Nogomet

Sodišče EU ugodilo superligi: Fifa in Uefa sta izrabili svoj položaj

Luksemburg, 21. 12. 2023 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodišče EU je v sodbi ugodilo pritožbi snovalcev t. i. superlige, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom unije. Podjetje, ki zastopa interese superlige, je razglasilo zmago v sodnem sporu, a Uefa izpostavlja, da sodba ne predstavlja potrditve superlige.

Za idejo o superligi še vedno stojijo Real Madrid, Barcelona in Juventus.
Za idejo o superligi še vedno stojijo Real Madrid, Barcelona in Juventus. FOTO: AP

"Pravila Fife in Uefe, ki od organizatorjev novih klubskih tekmovanj, kot je superliga, zahtevajo njuno predhodno odobritev ter prepovedujejo klubom in igralcem sodelovanje v teh tekmovanjih, so nezakonita. Pravila Fife in Uefe ne temeljijo na transparentnosti, objektivnosti, nediskriminatornosti in sorazmernosti," je v povzetku sodbe zapisalo Sodišče Evropske unije.

'Fifa in Uefa izrabili prevladujoč položaj'

S tem je pritrdilo osrednji trditvi snovalcev superlige, da sta krovni nogometni zvezi zlorabili svoj monopolni položaj pri preprečevanju nastanka novega tekmovanja. Sodba EU sicer pomeni le enega od korakov v sodnem sporu, saj se spor zdaj vrača na sodišče v Madridu, ki se je obrnilo na sodišče EU za tolmačenje prava EU.

Evropska nogometna zveza je v sporu vztrajala, da brani model odprtih tekmovanj, zasnovanih na športnih dosežkih in solidarnosti za vse nogometne deležnike, kar je tudi naloga krovne nogometne organizacije na stari celini. Izpostavila je, da je tudi cilj EU v sklopu evropskega modela športa zagotavljanje piramidne strukture, ki temelji na športnih dosežkih in predpisuje solidarnost.

Argumentom Uefe je pred letom dni pritrdil tudi generalni pravobranilec sodišča EU. Čeprav sodišče mnenju pravobranilca pogosto sledi, temu tokrat ni bilo tako, saj je odločilo drugače v delu glede pravil krovnih zvez za predhodno odobritev novih tekmovanj.

"Sodišče ugotavlja, da sta organizacija klubskih tekmovanj in izraba pripadajočih medijskih pravic zelo očitno gospodarski dejavnosti. Zato morata biti skladni s konkurenčnim pravom in spoštovati svobodo gibanja, četudi ima gospodarska izraba športnih dejavnosti nekatere posebne značilnost, med katere sodijo pooblastila krovnih zvez na področju nadzora in upravljanja ter pooblastila za sankcije," je zapisalo sodišče.

Ob izvajanju svoje nadzorne funkcije morajo zveze pri ocenjevanju morebitnih konkurenčnih projektov spoštovati pravila, ki zagotavljajo transparentnost, objektivnost, nediskriminatornost in sorazmernost. "Pooblastila Fife in Uefe ne izpolnjujejo teh kriterijev," so po zapisu v sporočilu za javnost še ugotovili sodniki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odločitev proti Uefi, ne pa tudi za superligo 

Sporna so po mnenju sodišča EU tudi pravila krovnih zvez na področju izrabe medijskih pravic. "Ta so škodljiva za evropske nogometne klube, vsa podjetja na medijskem trgu in posledično tudi za potrošnike ter televizijske gledalce, saj jim preprečujejo možnost uživanja v novih in potencialno inovativnih ter zanimivih tekmovanjih."

Sodišče EU se sicer ni spustilo v ocenjevanje, ali bi moral biti projekt superlige tudi odobren. "Sodišče je bilo zaprošeno za splošno oceno pravil Fife in Uefe in v svoji sodbi ni odločilo v primeru konkretnega projekta."

Da bi lahko šlo za prelomno sodbo, so v zadnjih dneh opozarjali številni pravni strokovnjaki. Odvetnik Jean-Louis Dupont, ki je znan kot zastopnik v slavnem primeru Bosman, je ocenil, da bi razsodba, ki bi dala prav snovalcem superlige, povzročila novo revolucijo v športu, saj bi Uefa izgubila monopol pri organizaciji tekmovanj.

Superliga poslala jasno sporočilo: Nogomet je svoboden

Po objavi povzetka sodbe je zmago razglasilo podjetje, ki predstavlja interese snovalcev superlige. "Imamo pravico, da tekmujemo. Konec je z monopolom Uefe. Nogomet je svoboden," je na družbenem omrežju X zapisal direktor podjetja A22 Bernd Reichart.

Uefa: Naša pravila spoštujejo vse evropske zakone 

V svoji izjavi je medtem Uefa izpostavila, da sodba ne predstavlja potrditve projekta superlige. "Namesto tega ugotavlja zgodovinsko nezadostnost na področju pravil za predhodno odobritev, kar pa predstavlja že zaznano tehnično vprašanje, za katero so bila junija 2022 tudi že sprejeti popravki. Uefa je prepričana v trdnost svojih novih pravil in v to, da ta spoštujejo vse predmetne evropske zakone in pravila."

Kot so še dodali pri Uefi, bodo pred različnimi poskusi odcepitve še naprej branili model evropske nogometne piramide, ki so ga kot svojega potrdili tako nogometni deležniki kot tudi navijači.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osamljena trojica, ki misli o superligi ni opustila

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je po pritisku Uefe in nasprotovanju navijačev ter politikov devet v nekaj dneh odstopilo od projekta. Ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo projekt.

Uefa medtem vztraja, da je snovalcem tega tekmovanja mar zgolj za lastne žepe in za rešitev težav, ki so si jih ustvarili s prekomernim trošenjem v preteklosti. V javnosti tudi drugi pomembni nogometni deležniki, predvsem organizacije navijačev in vplivno Združenje evropskih klubov (Eca) ostajajo trdno na strani Uefe, s katero so se pred letom dni dogovorili o spremembah lige prvakov, ki bodo stopile v veljavo z naslednjo sezono.

Skupaj so tako po objavi povzetka sodbe skupno izjavo podali Uefa, Fifa, Eca, Združenje evropskih lig, sindikat Fifpro Europe, Združenje evropskih nogometnih navijačev in vodstvo španske La Lige. "V Evropi ni prostora za kakršno koli 'superligo'. Športni dosežki so tisti, ki štejejo. Nogomet je za vse. Naj bo tudi odprt za vse," so zapisali.

Odziv Uefe na odločitev sodišča EU: "Za kakršnokoli idejo superlige v Evropi ni prostora. Kar šteje, je športna meritokracija. Nogomet je za vse. Naj bo dostopen vsem."
Odziv Uefe na odločitev sodišča EU: "Za kakršnokoli idejo superlige v Evropi ni prostora. Kar šteje, je športna meritokracija. Nogomet je za vse. Naj bo dostopen vsem." FOTO: Uefa.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
21. 12. 2023 16.54
+1
Tako je to, ko ne sodijo Mijatovićevi sodniki ali pa Đorđevićevo vrhovno sodišče...
Kollerik
21. 12. 2023 15.16
-5
La liga nujno rabi denar. Zakaj bi se v njem kopali samo angleški, nemški in francoski klubi....
punkracij
21. 12. 2023 13.48
+0
Tam kjer sveder ne prevrta luknje jo denar zagotovo.
Amor Fati
21. 12. 2023 13.47
-8
Lahko se še tako smejemo Paris Saint Germanu, ampak ta klub je bil edini veliki klub, ki ni želel sodelovati v tem projektu. Še Atletico Madrid je hotel sodelovati. Če se bo tekmovanje začelo, bo nogomet rezerviran še samo za velikane in bogate klube. Zdaj je tako kot je in to je dobro, saj imajo boljši klubi svojo ligo prvakov, malce slabši ligo evropa, in najbolj slabši konferenčno ligo. To spreminjat z neko superligo je in bo za nogomet samomor.
Kitamita
21. 12. 2023 14.31
+3
Velik klub 😄 ustanovljen 1971 pred so ga ŝejki kupil je osvojil 2 Francoska prevenstva 😄
Kollerik
21. 12. 2023 14.46
-1
PSG je poln naftnega denarja in še lahko duva. Enako nekateri angleški klubi
manucao
21. 12. 2023 14.47
+4
Kolega, El Kalifi je velik prijatelj Čeferina in je vse takoj jasno. Če tega ne veš potem ne piši neumnosti.
Apoteka
21. 12. 2023 13.38
+7
Slediti tej logiki pomeni,da se lahko odločimo,da ugotovitve tega sodišča ne priznavaš in ustanoviš svoje sodišče,da ne bo sodiščnega monopola.
Zmajevo gnezdo
21. 12. 2023 15.45
-1
vednokontra
21. 12. 2023 13.27
+0
Ni to SLO , kjer se vse kupi.
vennegoor
21. 12. 2023 13.27
-1
Še ena zmaga vplivnežev in finančnih velikanov. Majhne ribe nimajo več besede. Propad zdravega nogometa.
avgust.
21. 12. 2023 13.24
+1
Pričakovano. Danes se da vse kupiti, tudi sodniške odločitve. Očitno so dali več.
porota
21. 12. 2023 13.36
+4
Naj se Čeferin pritoži na Celjsko sodišče tam zmaga, zraven bo dobil še odškodnino zaradi žalitve.
vednokontra
21. 12. 2023 13.23
+5
Kapital je, vlada in bo vladal svetu. Vse socijalistično- komunistične pravljice so se razsule, nekaj jih še životari. Umetnost bivanja je, da si sposoben s kapitalom sobivati in poiskati win-win situacijo, ki ustreza obema.
vednokontra
21. 12. 2023 13.19
+6
Ti šment, a niso sodili naši sodniki.
vennegoor
21. 12. 2023 13.30
-5
Ti si tako majhen, da tvoje mnenje ne pomeni prav nič. Si vplivnež? Če nisi, pozabi na tvoj win.
patogen
21. 12. 2023 13.17
+6
Ker je nov obraz vsaki dve leti, se sedaj obeta nastop čeferina za naslednji dve leti. Levičarji so že v deliriju. Čeferin ima že sedaj 50% glasov stavcev na konje, ki jih poznamo tudi kot levičarje.
manucao
21. 12. 2023 13.03
+8
Da ne blatimo samo Čeferina moramo povedat tudi kaj o Infantinu. Po SP v Katarju bomo čez 11 let priča SP v Saudijski Arabiji!!!
ta_pametni
21. 12. 2023 13.03
+7
Čeferin pogorel po celi črti. Zdaj je idealen kandidat leve opcije na naslednjih volitvah.
Zmajevo gnezdo
21. 12. 2023 12.59
+2
Vsi ki pljuvate proti Čeferinu, samo zato ker je slovenec, rajši bodite tiho, ker sploh ne veste kaj pomeni Superliga. Samo poglejte kaj se dogaja v košarki. Totalen razpad vseh klubov. Samo teh 20 ki igrajo v ligi prvakov (superligi) se finančno bogatijo in igrajo med seboj non stop. Verjamem da marsikoga zanima gledat vsak vikend derbije ampak to za šport je KATASTROFALEN IZID. Subvencije, sponzorji, televizijske pravice, itd,..... to vse je bilo razdeljeno tudi na druge klube. Po temu bo razdeljen ta denar samo na elito. To pa pomeni konec, pokop nogometa kot ga poznamo do sedaj. Za nostalgike iin ostale fane, to pomeni, konec sanjanja, Crvene Zvezde, Porta, Monaca, in ostalih plačkov, ki lahko presenetijo. Že sedaj je to zelo omejeno ampak v prvenstvih pa se še zmeraj dodgaja da palčli prevladujejo, sploh to leto jih je polno (razni Leicastri), Girona, Bologna, Aston Villa, Leverkusen,...
Kitamita
21. 12. 2023 13.02
+3
V Euroligo gre zdaj klub iz Emiratov 😄 komedija
Zmajevo gnezdo
21. 12. 2023 13.10
+1
ja sej vem nikoli ni vse črno in belo, to tudi meni ni všeč ampak v superligi bo tudi vse isto tam bojo tudi emirati in še kdo. Žal cel svet se klanja kapitalu in za malega človeka, klub, ali kakor koli ni več prostora. Žalostno pa je tudi da sodišče odloči. da FIFA in UEFA nimata pravih pravil zakonov. Ker če to drži zakaj so jim pustili že 100 let delat to kar delajo če je v nasprotju z zakonom. Se pravi da dokler plešeš tako kot jaz hočem delaj kar hočeš sedaj pa se moraš pokorit, ker jaz (sodišče-elita-globalisti) te bom uničil in ti pokazal kdo je glavni. V tem primeru se je tudi Čeferin pokazal kot palček in to pomeni da naslednje volitve izgubi, tudi če bo njegov protikandidat nek največji pajac in čeprav so ga sedaj 10 let hvalili in ne vem kaj še.
Petur
21. 12. 2023 12.58
+3
nekaterim se pač ne bo toliko polnilo korito ...daleč od športa..samo prelivanje ,pranje denarja...
zibertmi
21. 12. 2023 12.50
+6
denar ne pozna meja,nikjer
JAZsemTI
21. 12. 2023 12.48
+6
Če si vstopil v UEFA lahko verjetno tudi izstopiš in greš po svoje, če ti tako bolj paše🤷
zibertmi
21. 12. 2023 12.51
+5
Apoteka
21. 12. 2023 12.42
+7
Čeferin naj odstopi in se poda v domačo politiko,kjer ga nujno potrebujemo.
zibertmi
21. 12. 2023 12.51
+3
Dany75
21. 12. 2023 12.41
+2
Prav je tako...kdo pa bo gleda tekme Bayern - Maccabi , al pa Barca - Antwerp, oz Liverpool - Lask... ni zanimivo za ostali svet...Konferencno ligo ukinit,pa te male klube dat v evropsko ligo...Super liga pa naj bo za top ekipe...bodo vsaj zanimive tekme...
Kitamita
21. 12. 2023 13.04
-2
Lask ma dobre navijaĉe Liverpool pa teater turistov brez atmosphere
Kitamita
21. 12. 2023 12.40
+0
Koga zanima Real vs Man City tekma bez rivalstva za turiste
Dany75
21. 12. 2023 12.43
+2
Kita da ne bluzi... derbiji City - Liverpool, al pa Bayern - Psg, al pa Real - Inter bodo ziher bolj gledani kot pa zaj ko igrajo z nekimi palcki...rivalstvo pa je zmeraj blo in bo....ne vem kaj ti gledas..
Kitamita
21. 12. 2023 13.01
+3
Pojma nimaŝ o fusbalu v svojmu življenju sem bil na 100 tekmah od bivŝe države do SNL ni rivalstva ko igrajo za klub najemniki ne pa domaĉi igralci Bosman rule je bila katastrofa za fusbal od takrat money 🎒 dominirajo Meni je bolj zanimivo gledat Hajduk vs Dinamo Liverpol vs Everton Maribor vs Olimpija kakor PSG vs Real
Dany75
21. 12. 2023 13.06
-1
Kita, res si smešen 🤣🤣🤣 mešaš jabolka in hruske