Nogomet

V drugo gre rado? Fiorentina bo skušala v Atenah zaceliti praške rane

Atene , 28. 05. 2024 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stadion Agia Sophia v Atenah bo v sredo gostil tretji finale Konferenčne lige. V njem bo drugič igrala Fiorentina, ki je lani izgubila proti West Hamu. Bo proti Olympiakosu uspela zaceliti lanske rane? "Lanska izkušnja nam bo zelo pomagala. Imamo priložnost spisati zgodovino. Za nas, za klub, za mesto," pred tekmo sporoča strateg Firenčanov Vincenzo Italiano. Prenos bo na Kanalu A in VOYO od 20.30 dalje.

Lani so morali varovanci Vincenza Italiana v finalu priznati premoč West Hamu. V praški Fortuna Areni je dolgo kazalo na podaljške, dokler ni v sodniškem dodatku odločilni zadetek za zmago kladiv (2:1) dosegel Jarrod Bowen

Vijoličasti lovijo svojo tretjo evropsko lovoriko. Davnega leta 1961 so v pokalu pokalnih zmagovalcev na dveh tekmah s skupnim izidom 4:1 ugnali Glasgow Rangers, pet let kasneje so v zrak dvignili lovoriko pozabljenega in predvsem manj cenjenega Mitropa pokala.

To je bil za Fiorentino boleč poraz, a tudi dobra šola, je prepričan Italiano. "Vsi vemo, kaj nas čaka. Do finala smo prišli brez poraza v izločilnih bojih. Lanska izkušnja nam bo zelo pomagala, sploh v pripravi na tekmo. Nogometaši so mirni, saj vedo, kaj lahko pričakujejo," pravi 46-letni v nemškem Karlsruheju rojeni strokovnjak.

Eden njegovih najbolj izkušenih varovancev Giacomo Bonaventura je dodal: "Naša samozavest je visoka. Vemo, da imamo vrhunsko ekipo, ki ni brez razloga drugič zaporedoma v finalu. Pripravljeni smo." 

O Grkih z izbranimi besedami

Fiorentini bo nasproti stal Olympiakos, ki bo igral v domačih Atenah, a na stadionu velikega rivala AEK-a. Italiano je imel za pirejskega velikana same izbrane besede, izpostavil pa je trenerja Joseja Luisa Mendilibarja, ki je v prejšnji sezoni s Sevillo osvojil Ligo Evropa. 

Ali ste vedeli? Fiorentina ima priložnost prekiniti 23-letno sušo brez lovorike. Olympiakos pa lahko postane sploh prvi grški klub z evropsko lovoriko. 

"Imajo ogromno izkušenih nogometašev, obilo kvalitete, predvsem v napadu, in trenerja, ki je že dobival evropske naslove," je pojasnil trener Fiorentine, medtem ko je Bonaventura izpostavil rezultate rdeče-belih, ki da govorijo sami zase. Nenazadnje je Olympaikos v polfinalu s skupnim izidom 6:2 izločil glavnega favorita za naslov v tem tekmovanju Aston Villo.

"Vemo, kako zahtevno bo, saj je Olympiakos vrhunska ekipa, pred katero sta pokleknila Fenerbahče in Aston Villa. Ampak nismo prišli tako daleč, da bi razmišljali o nasprotniku. Moramo se osredotočiti nase in svojo igro," je razmišljal 34-letni vezist, ki je lani v finalu dosegel edini zadetek svoje ekipe. 

Lani so Konferenčno ligo dobili nogometaši West Hama. Prva izvedba tega tekmovanja je pripadla Romi, ki je  bila v Tirani boljša od Feyenoorda.
Lani so Konferenčno ligo dobili nogometaši West Hama. Prva izvedba tega tekmovanja je pripadla Romi, ki je bila v Tirani boljša od Feyenoorda. FOTO: AP

Lovorika bi Italiji priigrala dodatno mesto v Evropi 

Za Fiorentino bodo pesti stiskali tudi navijači Torina. Ne zgolj zato, ker so privrženci obeh klubov že dolga leta v prijateljskih odnosih. Zmaga vijoličastih bi namreč pomenila, da bi italijanska liga za naslednjo sezono pridobila še dodatno mesto v Konferenčni ligi, ki bi pripadlo prav Torinčanom. Italija bi tako v evropskih tekmovanjih imela kar devet predstavnikov (pet v Ligi prvakov, tri v Ligi Evropa in enega v Konferenčni ligi). 

12 tekem, 6 zmag, 6 remijev 

"La Viola" v tej sezoni Konferenčne lige sploh še ne pozna poraza. V skupinskem delu je z 12 točkami osvojila prvo mesto, potem ko je bila boljša od Ferencvaroša, Genka in Čukaričkega. V osmini finala je s skupnim izidom 5:4 ugnala Maccabi iz Haife, potem je z 2:0 izločila Viktorio Plzen, v polfinalu po pravi drami pa še Club Brugge. Prva tekma se je v izjemno zahtevnih pogojih na stadionu Artemio Franchi, kjer je močno deževalo, končala s 3:2. V Belgiji pa je bilo 1:1, potem ko je za Fiorentino zmagoviti gol v podaljšku v 108. minuti dosegel Cristiano Biraghi.

Finale Konferenčne lige v živo na Kanalu A in VOYO
Finale Konferenčne lige v živo na Kanalu A in VOYO FOTO: 24ur.com

Najbolj učinkovit Gonzalez, najbolj obremenjeni trije 

To je bil eden od treh zadetkov, ki jih je v tej sezoni za klub dosegel 31-letni bočni branilec. Med strelci sicer prednjači argentinski zvezdnik Nicolas Gonzalez, na 42 tekmah je v polno meril 15-krat. Drugi je njegov rojak, napadalec Lucas Beltran. Štiri od skupno desetih golov v tej sezoni je dosegel v Konferenčni ligi. Beltran je tudi eden od treh, ki so letos za Fiorentino igrali največ. Skupaj s srbskim branilcem Nikolo Milenkovićem in italijanskim vezistom Rolandom Mandragoro bo v sredo vknjižil 50. nastop v tej sezoni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesna Kovacevic
28. 05. 2024 19.26
Morebitni moj medij.Obete se vrhunski konferencni finale med Olimpiakosom in Fiorentino.Italijanski klub Fiorentina nima prevec dobrih spominov iz prejsnjih dveh final.Ogorcen boj bo.
kala 09
28. 05. 2024 17.42
-1
Zelo malo šanse Imajo