Nogomet

Vedno glasnejši pozivi k odpovedi Serie A, Angležem grozi 842-milijonska 'luknja'

Rim, London, 31. 03. 2020 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koronavirusna pandemija je povsem ohromila evropski šport. Razen v Belorusiji, kjer še vztrajajo, so drugod po stari celini prekinjena oziroma odpovedana vsa športna tekmovanja. Z vsakim dnem blokade pa je vse bolj jasno, da bo težko nadaljevati nogometne lige. V Italiji že na glas omenjajo možnost o predčasnem koncu sezone 2019/20 Serie A.

Kdaj bodo tribune italijanskih stadionov (na fotografiji so navijači Juventusa) spet polne?
Kdaj bodo tribune italijanskih stadionov (na fotografiji so navijači Juventusa) spet polne? FOTO: AP

Pred prekinitvijo je po 26 odigranih tekmah, dvanajst krogov pred koncem sezone, na vrhu seznama torinski Juventus s 63 točkami, Lazio iz Rima pa ima le točko manj na drugem mestu. Predstavniki Italijanskega sindikata profesionalnih nogometašev (AIC) in predstavniki klubov italijanskega elitnega prvenstva Serie A so prestavili dokončne pogovore o znižanju plač igralcev zaradi grožnje, da ligaškega tekmovanja ne bo mogoče nadaljevati.

"To seveda vse postavi v povsem novo luč, kar pomeni, da se bomo morali začeti pogovarjati o posledicah predčasnega konca sezone ter kakšen vpliv bo nezmožnost nadaljevanja tekmovanj imela za pogodbe profesionalnih igralcev," je za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal vodja združenja igralcev Damiano Tommasi.

Skeptična lastnika Fiorentine in Torina
Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je napovedal, da bo država podaljšala prepoved igranja in vseh športnih aktivnosti do konca aprila. V Italiji so nogomet prenehali igrati 9. marca.

"Kar zadeva znižanje plač, iščemo, če je mogoče, celovito rešitev," je dejal Tommasi. Seveda pa to še ne pomeni, da igralci s klubi ne smejo sami sklepati dogovorov. Predstavniki vodilnega Juventusa so v soboto dosegli dogovor, da jim bodo od marca do junija odpovedali plačo, če se liga ne bo mogla nadaljevati.

"Če med klubi in igralci ni sodnih sporov, sindikatu ni treba posredovati," je še dejal nekdanji vezist Rome. Lastnika Fiorentine in Torina, Rocco Commisso in Urbano Cairo, sta v ponedeljek v ločenih izjavah za italijanski nacionalni radio Rai omenila veliko verjetnost, da se sezona Serie A 2019/20 ne bo končala,

Napadalec milanskega Interja Romelu Lukaku (na fotografiji) čaka na odločitev vodilnih mož italijanskega nogometa.
Napadalec milanskega Interja Romelu Lukaku (na fotografiji) čaka na odločitev vodilnih mož italijanskega nogometa. FOTO: Shutterstock

'Nogomet bo na vrsto prišel kasneje'
"Naša razmišljanja so trenutno usmerjena v varovanje zdravja, nogomet pa bo na vrsto prišel kasneje. Ne vemo še, kdaj bodo lahko naši igralci začeli normalno trenirati, zato je vse bolj verjetno, da sezone ne bo mogoče končati," je dejal Commisso.

"Tudi, če bi klubi lahko maja začeli treninge, bi to pomenilo, da bi šele junija lahko nadaljevali tekmovanje, sezona pa bi se končala avgusta. Upoštevajoč, da bi klubi potem imeli en mesec prekinitve, pa nato mesec priprav, bi novo ligaško sezono lahko začeli šele novembra," pa je svoj pogled na trenutno prihodnost nogometa podal Cairo.

Pogovori tudi v Premier League, Bundesligi ...
O usodi sezone se bodo v torek pogovarjali tudi predstavniki nemške Bundeslige, predstavniki angleške Premier League pa bodo v petek pretresali vse možne scenarije.

Preigravajo se možnosti, da bi sezono nekako stlačili julija in odigrali samo za televizije pred praznimi tribunami, igralci in strokovni štabi klubov v času, dokler ne bi končali sezone, pa bi bili v karanteni, ločeni od družin. Nad klubi Premier League namreč visi grožnja velike poslovne škode. Televizijske mreže, ki zagotavljajo prenose tekem, namreč grozijo, da bodo v primeru odpovedi tekem ter s tem neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti zahtevali odškodnino v višini 842 milijonov evrov.

Kane: Od nogometa julija oziroma avgusta ne vidim neke posebne koristi
Podaljšanje sezone pa bi imelo za neposredno posledico skrajšanje sezone 2020/21, ker bo prihodnje leto tudi prestavljeno evropsko prvenstvo, špekulirajo na Otoku. Napadalec Tottenham Harry Kane zagovarja stališče, da bi morali sezono odpovedati, glede na to, da jo ne bo mogoče končati do 30. junija.

"Ne vidim neke posebne koristi od tega, da bi igrali nogomet julija oziroma avgusta ter nato kasneje začeli naslednjo sezono," je prepričan Kane.

Liverpool sicer potrebuje le še dve zmagi za potrditev 19. naslova prvaka Anglije, prvega po letu 1990. Rdeči namreč imajo kar 25 točk prednosti pred izzivalci, Manchester Cityjem. V veliki finančni negotovosti so se znašli tudi klubi v francoski Ligue 1, potem ko so distributerji televizijskih prenosov iz mreže Canal+ zagrozili, da ne bodo izplačali dogovorjenih zneskov v višini 110 milijonov evrov zaradi neodigranih tekem.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samomojemnenje
31. 03. 2020 12.45
+7
Kak začaran krog. Vsi bi hoteli svoj delež. Že tako so klubi v minusu s prihodki, zdaj naj bi še plačevali za izpad prihodkov TV mreži. A v tem primeru pa nimajo kakšnih zakonov, kot jih imajo za znižanje plač, da v primeru izrednih razmer tudi TV postaje ne morejo zahtevati izpolnjevanja pogodbe s klubi. Žalostno. Se strinjam, da je trenutno na prvem mestu zdravje, ampak enkrat se bo ta kuga končala in potem se bodo spet stepli za denar in bodo spet odvetniki mastno služili.
resnicaosvobaja
31. 03. 2020 12.44
+1
Na račun prve ekipe Barcelone bodo mesečno privarčevali 31M . Osebno mislim, da bi moral Messi z druščino ponovno k Bartolomeu ... verjamem,da ne bi bil nihče proti dodatnemu znižanju , vsaj ne od tistih , ki bodo naslednjo sezono ostali ...