POPKAST

'V Mariboru se nogometaš počuti najbolje, v Olimpiji se sooča s težavami'

Ljubljana, 24. 01. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jan Lukač
Komentarji
0

V novi epizodi spletne pogovorne oddaje Fuzbal! smo gostili nekdanjega branilca Maribora in ljubljanske Olimpije Denisa Šmeja, ki se je v več kot uro dolgem pogovoru razgovoril o obeh slovenskih rivalih, svojih poškodbah, trenerjih, novem poklicu in največjih evropskih klubih.

Igral za oba, osvojil vse 

Pri vsega 28 letih je Velenjčan Denis Šme zaključil svojo športno pot. Kljub ponudbam slovenskih prvoligašev je zadnji del kariere preživel v nižjih avstrijskih ligah, poleti pa dokončno sprejel odločitev, da kopačke obesi na klin. Za njim je kariera, od katere so mnogi pričakovali več, Šmeju so po preboju na veliko sceno in selitvi v tedaj evropski Maribor ponagajale poškodbe. Kljub temu mu je uspelo nekaj, kar se zgodi le redkim. Oblekel je dres obeh največjih slovenskih klubov. Najprej je bil namreč 4 leta pri vijoličastih, vmes tudi na posoji pri Aluminiju, leta 2019 pa se je preselil v prestolnico in oblekel zeleni dres, v katerem je ostal 2 sezoni. 

Denis Šme v novem Fuzbalu!
Denis Šme v novem Fuzbalu! FOTO: 24UR

V svoji karieri je osvojil 2 naslova državnega prvaka in naslov pokalnega zmagovalca. Z Mariborom je bil tudi del zgodbe v Ligi prvakov. Danes pravi: "V Mariboru se nogometaš počuti najbolje, ukvarjaš se samo z nogometom." A nekaj romantike je našel tudi v svojem obdobju pri Olimpiji, kjer je bilo, podobno kot danes, v klubu in okoli njega obilo motečih dejavnikov: "Hadžo (Safet Hadžić, op. p.) in Goran Stanković sta bila kot naša soigralca, vsi smo se soočali z enakimi težavami." Težav z navijači ni imel, v Mariboru so razumeli njegove težave. Zaigral je na petih večnih derbijih v obeh dresih skupaj.

Druga kariera 

Počitka v smislu brezdelja za Šmeja ni bilo niti po koncu kariere, saj je na mizo prišla ponudba o sodelovanju z Areno Sport, kjer nekdanji nogometaš opravlja vlogo strokovnega komentatorja. Gre za poklic, za katerega ni vedel, da mu bo tako pisan na kožo. Rad pospremi zamujene tekme, se pripravi na prihajajoče in pobližje spoznava zlasti angleško Premier ligo, ki jo spremlja največ v televizijskih prenosih. Beseda je nanesla tudi na najljubšega trenerja v karieri, klub, za katerega je navijal kot otrok, in tisti, za katerega navija zdaj, pa tudi o elitni evropski Ligi prvakov, ki se februarja vrača na Kanal A. Vse to izveste v maratonski epizodi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.