Nogomet

V senci Messija: kdo je najboljša nogometašica na svetu?

Pariz, 01. 12. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
10

Alexia Putellas je s svojim klubom Barcelono letos osvojila svojo prvo žensko Ligo prvakov. Vezistka je svoje nepozabno leto zaključila z nazivom najboljše nogometašice na svetu po izboru francoskega časnika France Football. Kljub temu je Katalonka večer preživela v senci moških nogometašev, predvsem sedemkratnega zmagovalca Ballon d'Orja Lionela Messija.

Poleg ženske Lige prvakinj je Alexia Putellas v minuli sezoni s svojim klubom osvojila tudi špansko žensko nogometno prvenstvo in pokal. V finalu Lige prvakinj je v zmagi proti Chleseaju (4:0) dosegla zadetek in podajo. S 26 zadetki v vseh tekmovanjih je 27-letna Putellasova sezono zaključila kot vezistka z največ doseženimi goli v Evropi. Medtem ko se debata o tem, kdo bi si pri moških nogometaših zares zaslužil naziv Ballon d'Or, ne bo kmalu zaključila, pri nogometašicah o najboljši v letu 2021 preprosto ni bilo dvoma.

Alexia Putellas je po Adi Hegerberg (Lyon) in Megan Rapinoe (OL Reign) postala zgolj tretja dobitnica Ballon d'Orja za nogometašice
Alexia Putellas je po Adi Hegerberg (Lyon) in Megan Rapinoe (OL Reign) postala zgolj tretja dobitnica Ballon d'Orja za nogometašice FOTO: AP

Več kot dvakrat več točk od druguvrščene

Razlika v zbranih točkah med tretjeuvrščeno Sam Kerr (Chelsea) in njeno klubsko soigralko Fran Kirby je bila zgolj 24 točk. Putellasova (186 točk) pa je od svoje klubske soigralke Jennifer Hermoso (84 točk) zbrala več kot dvakrat več točk. Igralke Barcelone so bile v letu 2021 v Evropi in Španiji tako dominantne, da mogoče ni pošteno izbirati najboljšo med njimi, a predstave igralke, ki je znana po svojih odličnih podajah in občutku za prostor, so bile tako navdušujoče, da je pokal preprosto moral oditi domov z njo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Putellasova se vloge svojih soigralk dobro zaveda: "Želim se zahvaliti svojim soigralkam. To je individualna nagrada, ampak je brez dvoma tudi ekipna."  Barcelona se po uspehih v lanski sezoni ne ustavlja, saj so igralke Braugrane na 15 tekmah dosegle že neverjetnih 83 golov. V središču vsega dobrega v ženski ekipi Barcelone s svojim odličnim prvim dotikom in triki z žogo kraljuje prav Putellasova, ki je druga najboljša strelka v zgodovini ženske ekipe Barcelone. Pred njo se nahaja zgolj Hermosova. Nova najboljša igralka na svetu pa je zbrala največ nastopov v dresu španske reprezentance (92). Letos je dosegla hat trik v zgolj štirih minutah na tekmi proti Valencii. Avgusta jo je tudi Uefa proglasila za nogometašico leta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Igrati za Barcelono je privilegij'

Z 11 leti je morala zapustiti nogometno akademijo Barcelone in oditi v Espanyol. Tam je s 16 leti debitirala v članskem moštvu. Nato je prestopila v Levante in po eni uspešni sezoni na vzhodni obali Španije je na njena vrata znova potrkala njej najbolj ljuba Barcelona. Od prestopa iz Levanteja leta 2012 je v dresu Barcelone na 364 tekmah dosegla 157 zadetkov. Pet ligaških in pokalnih naslovov v Španiji in ena Liga prvakinj so naslovi, ki jih velika navijačica Barcelone ne bo pozabila. "Želim se zahvaliti klubu. Usoda je želela, da je prav danes dan njegove 122-letnice ustanovitve. Igrati za Barcelono je privilegij," je s pokalom Ballon d'Or v roki o "svoji" Barceloni povedala Alexia Putellas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Siso142
01. 12. 2021 19.05
+4
Fejst baba,bi rekli mi Korošci😋
intelektor
01. 12. 2021 16.29
+11
Kot sem povedal ze v prejsnem postu, glede neznejsega spola in prihodnosti ter tudi za velicino institucije Barçe nasploh. 🔝
Kollerik
01. 12. 2021 11.22
+15
Seveda je bila Alexia v senci Messija in ostalih, kot je ženski nogomet pač v senci moškega nogometa. Je pa bil ta večer zmaga tudi za Barco, ...Alexia in Ped*ri sta pobrala vsak svoja zaslužena priznanja, kar je pomembno za Katalonce tudi iz finančnega vidika, kot smo to slišali. Kljub podelitvi nove oblike nagrade, oziroma zasluženega priznanja za najboljšega strelca leta Lewandowskemu, so prireditelji zamudili sijajno priložnost, da bi Lewi podelili še zlato žogo za 2020...tisto, ki mu jo je glasno in jasno priznal tudi Messi in ki mu jo zaradi kovidnih razmer tedaj niso podelili, pa bi mu jo morali sedaj. To pa je črni madež tega podeljevanja in upam, da ga čim prej popravijo.
Matrax
01. 12. 2021 14.32
-10
No kollerik. Ženske treba spoštovat. Al maš ti moške raje, zgleda že tak😳
mmickica
01. 12. 2021 15.39
+9
intelektor
01. 12. 2021 16.30
+9
MiskoPol
01. 12. 2021 09.51
+10
Se mi zdi smešno, ko se govori, da je ta nogometašica v senci Messija. Kako ju lahko sploh primerjamo? Pa kdo je že kdaj slišal za njo? Vsak nogometni navdušenec bo na eks naštel 100 vrhunskih svetovnih nogometašev, ne bo pa znal našteti 3 nogometašice. Pa nimam nič proti ženskemu športu. Poznamo vrhunske športnice v atletiki, plavanju, rokometu, smučanju ipd., ki si zaslužijo ustrezno pozornost, a nogomet je zaenkrat še daleč od tega.
grozjak
01. 12. 2021 09.40
+6
Večer ob podelitvi sta še najbolj pokvarila komentatorja na Planet TV, ki sta, vsaj tisti z primorskim naglasom, namesto simultanega prevajanja in komentiranja dogajanja, ki je bilo zanju očitno prezahtevna naloga, namesto tega strešala neokusne in primitivne opazke na račun vsega mogočega....