Nogomet

Čezoceanski hobi Petra Lima: 'Če tako vodiš klub, je izpad neizbežen'

Valencia, 11. 10. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Na začetku tisočletja je Valencia dvakrat zaigrala v finalu Lige prvakov. Obakrat je izgubila, a rane hitro zacelila z dvema naslovoma španskega prvaka. Nato pa so se netopirji znašli v veliki finančni krizi, iz katere jih skuša od leta 2014 rešiti lastnik Peter Lim. Na singapurskega poslovneža so sprva gledali kot na mesijo, sedaj pa je v očeh navijačev glavni krivec za sila skromne rezultate v zadnjih sezonah.

Vitrine muzeja pod tribunami Mestalle premorejo kar nekaj srebrnine: šest naslovov La Lige, osem iz Cope del Rey, tri iz nekdanjega pokala UEFA in dva evropska superpokalna naslova.
Vitrine muzeja pod tribunami Mestalle premorejo kar nekaj srebrnine: šest naslovov La Lige, osem iz Cope del Rey, tri iz nekdanjega pokala UEFA in dva evropska superpokalna naslova. FOTO: 24ur.com

Leta 2000 proti madridskemu Realu in leto kasneje proti münchenskemu Bayernu je Valencia klonila v finalu Lige prvakov. Da bi si z zlato generacijo le zagotovili evropski naslov, so vodilni možje kluba v naslednjih sezonah vanj vložili več sto milijonov, a prišli "le" do dveh naslovov v domačem prvenstvu. Leta 2007 se je v tretjem največjem španskem mestu začela gradnja novega stadiona, ki naj bi nadomestil legendarno, vendar dotrajano Mestallo, na kateri Valencia domuje vse od leta 1923. A sledila je globalna finančna kriza, ki je ambiciozni projekt zaustavila in klub pahnila na rob propada. 

"Že od začetka tisočletja je bila težava kluba ta, da je izgubljal veliko denarja, ko so se med seboj izmenjevali resni in ne tako resni predsedniki," nam je o krizi, ki sega še v čas največjih rezultatskih uspehov kluba, začel pojasnjevati lokalni novinar Paco Polit. Ko sta Valencio leta 2010 zapustila glavna zvezdnika David Villa in David Silva je njen dolg znašal vrtoglave pol milijarde evrov. 150 milijonov je k temu dodal začetek gradnje novega stadiona.

S prodajo najboljših nogometašev se je začel dolg v naslednjih letih topiti, a po mnenju bank upnic prepočasi. "Decembra 2013 se je začelo iskanje kupca, ki bi bil pripravljen prevzeti finančno breme, navijačem pa vrniti upanje na boljše čase," se spominja Polit. "Bilo je sedem različnih ponudnikov. Peter Lim pa je bil izbran, ker je tedanjemu predsedniku kluba Amadeu Salvu obljubil, da bo obdržal svojo funkcijo."

Salvo je navijačem obljubil, da klub za preživetje nikoli več ne bo prodajal nogometašev in da bo konkurenčen tako doma kot v Evropi. Prav zato so navijači, ki so Salvu menda zelo zaupali, Lima sprejeli kot rešitelja, z odprtimi rokami. Nastala je mantra, da je 67-letnik rešil klub pred propadom, kar pogosto izpostavlja tudi Lim sam. 

Naš sogovorec pa se ne strinja, da bi klub propadel, če se tedaj ne bi zgodil prevzem: "Že res, da je bil klub pred bankrotom. A Valencia je za lokalno okolje preveč pomembna, da bi jo tukajšnje oblasti kar tako prepustile propadu. Ko Lim govori, da je rešil Valencio, to drži le polovično. Druga polovica pa je laž." 

Začetek dober, nadaljevanje malo manj ...
Prva sezona pod novim lastnikom je še spodbudila tiste navijače, ki so zagovarjali Limov prihod. Pod vodstvom Nuna Espirita Santa je Valencia igrala atraktiven nogomet, osvojila četrto mesto in se uvrstila v Ligo prvakov. 

Šele v naslednji sezoni (2015/2016) so začeli navijači spoznavati, kakšnemu človeku so prepustili vodenje kluba, meni Polit. Na trenersko mesto je prišel Limov osebni prijatelj Gary Neville, čeprav ni imel nikakršnih trenerskih izkušenj in ni znal španskega jezika. Za prvo prvenstveno zmago je potreboval kar deset tekem. Kmalu zatem je bil odstavljen, netopirji pa so prvič po letu 1988 končali zunaj prve deseterice. 

V sezoni, ki je sledila, so se zamenjali kar trije trenerji. Kaos v organizacijski strukturi pa se je lepo odrazil tudi na igrišču – nekdanji klub Zlatka Zahovića je še drugič zapovrstjo končal na 12. mestu. 

Nato pa je na Mestalli zavel nov veter. Na mesto športnega direktorja je prišel Mateu Alemany, ki je pred sezono 2017/2018 na trenersko klop postavil Marcelina. "Imela sta popolno zaupanje javnosti. Dokler sta bila v klubu, se navijači z Limom niso ukvarjali," se spominja avtor zbornika The Black Book of Meriton, ki obravnava težave kluba, odkar je njegov lastnik že omenjeni singapurski poslovnež. 

Valencia je zaključila na četrtem mestu in se vrnila v Ligo prvakov. Sledila je sezona, ki je bila še boljša. V prvenstvu so bili netopirji znova četrti, prišli so v polfinale Evropske lige in osvojili španski kraljevi pokal. "Ti dve sezoni sta bili z naskokom najboljši, odkar je Lim prevzel klub. Ekipa je igrala atraktiven nogomet in navijači so bili v veliki večini zadovoljni."

Peter Lim ima svoje delnice tudi v angleškem nižjeligašu Salford Cityju, kjer je spletel poznanstva z nekdanjimi nogometaši Manchester Uniteda. Z Davidom Beckhamom si je v živo ogledal finale Cope del Rey leta 2019.
Peter Lim ima svoje delnice tudi v angleškem nižjeligašu Salford Cityju, kjer je spletel poznanstva z nekdanjimi nogometaši Manchester Uniteda. Z Davidom Beckhamom si je v živo ogledal finale Cope del Rey leta 2019. FOTO: Twitter

 'Nogometaši niso mogli verjeti'
A pravljice je bilo kmalu konec. Manj kot štiri mesece po veliki zmagi nad Barco za prvo lovoriko po 11 letih je bil Marcelino odpuščen. "Lim ni prenesel, da so nekomu drugemu pripisovali več zaslug za uspehe kot njemu. Kadar koli je Valencia naredila kaj dobrega, so bili navijači navdušeni nad Marcelinom in Alemanyem. Lim do ljudi, ki so v resnici delali za klub, goji veliko zavisti, in to kljub temu, da je od Valencie oddaljen 11 tisoč kilometrov," o razlogih za presenetljiv odhod sicer zelo priljubljenega trenerja pove Polit. 

Alemany in Marcelino sta Lima že pred tem obvestila, da bosta oba zapustila klub, če bo eden od njiju odpuščen. Ko se je to tudi zgodilo, se je Valencia znova znašla na mrtvi točki. "Nogometaši niso mogli verjeti, da se je to res zgodilo, ko je bil Marcelino odpuščen. Z njim so bili zadovoljni, prav tako z direktorjem," vzdušje okoli kluba v burnem septembru 2019 opisuje Polit. 

Po njegovem mnenju se je Lim že prej odločil odpustiti Marcelina, a je raje počakal do konca prestopnega roka. "Če bi to storili pred začetkom sezone, številni navijači ne bi podaljšali sezonskih vstopnic in marsikateri igralec bi zapustil klub."

Mestalla je veličasten nogometni objekt. Nahaja se v mestnem jedru in je poznana po svojih strmih tribunah. A je tudi precej dotrajana in nič kaj moderna, zato so si vodilni možje kluba že dolgo nazaj zamislili nov, modernejši stadion.
Mestalla je veličasten nogometni objekt. Nahaja se v mestnem jedru in je poznana po svojih strmih tribunah. A je tudi precej dotrajana in nič kaj moderna, zato so si vodilni možje kluba že dolgo nazaj zamislili nov, modernejši stadion. FOTO: 24ur.com

Nogometašev ni bilo na novinarsko konferenco
Kaj si mislijo o potezi vodstva kluba, pri kateri je imel prste vmes tudi novopečeni predsednik in Limov poslovni prijatelj Anil Murthy, so nogometaši jasno izrazili že nekaj dni kasneje. Na pobudo kapetana Danija Pareja so ignorirali novinarsko konferenco na tekmi s Chelseajem v Ligi prvakov. Marcelinov naslednik Albert Celades je na njej pojasnil, da situacija seveda ni idealna, a da nima kaj, ker gre za odločitev igralcev.

To je bila točka, ko je dokončno zavrelo tudi na relaciji navijači–Peter Lim. "Ne Lim ne Murthy ni nikoli pojasnil, zakaj je bil Marcelino odpuščen. Nikoli nista javno spregovorila o tem. Murthy je rekel le, da se njihove vizije o razvoju kluba niso skladale, čemur pa tako ali tako ni verjel nihče," nam je v enem od lokalov v bližini Mestalle razlagal Polit. "Navijači so zahtevali odgovore, a jih niso dobili. Zato so od septembra 2019 povsem odtujeni od lastnika. Od takrat je ta odnos pokvarjen in mislim, da se ga ne da več popraviti."

Sledila sta skromno deveto mesto v domačem prvenstvu in lani poleti še eksodus nezadovoljnih nogometašev. Tržno najzanimivejši nogometaš kluba Ferran Torres je, ker se mu ni uspelo dogovoriti za podaljšanje pogodbe, za le 25 milijonov okrepil Manchester City. Prvi strelec Rodrigo je podpisal za Leeds, Geoffrey Kondogbia je šel v Atletico Madrid, Francis Coquelin in kapetan Parejo pa sta skupaj za le 7,5 milijona odšla v Villarreal. 

"Na koncu je to le potrdilo, da klub nima dolgoročnega načrta. Temelji, ki so bili zgrajeni v letih 2017 in 2018, so bili porušeni septembra 2019. Od 90 do 100 odstotkov športnih odločitev kluba sprejemata Murthy in Lim, ki pa o nogometu vesta zelo malo ali nič." 

Paco Polit je novinar valencijskega Radia Plaza, piše pa tudi za portala Plaza Deportiva in La Liga Lowdown.  Na Twitterju ima dobrih 20 tisoč sledilcev in je eden najglasnejših kritikov Limove "vladavine".
Paco Polit je novinar valencijskega Radia Plaza, piše pa tudi za portala Plaza Deportiva in La Liga Lowdown. Na Twitterju ima dobrih 20 tisoč sledilcev in je eden najglasnejših kritikov Limove "vladavine". FOTO: osebni arhiv

Novega stadiona kljub obljubam še dolgo ne bo
Ko je Lim prišel v Valencio, je navijačem obljubljal, da bo financiral tudi dokončanje novega stadiona. A ta – na pol zgrajen – že več kot desetletje sameva in propada. Murthy je pred meseci obljubil, da se bo gradnja spet začela leta 2024. Do leta 2026 pa naj bi bila Nova Mestalla dokončana. 

Do takrat pa bo klub tudi zaradi tega živel v negotovosti. "Ne samo klub, tudi mesto potrebuje nov stadion, ker bo Mestallo prej ali slej treba porušiti. Ena od tribun je bila zgrajena brez gradbenega dovoljenja. Ljudje, ki živijo zraven, so tožili klub in tožbo tudi dobili. Edini razlog, zakaj tribune oziroma celega stadiona še niso porušili, je ta, da je klub takrat obljubil prebivalcem, da si bo zgradil novo domovanje," je pojasnil Polit in dodal: "Valencia je na razpotju. Ta stadion ni stoodstotno legalen, tisti drugi pa je daleč od tega, da bi bil stoodstotno zgrajen."

Iz Singapurja se na svoje navijače očitno požvižgajo
V lanski sezoni so netopirji v La ligi dosegli skromno 13. mesto. Na zadnjih tekmah je klub na tribunah zopet pozdravil gledalce, a mu ni uspelo prodati niti vseh pet tisoč vstopnic, kolikor so jih dovolile lokalne oblasti. Navijači se v zadnjem času bolj kot dogajanju na igrišču posvečajo nasprotovanju Petru Limu. Ko je poslovnež, ki ima po podatkih Forbesa pod palcem več kot dve milijardi evrov, maja letos dal sporen intervju za Financial Times, jih je več tisoč prišlo protestirat pred stadion. 

V intervjuju je Lim povedal, da je prišel v Valencio predvsem zaradi sklepanja poznanstev z vplivneži v svetu nogometa. Lokalne navijače pa je označil za nevedneže, ker menijo, da bi lahko sami vodili klub, a so ga nekoč že pripeljali na rob prepada. Še več ogorčenja je julija 2020 z objavo na Instagramu požela Limova hči Kim, ki je zapisala, da je klub njihov in da lahko z njim počnejo, kar želijo.

A Lim se, kot pravi Polit, s takšnimi potezami ne obremenjuje. Tudi zato je skupina navijačev začela drugačno iniciativo. "Želijo zbrati pet odstotkov vseh delnic kluba. Če imaš vsaj pet odstotkov, lahko določiš enega člana uprave. Na vpogled imaš vse dokumente, pogodbe, itd. In če meniš, da lastniki počnejo nekaj, kar ni v interesu kluba, jih lahko prijaviš, da se morajo zagovarjati pred sodnikom," o namenu navijačev pove novinar, sicer lastnik 11 delnic. 

Lim jih ima v lasti 85 odstotkov, ostalih 15 pa je raztresenih med nekaj večjimi delničarji in približno 30 tisoč navijači. Skupina Libertad VCF (v prevodu "Svoboda Valencii", op. a.), ki skuša navijače zbrati pod eno streho, jih ima trenutno 55 tisoč, kar pa znaša le 1,5 odstotka vseh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako naprej? Navijači se bojijo, da je izpad neizbežen
Predsednik Anil Murthy je navijačem pred časom obljubil, da se bo naslov španskega prvaka v desetih letih vrnil na Mestallo. Naš novinarski sogovornik, sicer tudi velik navijač kluba, pa še zdaleč ni tako optimističen: “Če bo Lim klub še naprej vodil na tak način, bo Valencia izpadla v manj kot treh letih. To je edini način, kako se lahko konča zgodba, ko ves čas prodajaš igralce in jih nato ne nadomestiš z enakovrednimi. Valencia je trenutno obsojena, da bo prej ali slej izpadla iz La lige.”

Kakšno je vzdušje na legendarnem stadionu in v njegovi okolici, pa lepo oriše še en zanimiv podatek. Vse objave na družbenih omrežjih kluba so zaprte, tako da jih navijači ne morejo komentirati. "Za tiste, ki so v tej sezoni še pripravljeni plačati, je glavna atrakcija to, da lahko izžvižgajo vodstvo kluba v VIP-loži."

Lim tudi sicer ne sodi med tiste predsednike, ki so tedensko na tekmah svojega kluba. V Valencii je bil zadnjič pred skoraj štirimi leti. "Dobro ve, kaj bi ga pričakalo ob prihodu na Mestallo – glasni žvižgi," pravi Polit. Singapurčan si je tekmo Valencie v živo nazadnje ogledal v finalu pokala leta 2019, ko je kljub zmagi požel veliko nejevolje, saj nogometašem sploh ni javno čestital. Srečanje je spremljal v VIP-loži ob še enem poslovnem prijatelju iz sveta nogometa, Davidu Beckhamu

Za konec nam je Polit na vprašanje, kdo bi Lima sploh lahko nadomestil, odvrnil: "Imam vire, ki pravijo, da ima Lim kar nekaj ponudb, a je doslej vse zavrnil. Ne želi se znebiti kluba, ker verjame, da lahko iz njega potegne še nekaj denarja oziroma zaslužka." Podobno meni tudi eden od predstavnikov skupine Libertad VCF, ki je v intervjuju za Financial Times dejal, da Lim zgolj čaka, kdaj bo prišla ponudba, s katero bo pokril dozdajšnja vlaganja. 

A za zdaj prav nič ne kaže na prodajo kluba. Lim je pred dnevi v izjavi za javnost celo zatrdil, da ne misli prodati niti ene same delnice. Navijači Valencie pa lahko ob teh besedah le upajo, da njihov ljubljeni klub ne bo šel po poti Deportiva iz La Corune in Reala Zaragoze, dveh velikanov, ki dandanes zavoljo slabega vodenja životarita v nižjih ligah. 

Eksperiment z Garyjem Nevillom se ni razpletel, kot bi si navijači želeli. Za nekdanjega angleškega reprezentanta je bila to prva in zadnja trenerska služba.
Eksperiment z Garyjem Nevillom se ni razpletel, kot bi si navijači želeli. Za nekdanjega angleškega reprezentanta je bila to prva in zadnja trenerska služba. FOTO: AP

Vložkov je bilo veliko, rezultatov manj
Za konec je treba poudariti, da ima – kot vsaka – tudi ta zgodba dve plati medalje. Lim se je za prevzem kluba odločil, ko je bil ta v črnih finančnih številkah. Odtlej z vložki še zdaleč ni skoparil – 40 milijonov evrov je stal Goncalo Guedes, 36 Jasper Cillessen, 30 Rodrigo in 28 Alvaro Negredo. Valencia je v tem času osvojila lovoriko in se trikrat uvrstila v Ligo prvakov. 

Od začetka je Lim poudarjal, da občutno preveč porabijo za plače nogometašev, ki so jih letos tako znižali, da zanje zapravijo celo najmanj v celotni La ligi, zato je bil rezultatski padec delno tudi pričakovan. Obenem je vmes posegla še pandemija covida-19, ki je po oceni predsednika Murthyja prihodke kluba zmanjšala za polovico. 

A dejstvo je, da se je od leta 2014 na trenerskem stolčku zamenjalo že 12 strokovnjakov. Številni so odšli v nepojasnjenih in navijačem nerazumljivih okoliščinah. Tudi dolg se ni bistveno spremenil in po nekaterih podatkih še vedno znaša visokih 400 milijonov. In morda imajo navijači vendarle prav, ko zahtevajo, da njihov klub prevzamejo ljudje z nogometnim znanjem, in ne nekdo, ki vodenje takšnega velikana doživlja kot svoj "čezoceanski" hobi. 

Lim je Financial Timesu med drugim zaupal, kako preprosto dojema vse skupaj: "Kar lepo je, ko se zbudim, ugotovim, da sem lastnik nogometnega kluba, in čakam, kaj se bo zgodilo. Nič več od tega ni."  Kaj se bo zgodilo, čakajo tudi navijači Valencie, le da jih za usodo kluba skrbi mnogo bolj ... 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtleticoSLO
11. 10. 2021 09.22
+5
Škoda za klub in mesto
ibasumik
11. 10. 2021 08.32
+1
Ves ta fuzbal je 1000x precenjen
oriša
11. 10. 2021 08.04
+4