Nogomet

'Vemo, kako je Maribor prihajal do Evrope – z igro z glavo'

Maribor, 07. 07. 2022 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
17

Maribor je na prvi tekmi kvalifikacij za Ligo prvakov proti Šahtjorju iz Soligorska pokazal veliko dobrega, bil boljši in imel lepše priložnosti, pa vendar ni uspel doseči zadetka za prednost pred povratno tekmo. Trener Radovan Karanović je bil kljub temu zadovoljen, Gregor Sikošek pa verjame, da bodo s soigralci prišli do napredovanja, če bodo čez teden dni ponovili predstavo iz Ljudskega vrta.

Karanović pričakuje, da se bo s časom njegovim varovancem odprlo tudi pred gostujočimi vrati.
Karanović pričakuje, da se bo s časom njegovim varovancem odprlo tudi pred gostujočimi vrati. FOTO: Luka Kotnik

"Nasprotnika smo dobro analizirali. Točno smo vedeli, kako bodo igrali. Prvi polčas smo odigrali zelo dobro, imeli smo veliko priložnosti, a nismo uspeli zabiti. V drugi polčas smo vstopili slabše, bili smo premalo aktivni. Imeli smo priložnosti, ki jih v Evropi moraš izkoristiti," je uvodnih 90 minut evropske sezone povzel Gregor Sikošek

"Zagotovo bi si želeli, da bi na povratno tekmo šli s prednostjo, a 0:0 je dober rezultat. Mislim, da imamo lepe možnosti za napredovanje," je kljub remiju, ki bi se ob boljši učinkovitosti kaj lahko spremenil v zmago, ostal optimističen.

Podobno je razmišljal trener Radovan Karanović: "Dejstvo je, da je ekipa Šahtjorja v tekmovalnem ritmu. Glede na to, koliko priložnosti smo ustvarili, moramo biti zadovoljni. Vesel sem, da imamo dobro izhodišče. Naredili bomo vse, da gremo naprej."

'Manjkala je le pika na i'

Če je bilo pred začetkom tekme pričakovati, da ne eni ne drugi ne bodo tvegali veliko, smo na koncu dobili tekmo s precej zrelimi priložnostmi. Tri najlepše so zapravili domačini. Najprej se je dvakrat iz oči v oči z gostujočim vratarjem znašel Roko Baturina, v sodniškem dodatku pa je Rok Sirk, ki je zamenjal prav Baturino, z glavo meril naravnost v prečko.

"Manjkala je le pika na i. Kar se tiče igre, smo bili boljši. Zaradi tega ne moremo biti veseli, ampak če bomo na drugi tekmi igrali isto, verjamem, da bomo napredovali," je bil s predstavo sebe in soigralcev zadovoljen Sikošek. "Ustvariti si toliko priložnosti proti ekipi, ki je v tekmovalnem procesu, je pohvalno. Žal pa nam je lahko, da nismo vsaj ene izkoristili," je dodal Karanović.

Prav občasni slovenski reprezentant, zagotovo eden najboljših na zelenici Ljudskega vrta, je bil tisti, ki je v 92. minuti z odličnim predložkom pripravil priložnost Sirku. "Ko sem dal center, sem vedel, da je žoga dobra. Upal sem, da bo šla v gol, ampak na žalost ni šla." 

Prepričan, da se jim bo prej ali slej odprlo

Zavoljo neučinkovitosti se Mariborčani na novinarski konferenci niso mogli izogniti vprašanju, ali bi bilo drugače, če bi lani najboljši strelec kluba Ognjen Mudrinski še igral v vijoličnem dresu. "Mogoče. Ampak z novimi igralci igramo drugače, v napadu imamo več možnosti. Ko se bodo sprostili in prišli v ritem, bo tudi realizacija stekla," je pred nadaljevanjem optimističen Sikošek.

Glede doseganja zadetkov je 53-letni strokovnjak na klopi državnih prvakov prepričan, da se jim bo prej ali slej odprlo: "Izhajam iz tega, da smo imeli malo časa. Zato moramo biti zadovoljni s tem, koliko priložnosti smo imeli. Kar se tiče realizacije, pričakujemo, da se bo novim fantom, pa tudi tistim, ki so tukaj že dlje časa, odprlo. Na koncu ni pomembno, kdo da gol. Pomembno je, da gremo naprej." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Učinek novincev Karanovića ne preseneča

Brez dvoma lahko Karanovića veseli predstava poletnih prišlekov. Ivan Brnić je bil na levi strani napada predvsem v prvem polčasu odlično razpoložen. Marko Božić je odigral solidno tekmo, Baturina pa je, čeprav je ostal brez zadetka, prišel do dveh zrelih priložnosti, kar je za napadalca vselej dober znak. 

Trener Maribora o tem, ali je bil presenečen, kako hitro so se v moštvo vključile že omenjene okrepitve: "Ni me presenetilo. Že na prijateljskih tekmah smo začutili, da so se (novinci, op. a.) med seboj ujeli. Zato sem vztrajal pri tej postavi. Na taki tekmi, ko ti nasproti stoji tako kakovosten nasprotnik, moraš biti zelo previden. Razen 20 minut drugega polčasa nismo trpeli. Če bi dali gol, bi tekma šla v še boljšo smer."

Tribune Ljudskega vrta so bile lepo polne. Zbralo se je dobrih šest tisoč navijačev.
Tribune Ljudskega vrta so bile lepo polne. Zbralo se je dobrih šest tisoč navijačev. FOTO: Luka Kotnik

Nepremišljeno 'lutanje' ne pride v poštev

Mariborčani so večji del tekme prevladovali na igrišču, le na začetku drugega polčasa je bil Šahtjor boljši tekmec. Po mnenju Karanovića gre razlog za padec v igri iskati v fizični pripravljenosti – to je bila za njegove varovance prva tekmovalna tekma sezone, Šahtjor pa je sredi beloruskega prvenstva – Sikošek pa je mnenja, da je bil padec bolj psihološke narave. 

"Med polčasom smo se dogovorili, da bomo igrali isto kot drugi polčas. Tudi trenerji so nas opozorili, da kdaj v drugi del vstopamo slabše in da bomo morali zato biti z glavo bolj pri stvari. To se nam je spet ponovilo, na tem bomo morali delati."

Na vprašanje, ali so v zadnjih minutah pri izidu 0:0 tudi nekoliko taktizirali in nalašč niso vse sile usmerili v napad, je odgovoril: "S tako miselnostjo smo šli od začetka. Vemo, kako je Maribor prihajal do Evrope - z igro z glavo. Nepremišljeno 'lutanje' ne pride v poštev. V zadnji minuti smo potem imeli še lepo priložnost. Čakanje se nam je izplačalo." 

Mariborski navijači na skupinski del enega od evropskih tekmovanj, na katerega so se v času Zlatka Zahovića kar nekoliko navadili, čakajo od leta 2017. Sodeč po prvih 90 minutah, bi se jim lahko letos čakanje le izplačalo. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene Novak
08. 07. 2022 14.19
+1
Ja samo katero glavo!
User792410
08. 07. 2022 12.23
+2
No, če se že na Maribor in predvsem Olimpijo ne moremo zanašati, da bosta na koncu res napredovala, nam hvala bogu ostane še Mura!
grande_pedro
09. 07. 2022 18.36
izjava leta. smeh do solz do ranih ur......
Uros Mlinar
07. 07. 2022 20.44
-1
Maribor lagano naprej...šampijoni
Janamus
07. 07. 2022 12.38
+0
Opica v obleki od trenerja
JAZsemTI
07. 07. 2022 12.36
+1
Bomo vidli🤔
Bonsa
07. 07. 2022 12.33
+0
Če kdo spremlja MB na domačih in evropskih tekmah z lahkoto opazi razliko v igri. Evropski Maribor je druga ekipa.
okioki
07. 07. 2022 11.52
-1
Ne nakladat,prosim.Šampinjoni.!!!
24bata
07. 07. 2022 11.47
+3
Gledal sem tekmo 5 minut pa sem kar preklopa na drug program.Za evopo bo treba stopničko več.
Bonsa
07. 07. 2022 12.32
-2
Ti si pa večletni reprezentant vsaj Slovenske izbrane vrste če ne katere višje rankirane?
grande_pedro
09. 07. 2022 18.36
JOSEPH HAYDN
07. 07. 2022 11.42
+5
Vedno z vec srece kot pameti ja
mackon08
07. 07. 2022 11.25
+0
Ja če bodo ponovili takšno predstav odobijo 3 komade, Karanovič je včeraj izjavil da so imeli 5 100% šans za gol, to je verjetno mislil proti Radomljam.
James Bond
07. 07. 2022 11.06
+3
....glede na članek mam občutek, da sem jaz gledal drugo tekmo...
07. 07. 2022 11.05
-1
tudi pred ...gostujočimi...tudi ..?? pred katerimi pa prej
mita1
07. 07. 2022 11.04
+0
Slavite neuspeh?
Stajerc22
07. 07. 2022 10.29
+8
Igra dobra. Skoda zapravljenih priloznosti. Manjka nam napadalec, ki zna zakljuciti. Pogresamo malega Zahovica. Pa tudi Tavares bi vceraj zabil 2 gola in to z lakastimi cevlji in obleko.