred usodnim trkom severno od otoka Guernsey strmo padalo, pilot pa je neuspešno poskušal dvigniti nos, zaradi česar je začelo razpadati in v morje na koncu trčilo z okoli 434 km/h. Odkrili so tudi napako na avtopilotu, vse skupaj pa je še dodatno potrdilo prve ocene, da niti Ibbotson niti letalo tistega usodnega večera ne bi smela poleteti iz Nantesa. Tudi v končnem poročilu nesreče piše, da Ibbotson ni imel več veljavnega dovoljenja za upravljanje za komercialne polete z letali, obenem pa tudi letalo Piper Malibu ni imelo dovoljenja za polete.

"Izguba nadzora nad letalom se je zgodila, ker sam polet ni bil opravljen z varnostnimi standardi za komercialne polete," so zapisali v poročilu in besede podkrepili z dejstvom, da je polet potekal v slabih razmerah, z nizko stopnjo vidljivosti ter da se pilot ni usposabljal v takšnih pogojih. V poročilu je še zapisano, da letalo ni imelo senzorjev za vsebnost ogljikovega monoksida v kabini, zaradi česar pilot ni imel možnosti predčasno prekiniti leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Malo_sutra
14. 03. 2020 08.18
+2
Pri tej placi mi ni jasno da gledas na ceno prevoza?! In zavrnes pot z pravim letalom in se vsedes na tega pipistrelčka. Nimamo se tu vec kaj pogovarjat kdo je kriv in kdo ni.
pogan
13. 03. 2020 18.30
-19
Pa kaj to koga še dejansko zanima?
InterCurvaNord
13. 03. 2020 19.25
+3