Nogomet

V Belgiji vlada podaljšala prepoved športnih tekmovanj, nogometna liga najbrž že zaključena

Bruselj, 06. 05. 2020 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Belgijska premierka Sophie Wilmes je danes napovedala, da v državi do vključno 31. julija podaljšujejo prepoved vseh amaterskih in profesionalnih športnih tekmovanj. Ta odločitev, ki so jo sprejeli po priporočilih sveta za javno zdravje, pomeni, da se prekinjena sezona 2019/20 belgijskega prvoligaškega nogometnega prvenstva ne bo mogla nadaljevati.

V državi z 11,5 milijona prebivalci, v kateri je za covidom-19 umrlo več kot 8300 ljudi, so prve ukrepe proti novemu koronavirusu omilili že v drugi polovici aprila. V ponedeljek pa so se odprla podjetja, ki poslujejo z drugimi podjetji, in trgovine z blagom. V večji meri je začel obratovati javni potniški promet.

A rahljanje ukrepov ne zadeva športnih tekmovanj. Belgijska nogometna zveza bo tako prisiljena po zgledu nizozemske in francoske končati prvoligaško prvenstvo. Na Nizozemskem so prvenstvo končali ne da bi razglasili prvaka, v Franciji pa je naslov pripadel PSG. Skupščina belgijske Pro League bo 15. maja, na kateri pa bodo lahko le formalno potrdili konec lige in določili pogoje, ki jih bo konec prvenstva prinesel klubom.

Igrišča bodo za poklicne športnike v Belgiji še dolgo 'prepovedana'
Igrišča bodo za poklicne športnike v Belgiji še dolgo 'prepovedana' FOTO: AP

Sporočili so, da podpirajo odločitev belgijskega sveta za javno zdravje, že dlje časa pa razmišljajo o predčasnem koncu tekmovanja v državi.

Belgijska zgodba o tem, ali naj tekmovanje odpovedo ali ne, se je začela 2. aprila. Takrat so v izvršnem odboru prvič omenili možnost predčasnega konca, pozneje pa so odločitev zaradi grožnje predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina s sankcijami prestavili najprej na 21., potem na 25. april in na 4. maj. Belgijski nogomet si je med koronakrizo nakopal kar precejšnjo jezo Uefe, ki je sprva vodstvom lig in zvezam, ki bi utegnile predčasno zaključiti sezono, zagrozila s prepovedjo nastopanja v evropskih klubskih tekmovanjih.

Naslov prvaka po priporočilih Uefe Bruggu
Kasneje pa so iz Uefe sporočili, da se lahko krovne nogometne zveze ali lige v evropskih državah same odločijo, ali bodo nadaljevale s prvenstvi ali pa jih bodo predčasno končale in Uefi ob upoštevanju lestvic sporočile imena klubov, ki bodo v sezoni 2020/21 tekmovali v Evropi. Naslov belgijskega prvaka bi osvojil Brugge, ki ima po 29 krogih 15 točk prednosti pred Gentom. Do konca je ostalo še 11 krogov.

Sledijo Chraleroi, Antwerpen in Standard Liege. Cercle Brugge Dina Hotića, nekdanjega nogometaša Maribora in mlajših slovenskih reprezentančnih selekcij, zdaj pa reprezentanta BiH, je 14. med 16 ekipami. Belgijska vlada je sicer vse do 31. avgusta prepovedala vsa množična zborovanja. V nasprotju z belgijsko premierko je nemška kanclerka Angela Merkel v sredo prižgala zeleno luč bundesligi, da nadaljuje sezono od sredine maja za zaprtimi vrati stadionov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.