Nogomet

Večina držav že določila datume za nadaljevanje nogometa, kje se zatika pri nas?

Ljubljana, 06. 05. 2020 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko so številne države že določile datume, ko se bo prvenstvo nadaljevalo (Portugalska, Poljska, Nemčija, Srbija in druge), se pri nas pri nadaljevanju nogometnega prvenstva zaenkrat zatika. Vlada je namreč zaenkrat sprostila le del ukrepov, ki pa za zdaj skoraj zagotovo niso dovolj za natančno določitev nadaljevanja Prve lige.

Predsednik NZS Radenko Mijatović bi si želel določitve datuma nadaljevanja, toda brez soglasja vlade ne bo šlo.
Predsednik NZS Radenko Mijatović bi si želel določitve datuma nadaljevanja, toda brez soglasja vlade ne bo šlo. FOTO: 24ur.com

Potem ko so Portugalci eni prvih že določili datum nadaljevanja (30. maj), je danes v Srbiji tamkajšnja zveza sporočila, da se bo prvenstvo nadaljevalo 27. maja. Po seji izvršnega odbora zveze so določili, da bodo prvenstvo končali 20. junija. Izvršni odbor hrvaške nogometne zveze (HNS) se je na včerajšnji seji za zaprtimi vrati odločil, da se bo hrvaško nogometno prvenstvo, kjer premočno vodi zagrebški Dinamo, ki hiti k novemu naslovu prvaka, začelo 30. maja. V Nemčiji je vlada dala soglasje za nadaljevanje prvenstva, nemška nogometna zveza pa se mora odločiti, ali bo to že 15. ali pa 22. maja. Prva tekma bo verjetno tekma med SC Paderbornom in Fortuno Düsseldorf v petek zvečer, ko se sezona znova začne s 26. krogom. Danes so nadaljevanja prvenstva napovedali tudi v Izraelu, kjer je ponoven zagon prvenstva predviden 30. maja. 

Na treninge so se že vrnili tudi v Italiji (tudi nogometaši Juventusa), kjer je bila epidemija poleg Španije najhujša v Evropi. Italijansko notranje ministrstvo je namreč dovolilo vrnitev igralcev na treninge dva tedna pred prvotnimi načrti, kar je obudilo rahlo upanje, da bi lahko rešili sezono 2019/20.

Po naših informacijah se vlada in NZS že več dni pogovarjata o tem, kako varno in zdravo nadaljevati prvenstvo, a do končne odločitve še kar ni prišlo. Zakaj je temu tako, nihče ne želi govoriti na glas. Z vprašanji smo se obrnili tako na vlado kot na NZS. "Na to vprašanje (kdaj pričakujejo začetek Prve lige) žal ne moremo odgovoriti, saj bo to odvisno od stanja epidemije v Sloveniji ter presoje pristojnih vladnih organov o zadostni stopnji varnosti za udeležence," so nam sporočili iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

Kje se zatika v Sloveniji?
"Odlok velja za 14 dni, potem bodo nadaljnji ukrepi odvisni od epidemioloških razmer in splošnih smernic zdravstvene stroke. A vadbe ekipnih športov in tekmovanj še ne moremo pričakovati tako kmalu," je sicer na današnji novinarski konferenci povedala pristojna ministrica Simona Kustec. Prepričana je, da se bodo posamezne panoge, vključno z Nogometno zvezo Slovenije, "modro odločile o nadaljevanju treningov in tekem". V naslednjem obdobju pričakuje intenzivne pogovore o sproščanju ukrepov za ekipne športe, konkretnih datumov za njihove skupinske treninge in tekme pa ni navedla. Glede na navedeno gre pričakovati dokončno odločitev o (ne)nadaljevanju lige med 20. in 25. majem. 

Evropska nogometna zveza Uefa je sicer postavila članicam ultimat, da morajo najkasneje do 25. maja sporočiti, kako bodo prvenstvo izpeljale oz. ali ga bodo predčasno zaključile. V nekaterih državah (Nizozemska, Francija) so vlade prepovedala kakršno koli organizacijo tekem, zato so se zveze odločile za predčasen konec prvenstva.  Glede na navedeno s strani ministrice gre tako pričakovati dokončno odločitev o (ne)nadaljevanju lige med 20. in 25. majem. V vmesnem obdobju pa bodo nogometaši v klubih trenirali, pa čeprav ne bodo vedeli, ali imajo treningi sploh smisel, saj se lahko zgodi, da prvenstva ne bodo dokončali. 

Vlada je na današnji dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev, je povedala pristojna ministrica Simona Kustec. Pri tem morajo športniki, v tem sklopu jih je zajetih okrog 60.000, upoštevati vsa navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. To pomeni tudi, da ta čas še ni dovoljena vadba v skupinah, saj je treba ves čas ohranjati razdaljo najmanj dveh metrov do drugih oseb.

Ministrica Simona Kustec vadbe ekipnih športov in tekmovanj še ne pričakuje tako kmalu.
Ministrica Simona Kustec vadbe ekipnih športov in tekmovanj še ne pričakuje tako kmalu. FOTO: 24ur.com

 Tudi v drugih državah igralci trenirajo po takšnem postopku ob pričakovanju, da bodo ti ukrepi postopno prenehali veljati, ko bo opravljeno zadostno število testov v nogometnih klubih. Pri nas na natančno opredelitev glede testiranja nogometašev še čakamo, a bolj ali manj jasno je, da brez testov tudi pri nas ne bo šlo. Vprašanje, ki se poraja, pa je, kdo bo nosil stroške testiranj ... Po nekaterih podatkih naj bi določeni klubi v Sloveniji že opravili testiranja na novi koronavirus. 

Z nogometom začeli tudi v Južni Koreji
V petek bo zaživelo tudi nogometno dogajanje v Južni Koreji. Po dvomesečnem premoru zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa bosta uvodno tekmo igrala zadnji državni prvak Jeonbuk Motors in pokalni prvak Suwon Bluewings, za obe ekipi pa bodo veljala posebna nogometna pravila. Vse nadaljnje tekme južnokorejskega prvenstva bodo minile za zaprtimi vrati in brez prisotnosti gledalcev, na njih pa bodo veljala izjemno stroga varnostna in higienska pravila. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

undisputed
07. 05. 2020 12.57
+3
Ukrepi vlade za sprostitev nogometa pri nas: 1. žogo po vsakem udarcu razkužiti, najprej počakati da igralec udari žogo, nasprotnik je ne sme prestreči, počakati mora kam bo padla. 2. podobno kot pri snooker-ju, pride delegat, označi položaj žoge, jo razkuži in vrne nazaj... 3. klubski zdravnik bo vsakemu igralcu preverjal temperaturo, tisti najbližje avt črti se lahko sami testirajo, in vzamejo bris ter pošljejo med polčasom na NIJZ 4. ostalim igralcem teste opravlja sodnik, če igralec 3X kihne dobi rumeni karton, 5X rdeči, razen če nogometaš namerno zakašlja v smeri nasprotnika, je rdeči karton avtomatsko dodeljen 5. v primeru da ekipa da gol, pred tem pa sam okvir gola ni bil razkužen se gol razveljavi, prav tako če se vratar dotakne gola 6. po tekmi gredo vsi prisotni v 7dnevno karanteno 7. končni zmagovalec se določi v karanteni, kjer se ekipi pomerita na igralni konzoli PS4, FIFA 20 oz PES 20 je izbira, potrebno je razpisati referendum katero nogometno simulacijo bodo uporabili. 8. po izbrani video igri, ekipi odigrata srečanje, zmagovalec je samo tisti, ki da en gol več kot nasprotnik
Iztok Draksler
07. 05. 2020 08.19
+1
. V vmesnem obdobju pa bodo nogometaši v klubih trenirali, pa čeprav ne bodo vedeli, ali imajo treningi sploh smisel, saj se lahko zgodi, da prvenstva ne bodo dokončali. ..fajn..bodo saj fit ostali..pripravljeni..ce bi zelena luc ..za prvenstvo....kaj mjavkate...ja....kaze pa da v franciji ne šmirglajo Čeferina..niti v Belgiji ne....
Iztok Draksler
07. 05. 2020 08.15
-2
kaj bi mi brez nogometa....bodo ze spilal...naj pocakajo se mal....se pa neki strinjam..gledalci bi lahko bili...ne polne tribuna...ampak..posedis jih tako..da majo neko razdaljo..da se
glavni Baja
06. 05. 2020 20.57
+4
Uporabnik261021
06. 05. 2020 17.35
+1
Janša se maščuje Čeferinu. Težka bo nogometna žoga.
Iztok Draksler
07. 05. 2020 08.16
aja čeferinu..pa čeferinu se j..za naso ligo....on je doma v svici..ne pr nm
Drink Beer and Smile
06. 05. 2020 16.40
+4
Sem že komentiral, da naši plonkajo od ostalih. Torej, ker nimaš pojma sam, moraš počakati, da drugi napiše. In si zadnji...
Iztok Draksler
07. 05. 2020 08.16
-2
a res..nemci so sele sedaj uvedli maske v trgovine..so potem plonkali od nas
Malo_sutra
06. 05. 2020 16.29
-2
Tole pri nas ni n od nogometa. 3/4 lige komaj poravna place, ki niso velike, kajšele da bi se govorilo o nagradah. Dobro Nk Maribor je lepo zivel in bo verjetno, Olimpija pa bolje, da zapre.
SFRJJNA
06. 05. 2020 16.18
+0
Kakšen nogomet. Prvo delo, šola in življenje. Veliko lig ne bo nadaljevalo in so že končale, pišite tudi o tem!
?auž
06. 05. 2020 16.15
-2
Ko se bo pri nas igral NOGOMET bodo tudi sporočili....
Rožice cvetijo
06. 05. 2020 17.16
+2
?auž
06. 05. 2020 19.11
+2