Nogomet

V Fazaneriji prvi polčas Murinega lova na evropsko ligo

Murska Sobota, 18. 08. 2021 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometni klub Mura si bo v četrtek ob 20. uri na domačem stadionu proti avstrijskemu Sturmu iz Gradca na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za nastop v skupinskem delu evropske lige skušal priigrati kar najboljše izhodišče. Tudi ob porazu v skupnem seštevku, povratna tekma bo prihodnji teden, pa Muri jesen v Evropi ne more več uiti.

Slovenski državni prvaki so letošnjo evropsko pot začeli v kvalifikacijah za elitno Ligo prvakov. V prvem krogu so s skupnim izidom 6:0 zanesljivo ugnali severnomakedonsko Škendijo. V drugem krogu je bil po dveh zahtevnih obračunih s končnim izidom 3:1 boljši bolgarski Ludogorec, zaradi česar so se Sobočani preselili v kvalifikacije za evropsko ligo.

Mura je v tamkajšnjem tretjem krogu glavni korak proti evropski jeseni naredila proti litovskem Žalgirisu, ki ga je v skupnem izidu ugnala z 1:0, potem ko je v gosteh za zmago, vredno skoraj tri milijone evrov, zadel kapetan Žiga Kous.

Mura - Žalgiris
Mura - Žalgiris FOTO: Luka Kotnik

Kakor koli se bo že končal obračun s Sturmom, bodo jesen aktualni državni prvaki preživeli v Evropi. To jim bo uspelo kot drugemu slovenskemu klubu, potem ko je večkrat slast igranja v skupinskih delih evropskih tekmovanj izkusil Maribor, nazadnje v sezoni 2017/18 v Ligi prvakov. Ob ustanovitvi nove konferenčne lige je bilo jasno, da po zmagi proti Žalgirisu Muri ne more uiti vsaj skupinski del tega novega tekmovanja, z zmago proti Sturmu pa si lahko zagotovi nastop v glavnem delu evropskega pokala. Ta bi Murašem prinesel natanko 3,63 milijona evrov, medtem ko bi bil poraz in nastop v konferenčni ligi vreden 2,94 milijona evrov.

Pred črno-belimi pa je zelo zahtevna naloga v podobi avstrijskega Sturma. Nogometaši iz Gradca so sezono avstrijskega prvenstva začeli sijajno in po začetnem porazu proti Salzburgu (1:3) nanizali tri zanesljive zmage proti Wolfsbergerju (4:1), Altachu (3:1,) v zadnjem krogu konec tedna pa so ugnali še LASK (3:1). Na drugi strani je forma Mure precej bolj nestanovitna. V domačem prvenstvu so varovanci Anteja Šimundže še brez zmage na predzadnjem devetem mestu. Na računu imajo vsega dve točki po štirih krogih, minuli konec tedna pa je neurje v Murski Soboti prekinilo dvoboj proti Radomljam v 60. minuti pri izidu 2:2. Pred tem so remizirali z Aluminijem (1:1), Bravom (1:1) ter izgubili proti Kopru (2:3) in Taboru iz Sežane (0:3).

THUMBNAIL: Mura - Radomlje
THUMBNAIL: Mura - Radomlje FOTO: Twitter

Sturm je po vrednotenju Transfermarkta precej dražja ekipa (27,48 milijona evrov) v primerjavi z Murino, vrednost te znaša 7,18 milijona evrov. Sturm je v zadnji krog kvalifikacij za evropsko ligo uvrščen neposredno po lanskem tretjem mestu v ligi za prvaka v avstrijskem prvenstvu. Šimundža jih kljub kakovosti vidi kot povsem drugačno ekipo od Ludogorca."Imajo hitrost, dinamiko in agresivnost. To so njihove glavne lastnosti. Z Ludogorcem jih ne moremo primerjati. Gre za povsem drugačni ekipi. Bolgari so bili tehnično na višjem nivoju, Sturm pa ima prednost v fizični pripravljenosti. Ekipa je podkrepljena predvsem s hitrostjo in igra povsem drugačen nogomet kot Ludogorec," je na današnjih izjavah za medije dejal 49-letni strateg Mure. "Čaka nas zares težka tekma s kvalitetnim nasprotnikom. Največja nevarnost nasprotnika so tako imenovane druge žoge, ki jih napadajo in osvojijo ter s posestjo kasneje napadajo globino. Ob tem bi izpostavil še prekinitve. Mislim, da moramo biti prav na to najbolj pripravljeni," pa je pred tekmo izpostavil nogometaš Mure Žan Karničnik.

Mura - Žaligiris
Mura - Žaligiris FOTO: Luka Kotnik

Pri Sturmu so na drugi strani prepričani, da lahko stavijo tudi na poznavanje nogometnega kluba Mura. V pogovoru za Kleine Zeitung je namreč nogometaš Sturma, Slovenec Jon Gorenc Stanković, izpostavil tudi vlogo svojega očeta, ki je oglednik Sturma in v teh dneh zadolžen za analizo iger četrtkovih tekmecev. Občasni slovenski reprezentant in eden ključnih nogometašev avstrijskega prvoligaša je v novi vlogi na sredini igrišča letos na petih tekmah že dosegel gol in podajo.

Šimundža se je s svojimi varovanci doslej dobro pripravil na evropske tekmece, blizu presenečenja pa je bil tudi že proti Ludogorcu (37,7 milijona evrov po Transfermarktu), ki velja za podobno kakovostno ekipo kot Sturm. Izkušnje z zahtevnih evropskih tekem ima Šimundža precej, nenazadnje je prav Mariborčane vodil tako v skupinskem delu evropske lige (2013/14) kot Lige prvakov (2014/15).

Zdaj bo skušal strateg črno-belih svoje moštvo še drugič popeljati v evropsko ligo, pritiska pa bo na ramenih njegovih varovancev vseeno nekoliko manj, saj so glavnino dela opravil že proti Žalgirisu. Proti Avstrijcem bodo morali Muraši prikazati precej več, da presenetijo tekmece, ki v dvoboj vstopajo kot favoriti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GO INTER
19. 08. 2021 20.56
+1
Js sm mislu da igra mura proti sturm gradcu ne pa proti SODNIKOM in sturmu gradcu gradcu
Boris Kavčič
19. 08. 2021 20.27
+1
prenos je kje???
RUBEŽ
18. 08. 2021 20.36
-1
Nabijanje v tri dni. Forma Mure je slaba in za to je kriv Šimeni. Mislim, da bi moral oditi.
Fox79
18. 08. 2021 21.23
+1